![]() |
Hellim Peyniri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hellim Peyniritaze helim peyniri - helim peyniri hakkında - helim peyniri besin değeri - helim peyniri nasıl kızartılır Kızarmış Hellim Peyniri Malzemeler: (8 dilim) * 250 g hellim peyniri (Ben Reha marka kullanıyorum, Migros’tan alıyorum ![]() * 2 yemek kaşığı sıvıyağ * Karabiber, toz kırmızı biber, kuru nane Yapılışı: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun… Taze hellim Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir ![]() ![]() Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir Etimoloji Türk Dil Kurumu Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü, hellim sözcüğünnü anlamını "Bir çeşit peynir ![]() ![]() ![]() Kullanım alanları Hellim, makarnanın üzerine lezzet vermesi için serpiştirilir ![]() Tarihçe Hellim, Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilmektedir ![]() Türkiye'de yayılması 20 ![]() ![]() Ekonomi Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hellim, aynı zamanda Alman Gazi firması tarafından da üretilmektedir ![]() ![]() Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, 2007 yılında, hellimi "Halloumi" adı altında tescilletmek için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuştur Bu başvuru, 2010 yılının Temmuz ayında reddedilmiştir ![]() ![]() 2008'den beridir her yıl, Geçitkale Belediyesi tarafından "Geçitkale Hellim Festivali" düzenlenmektedir ![]() ![]() 100 gramlık bir ticari olarak üretilmiş hellimde, aşağıdaki besin değerleri aşağıdaki gibidir: Yağ 26/70 g[ Karbonhidrat 1 ![]() Protein 22 g Kalsiyum 700-794 mg Enerji 322 kcal Hellim içerdiği yüksek miktardaki kalsiyum ve proteinle, bu mineraller bakımından z |
![]() |
![]() |
|