Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültüründe, sakatatlar, türk, yemek

Türk Yemek Kültüründe Sakatatlar

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Yemek Kültüründe Sakatatlar



Türk yemek kültürü - kültürümüzde sakatatların yeri - sakatat tüketimi hakkında



Hayvancılıkla geçinen ekonomiye sahip toplumumuzda sakatatlar yiyecek kültürümüzde önemli bir yer kapsarÖyle ki kesilen hayvanın her tarafını yeriz Kentlerde bunların satışını yapan ayrı dükkanlar açılmıştırBunların çoğu, makbul yiyecekler sayılırlarÖrneğin koyunun baş kısmı ‘kelle’, Sivas’ta sabah erkenden kahvaltıda yenen en makbul yiyecek sayılırÇarşıda bunlar fırından çıkmış biçimde satışa arz edilir


Evlerde de pişirilirİşkembe, o kadar lezzetlidir ki, hem köylerde hem de kentlerde özel olarak çorba biçiminde tüketilirKentlerde sadece işkembe çorbası yapan lokantalar oluşmuşturÖzellikle gece yarısı müşteriler,sadece bu tür lokantalara işkembe çorbası içmeye giderlerBol sirkeli ve baharatlı olarak tüketilir


Beyin ve dil, salata olarak tüketilir, limon sıkılarak yenir ve daha çok meze olarak kullanılırAyaklar ‘Paça’ yemeği olarak sarımsaklı biçimde tüketilirBunların tüyleri de sobalarda yakılıp çorba biçiminde tüketilirPaçacı lokantaları da büyük kentlerde yer almıştır


Yine, böbrek, yürek, ciğer de sevilen ve her zaman tüketilen sakatatlar arasındadırCiğer, zeytin yağlı olarak tüketilirAnadolu’da bunları satan dükkanlar ve seyyar satıcılar çokturÖzellikle Şanlı Urfa’da ciğercilik çok meşhur ve popülerdir


Kokoreç de günümüzde büyük kentlerde çok popüler olduÖzellikle seyyar satıcılar çarşılarda, pazarlarda, geceleyin caddelerde satmaktadırlarDumanı ve kokusu her tarafa yayılan kokoreci pek çok kişi sevmekte ve tüketmektedir

Ankara’da , Orman Çiftliğinde sadece kokoreç yemek için gidenlerin sayısı az değildirBazı kişiler bunların iyi temizlenmediği kaygısıyla tüketiminden çekinmektedirlerSakatatlar, dükkan biçiminde değil, daha çok, sokak satıcılarının rağbet ettiği bir meslek olmuşturİstanbul’da kokoreç ve midye tava yapan pek çok dükkan var


Orada kokoreç, pilav taneleri gibi küçük küçük doğranır ve ekmek arası baharatlı olarak tüketilirSakatatları çağdaş Avrupa ülkeleri sağlığa zararlı oldukları nedeni ile hiç yemezlerOrtadoğu ve Asya gibi bölgelerde ve Müslüman ülkelerde çok tüketilir


Sakatatlar besleyicilik yönünden çok güçlüdürlerBu nedenle diyetlerde bunların tüketilmesi yasaklanmaktadırKöylerimizde çok tüketilmektedirKentlerimizde kadınlarımız, eğer hazır alınmamışsa bunların temizliğinin zor olması nedeniyle tüketilmelerinden vazgeçilmektedir



Kültür ve Turizm Bakanlığı



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.