![]() |
Van Otlu Peyniri Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Van Otlu Peyniri Nasıl Yapılırvan otlu peynirinin özellikleri faydaları nelerdir ![]() Van Otlu Peynir, Doğu Anadolu’nun kimi yörelerinde (Hakkari, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Siirt) yapılan, bölgeye özgü ve oldukça tanınmış bir peynir türüdür ![]() ![]() ![]() Peynire katılan sirmo, heliz, cate(ı) (yabani kekik), kenger, mende(ı), ve yabani sarmısak gibi daha birçok özel ot çeşitleri, kattığı lezzet dışında peynirin besin değerini artırmaktadır ![]() ![]() ![]() Bölge insanının sofrasında üç öğün eksik olmayan peynir, artık yurt içine de, yurt dışına da en çok gönderilen ve en makbul hediyelik olma özelliğini de kazanmıştır ![]() - Peynirin besin değerini arttırması, - Hazmı kolaylaştırması ve hazmolma derecesini yükseltmesi, - İnsan sağlığına zararlı mikroorganizma faaliyetlerini durdurmasıdır ![]() VAN OTLU PEYNİRİ ‘NİN YAPILIŞI Van Otlu Peyniri, ilkbaharda elde edilen ve küplerde saklanan peynir mayasıyla üretilmektedir ![]() Van Otlu Peyniri, ilkbaharda süt ve otun bol olduğu yayla dönemlerinde koyun sütünün özel olarak koyun şirdeni üzerine bir miktar şap, karabiber, zencefil, tarçın, karanfil ve toz şekeri ekilip su ile karıştırıldıktan sonra elde edilen ve küplerde saklanan peynir mayasıyla üretilmektedir ![]() Süt, çiğ olarak ya da çok az ısıtılarak mayalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saklama Koşulları * Tuzlu peynir suyunda salamura (uzun ömürlü değildir ve erken tüketilir) olarak saklanır ![]() * Kelle peynirin sade ya da süt ürünü mamul olan cacık ile toprak veya naylon bidonlar ya da keçi postuna iri kaya tuzu ile basılarak toprağa gömülerek saklanır ![]() Nasıl Temin Edilir? Mayıs ayından itibaren yaz döneminde taze, diğer mevsimlerde ise dinlenmiş ve artık kıvamını almış olarak Peynirciler Çarşısı başta olmak üzere tüm şarkütericiler, ara sokaklardaki peynirciler, bakkallar ile büyük alışveriş merkezlerinden temin edilir ![]() |
![]() |
![]() |
|