Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
tatlılar, yaparken, şerbetli

Şerbetli Tatlılar Yaparken

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şerbetli Tatlılar Yaparken



Şerbetli Tatlılar Yapımında Dikkat Etmemiz Gerekenler - Şerbetli Tatlılarda Hamurun Kıvamı Nasıl Olmalıdır - Şerbetli Tatlılar İçin Püf Noktalar - İyi Şerbetli Tatlı Nasıl Yapılır


ŞERBETLİ TATLILAR HAKKINDA


Hamura değişik şekiller verilir ve pişirilir, üzerine şeker ve sudan oluşan şurup gezdirilir, işte bu usul hazırlanan tatlılara şerbetli tatlılar adı verilir

Şerbetli tatlılar daha çok Türk mutfak kültürünün ürünüdür Hazırlanması oldukça zaman alan çeşitleri vardır, ancak lezzetinin dünyada başka bir eşi olmaması, zahmetine değer bir tat oluşturur

Lezzeti dorukta olan şerbetli tatlıların hazmı biraz zordur ve kilo yapıcı etkisi vardır Özellikle belirli bir yaştan sonra bu tür tatlıları tüketirken dikkatli olmak gerekir


Şerbetli tatlıları hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir

Şerbet genelde bir ölçü şekere, bir ölçü su olarak kaynatılır, limon suyu eklenir

Şerbete eklenen limon, kesinlikle önceden katılmaz, çünkü önceden eklenirse, şerbetin tadını acılaştırır Su ve şeker kıvam alınca eklenir

Şerbete limon suyu eklemenin amacı, şerbetin kristalize olmasına engel olmaktır

Şerbet ne fazla sulu, ne de fazla koyu olmalıdır, koyu olursa tatlı şurubu emmez katı olur, sulu olursa tatlının biçimi bozulur yumuşar

Sıcak tatlıya sıcak şurup dökülmez, ya tatlı soğuk olmalı ya da şurup soğuk olmalıdır, yani biri sıcak biri soğuk olmalıdır Ilık tatlıya ılık şurup bazı durumlarda dökülebilir

Revani, yoğurt tatlısı gibi tatlıların şerbetini iyice çekmesi için, piştikten sonra dilimleyip, şerbetini öyle dökmek daha iyi olur, ancak tatlı çok sıcakken dilimlenirse parçalanır

Maliyeti yükseltse de tereyağı kullanmak, tatlının lezzetini tam vermek adına gereklidir

Tatlı pişirilip, şerbetlendikten sonra en az 4 saat dinlendirilip, daha sonra servis yapılmalıdır

Tatlının ana malzemesi olan ve süslemesinde kullanılan kuru yemişler kavrulmamış çiğ olmalıdır

Bayramlar ve özel günler için hazırlanan şerbetli tatlıların, bir kaç gün önce yapılmasında hiç bir sakınca yoktur, aksine durdukça lezzeti güzelleşir

Şerbetli tatlılar oda ısısında saklanır, buzdolabına konursa şekerlenebilir

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.