![]() |
Şerbetli Tatlılar Yaparken |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şerbetli Tatlılar YaparkenŞerbetli Tatlılar Yapımında Dikkat Etmemiz Gerekenler - Şerbetli Tatlılarda Hamurun Kıvamı Nasıl Olmalıdır - Şerbetli Tatlılar İçin Püf Noktalar - İyi Şerbetli Tatlı Nasıl Yapılır ŞERBETLİ TATLILAR HAKKINDA Hamura değişik şekiller verilir ve pişirilir, üzerine şeker ve sudan oluşan şurup gezdirilir, işte bu usul hazırlanan tatlılara şerbetli tatlılar adı verilir ![]() Şerbetli tatlılar daha çok Türk mutfak kültürünün ürünüdür ![]() ![]() Lezzeti dorukta olan şerbetli tatlıların hazmı biraz zordur ve kilo yapıcı etkisi vardır ![]() ![]() Şerbetli tatlıları hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir ![]() Şerbet genelde bir ölçü şekere, bir ölçü su olarak kaynatılır, limon suyu eklenir ![]() Şerbete eklenen limon, kesinlikle önceden katılmaz, çünkü önceden eklenirse, şerbetin tadını acılaştırır ![]() ![]() Şerbete limon suyu eklemenin amacı, şerbetin kristalize olmasına engel olmaktır ![]() Şerbet ne fazla sulu, ne de fazla koyu olmalıdır, koyu olursa tatlı şurubu emmez katı olur, sulu olursa tatlının biçimi bozulur yumuşar ![]() Sıcak tatlıya sıcak şurup dökülmez, ya tatlı soğuk olmalı ya da şurup soğuk olmalıdır, yani biri sıcak biri soğuk olmalıdır ![]() ![]() Revani, yoğurt tatlısı gibi tatlıların şerbetini iyice çekmesi için, piştikten sonra dilimleyip, şerbetini öyle dökmek daha iyi olur, ancak tatlı çok sıcakken dilimlenirse parçalanır ![]() Maliyeti yükseltse de tereyağı kullanmak, tatlının lezzetini tam vermek adına gereklidir ![]() Tatlı pişirilip, şerbetlendikten sonra en az 4 saat dinlendirilip, daha sonra servis yapılmalıdır ![]() Tatlının ana malzemesi olan ve süslemesinde kullanılan kuru yemişler kavrulmamış çiğ olmalıdır ![]() Bayramlar ve özel günler için hazırlanan şerbetli tatlıların, bir kaç gün önce yapılmasında hiç bir sakınca yoktur, aksine durdukça lezzeti güzelleşir ![]() Şerbetli tatlılar oda ısısında saklanır, buzdolabına konursa şekerlenebilir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|