Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kızartma, metodu, yağda

Yağda Kızartma Metodu

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yağda Kızartma Metodu



kızartma yapmanın püf noktaları - sebzelerin kızartılması - kızartme yaparken nelere dikkat etmeliyiz - kızartma şekilleri - balığın kızartılması - etin kızartılması - kızartma yaparken kullanılan yağ çeşitleri



Genellikle balıklar, etler, sebzeler, yumurtalar, tatlılar, yağda kızartılabilîr Kızartma, temel bir bilgiye dayandığı için bu konuda bazı açıklamalar gerekmektedir Kızartmalarda pişirme sade yağ ve zeytinyağıdır Fakat her sade yağ bu işe uygun değildir En iyi kızartma yağı mutfaklarda profosyenel ahçıların kullandıkları hiçbirşeyle karıştırılmamış sığır böbrek yağıdır Dana yağı ancak sığır yağı ile karıştırıldığı takdirde kullanılır Koyun yağı kokusu nedeniyle katiyen kullanılmaz Fıstık yağı özellikle balıklara çok uygundur En önemli özelliğide yüksek ısı derecelerinde yanmadan dayanabilmesidir



Balıklar için zeytinyağı veya fıstık yağı tercih edilmeli Balıkların ağırlığı yani kiloları yüz gramı geçtiği takdirde ısının içlerine tesir edebilmesi için üzerlerinden bıçakla hafif kesikler yapılmalıdır Daha ziyade ringa, tekir vs gibi balıklarda olur Dil balığı ve benzeri gibi yassı balıkların üzerlerinde kesikler yapmamalıdır Balıklar kızgın yağa atılmalı, şu prensibide dikkate almalıdır Yağa bırakılan balığın büyüklüğü ve miktarı yağın miktarına uygun olmalıdır Balık miktarı fazla olduğu takdirde yağı soğutur, kızartma yerine ezilmiş, kaynamış, yumuşak parça elde edilir Balığı yağın içine koyduğunuz zaman ısı derecesini tekrardan kazanabilmesi için tava kuvvetli ateş üzerinde kalmış olmalıdır, Balıklar kızartma yağına atılmadan önce hafif tuzlu ve soğuk süte daldırılır Ve una bulanır Böylece kızarmış balıklar fazla yağlarının alınması için temiz bir peçete üzerine konmuş olarak taze taze servis edilir Et ve sebze köfteleri gibi galete tozuna bulanmış tatlılar lokmalarda kızartılabilir



İyi bir patates suflesi yapılması için sığır böbrek yağı kullanmak yerinde olur Çok büyük el alışkanlığı olmadığı takdirde zeytinyağı uygun değildir Bazı hallerde önceden pişirilmiş sebze ve etlerde yağda kızartılabilir Bir yağı kızartmada kullandıktan sonra kazaları önlemek üzere daima 20 dakika olduğu yerde bırakmak gerekir Yağ bundan sonra ince bir süzgeçten geçirilir Bu tedbirin alınması zarureti vardır Kızaran besin maddeleri daima yağın içine galete tozu veya un bırakırlar ve bu artıklar tavanın içine çökerek orada tortu meydana getirirler Aynı yağ tekrar kızartıldığı vakit bu tortu yanıp kızaracak olan besin maddesini bozar



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.