![]() |
Pate ve Terin Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pate ve Terin Nedirpate nedir - terin nedir - pate ve terin hakkında - terin hazırlamanın püf noktaları - pate ve terin nerelerde kullanılır - çeşniler Fransız mutfak kültürünün birisi de, kıyıldıktan sonra hamura veya kalıba dökülerek hazırlanan et, sebze ve balık çeşitlerinden oluşan 'Terin' ve 'Pate'lerdir ![]() ![]() Bu ikisi çoğu zaman, çoğu yerde benzer anlamdaymış gibi kullanılmasına rağmen, tam olarak özünü tanımlamak istersek; 'Pate' kelimesi Fransızca 'pate en croute' deyiminden gelen, hamurla kaplanarak pişirilip sıcak ya da soğuk servis edilen, farklı et veya balık çeşitlerini tarif ediyor ![]() 'Terin'ler ise hamursuzlar adlarını taşıyan kalıplarının içerisinde pişiriliyor ve dilimlenerek soğuk servis ediliyorlar ![]() ![]() Yukarıda bahsettiğim gibi terin ve pate'ler, peynir, ciğer, sebze, balık, deniz mahsulleri, kümes hayvanları ve av etleri gibi birçok farklı ürünle ve kullanılan ürüne göre uyumlu birçok malzemeyle birlikte hazırlanabilir ![]() Terin hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları; Çeşnilendirirken: 1 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir et terininin diğer malzemelerle karışıp, kalıbının şeklini alabilmesi için, 1/3 oranında ciğer ezmesi veya tereyağı gibi bir yağ unsuru gerekiyor ![]() ![]() ![]() Terinde kullanılan farklı malzemelerin aromalarının birbirine geçip oturmaları için, terinin en az 12 saat dinlendirilmesi gerekir ![]() Pişirilmiş terinler 3 gün dayanabilir, ancak çiğ terinleri en fazla 2 günde tüketmek gerekir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|