Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dil, peyniri, yapılır

Dil Peyniri Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dil Peyniri Nasıl Yapılır



Dil Peynirinin Yapılışı - Dil Peyniri Üretimi - Dil Peyniri Neden Bu İsmi Almıştır


Lif lif uzayan dil peyniri, bu özelliğinden dolayı özellikle çocuklar tarafından çok sevilir Tarihçesi Osmanlı Devleti nin ilk yıllarına kadar uzanır


Dilimleri dile benzediği için bu isim verilen dil peyniri; tuzsuz, genellikle taze tüketilen ve kolayca liflere ayrılan bir peynir türüdür II Beyazıt döneminde 1502 tarihli bir Kanunname de imparatorluğun dört bir yanından İstanbul a gelen peynirlerin adları arasında taze dil peyniri de geçmektedir Dil peyniri, yemek kültürümüzde çok eskiden beri yer almaktadır


Üretimi…


Mandıralarda özellikle inek sütünden işlenir Yapım tekniği kaşar peynirininkine benzer Ancak dil peynirinin telemesi haşlama aşamasından sonra kaşara oranla daha yumuşak hazırlanır Çünkü yoğrulurken içine tuz katılmaz


Özel yapılmış, uzun çıtalardan olukları bulunan bir tahta üzerine konan teleme, geleneksel usulde 2-3 cm genişliğinde ve 8-10 cm uzunluğunda kesilir Kimi zaman, gene bu uzunlukta ve yarım cm genişlikte parçaları kesildikten sonra örgü haline getirilir Çok hafif tuzlandığı da olur Peynir dilimleri daha sonra belirli sayıda üst üste dizilir, aralarına yağlı kağıt konarak küçük tahta sandıklarda pazara gönderilir


Yapımı büyük ustalık isteyen dil peyniri, günümüz modern işletmelerinde genellikle 1 cm kalınlığında açılan telemeden, 5x10cm ölçülerinde kesildikten sonra daha elastiki olması için hafif tuzlu salamuraya bastırılır Daha sonra, olduğu gibi ya da üst üste dizilerek plastik folyolarda ambalajlanır


Dil peyniri, yüksek hararette sudan geçirildiği için az yağlı bir peynirdir Eğer gereğinden fazla kaynar suda tutulursa, peynir yağını iyice kaybeder, çok yavan olur Diğer birçok tuzsuz peynire göre daha az da olsa tuz bulundurur Üretimi sırasında tuzlamanın ayarı büyük önem taşır Tuz ne kadar azsa, dil peyniri o kadar esner Eğer tuzu fazla kaçarsa, uzamaz


Evrensel lezzet


Dil peyniri ile İtalyanların mozzarellası arasında büyük beraberlik bulunmamasına rağmen ortak yanları da yadsınamaz Örneğin düşük tuz oranı ile iki peynir de çeşitli tatlıların yapısına girer


Bir İtalyan tatlısı olan tiramisuda geleneksel olarak mozarella kullanılmasına rağmen dil peyniri de tercih edilebilir Mozzarella, dil peyniri gibi lif lif olmaz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.