06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Peyniri Nasıl Yapılır
Dil Peynirinin Yapılışı - Dil Peyniri Üretimi - Dil Peyniri Neden Bu İsmi Almıştır
Lif lif uzayan dil peyniri, bu özelliğinden dolayı özellikle çocuklar tarafından çok sevilir Tarihçesi Osmanlı Devleti nin ilk yıllarına kadar uzanır
Dilimleri dile benzediği için bu isim verilen dil peyniri; tuzsuz, genellikle taze tüketilen ve kolayca liflere ayrılan bir peynir türüdür II Beyazıt döneminde 1502 tarihli bir Kanunname de imparatorluğun dört bir yanından İstanbul a gelen peynirlerin adları arasında taze dil peyniri de geçmektedir Dil peyniri, yemek kültürümüzde çok eskiden beri yer almaktadır
Üretimi…
Mandıralarda özellikle inek sütünden işlenir Yapım tekniği kaşar peynirininkine benzer Ancak dil peynirinin telemesi haşlama aşamasından sonra kaşara oranla daha yumuşak hazırlanır Çünkü yoğrulurken içine tuz katılmaz
Özel yapılmış, uzun çıtalardan olukları bulunan bir tahta üzerine konan teleme, geleneksel usulde 2-3 cm genişliğinde ve 8-10 cm uzunluğunda kesilir Kimi zaman, gene bu uzunlukta ve yarım cm genişlikte parçaları kesildikten sonra örgü haline getirilir Çok hafif tuzlandığı da olur Peynir dilimleri daha sonra belirli sayıda üst üste dizilir, aralarına yağlı kağıt konarak küçük tahta sandıklarda pazara gönderilir
Yapımı büyük ustalık isteyen dil peyniri, günümüz modern işletmelerinde genellikle 1 cm kalınlığında açılan telemeden, 5x10cm ölçülerinde kesildikten sonra daha elastiki olması için hafif tuzlu salamuraya bastırılır Daha sonra, olduğu gibi ya da üst üste dizilerek plastik folyolarda ambalajlanır
Dil peyniri, yüksek hararette sudan geçirildiği için az yağlı bir peynirdir Eğer gereğinden fazla kaynar suda tutulursa, peynir yağını iyice kaybeder, çok yavan olur Diğer birçok tuzsuz peynire göre daha az da olsa tuz bulundurur Üretimi sırasında tuzlamanın ayarı büyük önem taşır Tuz ne kadar azsa, dil peyniri o kadar esner Eğer tuzu fazla kaçarsa, uzamaz
Evrensel lezzet
Dil peyniri ile İtalyanların mozzarellası arasında büyük beraberlik bulunmamasına rağmen ortak yanları da yadsınamaz Örneğin düşük tuz oranı ile iki peynir de çeşitli tatlıların yapısına girer
Bir İtalyan tatlısı olan tiramisuda geleneksel olarak mozarella kullanılmasına rağmen dil peyniri de tercih edilebilir Mozzarella, dil peyniri gibi lif lif olmaz
|
|
|