06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dondurma Nasıl Yapılır
Dondurma Nasıl Üretilir - Dövme Dondurma Nasıl Üretilir - Dövme Dondurma Nasıl Yapılır
Dondurma, hammaddesine göre sütlü ve meyveli dondurma olarak ikiye ayrılır
Sütlü dondurma yaparken süt ile birlikte şeker,salep, vanilya, kakao ve yumurta gibi malzemeler kullanılır Meyveli dondurma hazırlarken seçenekler öyle çok ki…Portakal,limon, vişne, çilek gibi meyvelerin suları ya da püreleri kullanılır işte bu aşamada dikkat edilecek püt noktalar var Dondurma yapımında kullanılan meyve suyu kaynatılmaz Çünkü kaynamış meyve suyu, doğal lezzetini yitirir Dondurmaya katılan şekerin miktarına da çok dikkat etmek gerek Fazlası, dondurmanın çok tatlı olmasına ve makinede çevrilirken yumuşak kalmasına neden olur
Modern makine ile dondurma nasıl üretilir ?
Dondurma makinelerinin bir çok çeşidi varsa da hepsinin temelde iki özelliği birbirine benzer Kuru soğutma sistemleri ve kazanlarında likit SIVI içermeleri Profesyonel dondurmacılar,pratiklik sağladığı için modern makineleri tercih ederler İyi bir dondurma servisi için sütlü dondurmaların -25 °C ila -30 °C,meyveli ve İtalyan tipi dondurmaların ise -18 °C ila -22 °C ‘de saklanması gerekir 
Elle çevrilerek yapılan dondurmalar
Uzun ve dar olan ahşap bir fıçı içersine,çevirme kolu olan metalden yapılmış daha ince bir kazan yerleştirilir Fıçı ile kazan arasındaki boşluk,
bir kat ince kırılmış buz ve bir kat tuz ile sıkıca doldurulur Hazırlanan dondurma karışımı,kazana boşaltılıp kazanın kapağı kapatılır Çevirme koluyla sürekli kuvvetlice çevrilir Bu işlem sırasında eriyen su, fıçının musluğu açılarak boşaltılır Tekrar buz ve tuz takviyesi yapılır Karışım, yaklaşık 45-60 dakika çevrilerek dondurulur Dondurmanın kıvama geldiği,çevirme kolunun zor hareket etmeye başlamasıyla anlaşılır Hazırlanan dondurmanın üzerine havlu kapatılır,eriyen suların yerine buz ve tuz ilavesi yapılarak daha sonraki servisler için saklanır
Bu yöntem Anadolu’da hala yer yer kullanılıyor
Dövme dondurma nasıl üretilir ?
Dövme dondurma yapımında kullanılan yöntem,çevirme dondurma yapımında kullanılan yöntemin hemen hemen aynısıdır Kazan içerisine ökülen saleple pişirilmiş dondurma, kenarlardan içe doğru ağaç spatulayla karıştırılır ve kıvam almaya başlayınca ahşap tokmakla sakız haline gelinceye dek dövülür
|
|
|