![]() |
Evde Kaymak Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Kaymak Nasıl Yapılırkaymak nasıl yapılır - sütten kaymak yapımı - süt kaymağı - kaymak tarifiMalzemeler 5 kg ![]() Yapılışı Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız ![]() Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri) ![]() Tencereye 5 kg ![]() ![]() Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız ![]() Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur ![]() Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz ![]() Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir ![]() Tarif 2 Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır ![]() ![]() Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz ![]() Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız ![]() ![]() Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Evde Kaymak Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Kaymak Nasıl YapılırAfyonkarahisar KaymağıKaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen bir süt ürünüdür ![]() Sütü hafif ateşte çalkalayarak veya belli bir soğuklukta bırakarak elde edilen koyu ve yağlı özdür ![]() Ayrıca bol protein ve kalsiyum içerir ![]() Süt önce bir tencerede karıştırılıp, savrularak pişirilir ![]() Sonra ince kenerlı bir tepsiyle çok hafif ateş üzerine bırakılır ![]() Bir süre sonra üstü örtülerek 5-6 saat bekletilir ![]() Kaymak bağlayınca ateşten alınır ![]() Bu işin gerçek tadını Afyonkarahisar’ın Merkez Köyü olan Akçin’de ve Bolvadin ilçesinde bulabilirsiniz ![]() Balıkesir’in Yakupköy’ünde de bulabilirsiniz ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Evde Kaymak Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Kaymak Nasıl Yapılırkaymak yapılışı - evde kaymak yapımı - sütten kaymak çıkarılması - sütten krema nasıl yapılır - çiğ kaymakSütü, geniş bir kaba doldurup bir süre bıraktıktan sonra yüzünde katıca ve sarımtırak bir madde toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Sütü sağar sağmaz süzüp, derinliği 10 santim fakat genişliği fazla olan temiz bir kaba hemen doldurup havalı bir yere bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 Ayran makinesiyle krema çıkarmak : Bunun yöntemleri çoktur ![]() ![]() ![]() Not: Kaymağın ekşimesini önlemek ve tatlı kalmasını sağlamak için yağı alınan sütü peynir yapmak için sağılınca hemen 60 santim derinliğinde bir kaba doldurup soğuk suya koyunuz ![]() ![]() Zira sütün soğuk bulunmasından kaymaklanma süresi 48 saat devam eder ve takriben %90 oranında kaymak toplanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|