Tirşik çorbası |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tirşik çorbasıTirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında çıkar Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir![]() Malzeme Tirşik (pancar) dövme,ayran un, sarımsak, tuz ![]() Hazırlanışı : Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır Büyük bir kazan veyatencereye konur Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir Yeteri kadardövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır Daha sonra bir bezüzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir subardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır Daha sonra bir tabak içerisinde un alınaraktencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır Daha sonra biradet bez ile tencereninüzeri bastırılır Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış isesabah tekrar ateşinüzerine konur Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmişolduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız Bu çok önemlidir Daha sonra tencere kaynamayabaşlar İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir İyipişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konurve karıştırıldıktansonra servise sunulur ![]() |
|
|
|