06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Jöjleli Kaz Ciğeri Ezmesi
JÖLELİ KAZ CİĞERİ EZMESİ
Servis (Kaç Kişilik): 4-5
Malzeme Listesi:
350 gram ödü temizlenmiş kaz ciğeri,
1/4 litrelik jelatin,
25 gram kadar siyah mantar,
50 gram dilimlenmiş kaz iç yağı,
100 gram Mayıs tereyağı,
1 /2 defne yaprağı,
yeteri ölçüde tuz karabiber
Yapılışı:
Ezme işleminin yapılacağı kalıp iyice temizlenmeli ve yıkanmalıdır Ardından iyice kurulanmalıdır Sonra buzdolabına konulur Eller limonlu su içine batırılarak mantarların ince kabukları soyulur, ardından dilimlenir Sonra mantarları limonlu sudan çıkarılır, suyu süzülür, bir müddet bekletilir Jelatin kutusundaki prospektüse göre jelatin hazırlanır ve buzdolabından çıkarılarak soğumaya bırakılır Jelatin soğuyunca sertleşmeden buzdolabından kalıbı çıkarın, alt yüzeyini ve kenarlarını jelatinle sıvadıktan sonra kalıbı dolaba tekrar koyun Kalıptaki jelatin donarak sertleşince tekrar çıkarın ve jelatine batırıp çıkaracağınız mantarlarla kalıbın alt yüzeyini ve kenarlarını bezeyin Ardından kalıbın alt yüzeyi ve yan kenarlarına biraz daha jelatin sıvadıktan sonra kalıbı buzdolabına tekrar koyun
Diğer taraftan, karaciğeryağlarından uzaklaştırmaksızın akan musluk suyunun altında iyice yıkanır Ciğerin suyu süzüldükten sonra tuzlanıp biberlenir Takiben ciğerler içyağı dilimlerine iyice batırılarak sarılır ve yağla sıvanmış bir cam tabağa yerleştirilir Ardından defne yaprağı koyulur, sonra kabın kapağı kapatılır ve orta ateşte fırına verilir Arada bir kazciğerleri şiş sokularak test edilir Şiş sokulduğunda hiç kan çıkmayıncaya dek ciğerler fırında bekletilir Ciğer iyice piştiğine emin olunca fırından çıkarılarak küçük dilimlere ayrılır ezilerek ince delikli tel bir süzgeçten geçirilir Bir saat evvelinden buzdolabından çıkarılmış ve sıcakta yumuşamış olan tereyağı geniş bir porselen kapta köpürtene kadar çırpılır Ardından tereyağı kazciğeri ezmesine az az katılır ve hızlı hızlı karıştırılır, karıştırma bittikten sonra tadılır Tadına göre, istenirse biraz daha tuz ve karabibereklenir Tekrar bir kaç defa daha karıştırılır, sonra bir fincan miktarında bir tarafa ayrıca konulur, arta kalan ise buzdolabından çıkarılacak kalıba dökülür Üzeri jelatinle kapatılıp kalıp buzdolabına konulur Ayrıca ayrılan ciğeri ezmesi karışımı kremaşırıngasına çekilir Yemek zamanı gelince, kalıptaki ciğer servis tabağının çevresi zevke göre ezme ile süslenir Üzerine ise arta kalan jelatinden konularak servis tabağı buzdolabına koyulur Buz dolabındaki bulunan kalıptaki jelatini ciğer ezmesi donarak sertleşince kalıp dolaptan çıkarılır Yaklaşık 1/2 dk süreyle kaynayan suyun içinde bekletildikten sonra servis tabağının tam ortasına ters çevrilerek boca edilir Kalıp çıkarıldıktan sonra yemek tabağı sofraya konulacağı zamana tekrar buzdolabına konulur
|
|
|