Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devleti, göktürk, ikinci

İkinci Göktürk Devleti

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İkinci Göktürk Devleti

İKİNCİ GÖKTÜRK DEVLETİ

Göktürkler bu 50 yıllık esaret döneminde siyasî istiklâllerini, hürriyetlerini kaybetmelerine rağmen, Çin'in bütün çalışmalarına karşı direnerek milli benliklerini ve kimliklerini korudular Dillerini, inançlarını, geleneklerini kaybetmediler Zaman zaman isyanlar çıkararak bağımsız olmanın yollarını aradılar

Aşina ailesinden gelen Kutlug, bu dönemde gizlice Göktürkleri bağımsız yapmak için mücadele ediyordu Etrafında kısa sürede 5000'e yakın adam toplayan Kutlug, ünlü Göktürk veziri Tonyukuk'la beraber, önce Kuzey Çin'e bir baskın yaptılar (681) Yeni katılmalarla çoğalan Kutlug ve kuvvetleri, Gobi Çölü ile Orhun Irmağı arasına yerleştiler

Kendilerine hedef olarak Türkler için kutsal olan Ötüken bölgesini seçtiler Baykal Gölü'nün güney-batısında bulunan Ötüken, çok önemli bir coğrafî konumda idi İnekler Gölü kıyısında yapılan muharebe ile Oğuzları yenen (682) Kutlug komutasındaki Göktürkler Ötüken'e hakim oldular Kutluk "Ilteriş" unvanı ile kağan oldu "II" sözü Türkçe'de eskiden "devlet" anlamına geliyordu "Ilteriş" unvanı ise "devleti derleyip, toplayan" demekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com