Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bulutu, oort

Oort Bulutu Nedir?

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Oort Bulutu Nedir?

Oort Bulutu
güneşin etrafında dönen kuyrukluyıldızlar kümesidir Bu kuyrukluyıldızların enberi ölçeği 5-50 AB (Astronomi birimi) ve enöte ölçeği ise 30000-100000 AB'dir (bu uzaklıkların hepsi güneş merkezlidir) Unutulmamalıdır ki enöte yörüngeleri Plüton'nun yörüngesinin (ortalama 39 AB) çok ötesindedir

Güneşe en yakın yıldız Proxima Centauri 270000 AB uzakta olduğundan, bu kuyrukluyıldızların yörüngeleri yakınından geçtikleri yıldızlarla degiştirilebilirler Bunun sonucu ya Güneş Dizgesi'ne doğru ya da yörüngeyi değiştiren yıldıza doğru yönelirler Doğal olarak bu tür kuyrukluyıldızların yörüngeleri 100000'lerce yıl olabilir Bu özelliklerinden dolayı Oort Bulutu, dönmüş kuyrukluyıldızların deposu olarak ta anılır

İlk 1932'de Ernst Opik böyle bir şeyin varlığından söz etmiştir 1950'de Jan Hendrik Oort çok uzak bir gezegenden gelen kuyrukluyıldızlardan söz eder

Bulut'taki tahmini kuyrukluyıldızların sayısı 1011 ile 1012 (100-1000 milyar) Tahmini toplam kütle 1028 gm 100000 AB yarıçaplı bir bulut yörüngesinin yasam-süresi ise 11 milyar yıl olarak tahmin edilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com