06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mangal Nasıl Yapılır?
Mangal Nasıl Pişirilir?
Artık Piknik sezonuda açıldı sırf mangal yapamıyorsunuz diye sakın hafta sonunuzu pikniye gitmeyerek heba etmeyin İşte size araştırdığım iyi bir mangal nasıl yapılır sonuçları
KÖMÜR VE MANGAL SEÇİMİ
İyi bir mangal keyfi yapabilmek için öncelikle yanları delikli ve sacı kaliteli, bir mangalınızın olması gerekir Kendi arzunuza göre yaptırdığınız özel mangal her zaman daha kullanışlı olur Mangalı havalandırmak için kullanılacak boru, yellemek için kalın karton keyifli bir mangal yapımında kullanılacak malzemeler arasındadır Ancak en önemli malzeme de mangalın olmazsa olmazı iyi ve kaliteli kömürdür Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur Rusya veya Bulgaristan'dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir Yanarken etrafa kıvılcım saçar Yanınca hemen kül olur Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz Fakat benim size önereceğim Çatalca'da çıkan Çelik denilen yerli kömürdür Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, yandığında kömürün koru uzun süre dayanır, bu kömürle pişirilen etler daha lezzetli olur
HAZIRLIKLAR
Pikniklerde ve mangal yaparken hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekir Önce pişireceğimiz malzemelerden ziyade kömürlerin tüm mangal içerisine yaymalı ve tamamını kaplamalıyız İkinci bir sefer pişirme işlemi için tekrar kömür eklemek yerine bu yöntem hem daha hızlı hem de daha pratiktir Pişirmeye geçmeden önce mangalın ısısını iyi ayarlamalıyız Kömürler kor halini aldığında elinizi ızgaranın üzerinde gezdirdiğinizde elinizi birkaç saniye tutabiliyorsanız istediğiniz pişirme sıcaklığına ulaşmışsınız demektir Mangal ile ilgili bir hazırlık da ızgara teline malzemelerin yapışmasını önlemek amacıyla yapılan yağlama işlemidir Kuyruk yağıyla yağlayıp ızgara telini silebileceğiniz gibi kuru soğanı yağlayıp ızgaranın üzerinde gezdirebilirsiniz Ayrı bir lezzet katar
Etin lezzeti terbiyesine bağlıdır
Pikniğe gitmeden önce etlerin bir gün önceden terbiyeye yatırılması etin lezzetine lezzet katar Etlerin terbiyesine gelince; yoğurt (suyu ile beraber konulursa daha iyi sonuç verir), zeytinyağı, pul biber ve karabiber bir kapta karıştırılır Arzu eden bu karışımın içine salça ve sarımsak, sarımsak istemeyen de soğanı rendeleyerek ekleyebilir Terbiye esnasında ete kesinlikle tuz konulmamalıdır Aksi takdirde et sertleşir Et piştikten sonra eklenen tuz da ete gerçek lezzetini vermez Doğru olanı, etler pişirilmeden 10-15 dk önce terbiyeye atılan tuzdur
PİŞİRİRKEN
Mangalda köfte ve köfte türü ürünler pişirirken, köfteler ne kadar çok çevrilirse lezzeti o kadar iyi netice verir Yalnız bu çevirme kesinlikle dengeli olmalı, bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir Köfteler fazla kurutulmamalı, hafif sulu bırakılmalıdır
Etler çatal ile çevrilmez
Mangalda pişirilen etin lezzetli olabilmesi için çevirme işlemi çatal yerine maşa ile yapılmalıdır Çatalla çevrilen etlerin içindeki sular ateşe aktığı için, pişirdiğiniz et adeta ota dönüşür Unutmayın ki, etin lezzetli olmasının en önemli unsuru içindeki suyu ile birlikte pişmesidir
ALINTIDIR
|
|
|