Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
haritası, işte, lezzet, türkiyenin

İşte Türkiye'nin Lezzet Haritası

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İşte Türkiye'nin Lezzet Haritası



2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye'nin lezzet haritası yapıldı İşte il il ilginç 'özel' lezzetler

Ankara Ticaret Odası ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı 81 ili kapsayan haritaya göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke Hazırlanan lezzet haritasına göre illerin seçilmiş bazı yiyecekleri şöyle:

Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, süllüm

Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap

Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta

Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma)

Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme

Amasya: Kesme ibik çorbası, unutma beni, eli böğründe

Ankara: Calla, bici, öllüğün körü, saçkıran

Antalya: Arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli

Ardahan: Evelik aşı, pişi, kuymak (mıhlama)

Artvin: Hınkal, çergebaz, gendima

Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği

Balıkesir: Saçaklı mantı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi

Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması

Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı

Bayburt: Tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana

Bilecik: Keklik kebabı, piruhi, samsı

Bingöl: Dut pekmezi

Bitlis: Büryan kebabı, şekalok, çorti köftesi

Bolu: Kedi batmaz, kaldırık dolması, kaşık sapı

Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi

Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, İnegöl köftesi

Çanakkale: Tumbi, lakerda, erik macunu

Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç

Çorum: Leblebi, cızlak, çullama

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma

Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi

Düzce: Çerkez tavuğu, şıl böreği, lepsi

Edirne: Mamzama, hardaliye, satır kebabı

Elazığ: Anamaşı, tavşan üfelemesi, hürriyet kadayıfı

Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi

Erzurum: Cağ kebabı, den çorbası, çaşır

Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl

Gaziantep: Alinazik kebabı, Antep fıstığı, Köse Sefer kabağı dolması

Giresun: Hamsi böreği, çalıçileği çorbası, karalahana diblesi

Gümüşhane: Köme, lemis, haşıl

Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, kiflik

Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kuş gözü

Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana

Isparta: Sakala sarkan, kabine, kuyruğu sulu

İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, beyinli Beykoz kebabı

İzmir: İzmir köftesi, papaz yahnisi, radika salatası

Kahramanmaraş: Dövme dondurma, pıtpıt lapası, çullama

Karabük: Göbü, katlaç, malak

Karaman: Batırık, bidik, paraköfte

Kars: Kaşar, gravyer, tandırda kaz çekmesi

Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı

Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı

Kırıkkale: Kömbe, külleme, sarığı burma

Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, bıldırcın kağıt kebabı

Kırşehir: Keykef, temal

Kilis: Cennet çamuru, firik pilavı, mazlum

Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, otur Fatma tatlısı

Konya: Düğün yemeği, etli ekmek

Kütahya: Namaz dolması, tosunum, Çene çarpan çorbası

Malatya: Kayısı, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide

Mardin: Ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk

Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici

Muğla: Dutmeç, çopur, ot ekşilemesi

Muş: Muş köftesi, çorti aşı

Nevşehir: Ağpakla, dıvıl, sızgıt

Niğde: Mangir çorbası, üzüm boranası, unlu söğürme

Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması

Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar

Rize: Anzer balı, hamsi çiğirtası, enişte lokumu

Sakarya: Pekmez, yoğurt

Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, kocakarı gerdanı

Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı

Sinop: Sinop kestanesi, nokul, mamalika

Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu

Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, Urfa kebabı

Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi

Tekirdağ: Tekirdağ köftesi

Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba

Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, Akçaabat köftesi

Tunceli: Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet

Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur

Van: Otlu peynir, inci kefali, ilitme

Yalova: Pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga

Yozgat: Testi kebabı, arabaşı

Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, beyaz baklava

En zengin Gaziantep

Araştırmaya göre çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili 291 çeşit ile Gaziantep İkinci 154 çeşitle Elazığ, üçüncü sırada ise 93 çeşit yiyecekle Ankara var

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.