06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diğer avrupa ülkelerinin mutfakları yemeğin tarihi
YEMEĞİN TARİHİ
Deniz Gürsoy, Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul, Kasım 1995, Kurtiş Matbaacılık San ve Tic Ltd Şti , yazarın onayı alınarak kullanılmıştır
DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNİN MUTFAKLARI
Avrupa'da "iyi yemek"e gösterilen ilginin bir akıma hatta bir tutkuya dönüşmesi Rusya'yı da etkiledi Çar Peter (1682-1725) gençliğini Paris'te güzel sofralara aşina olarak geçirdikten sonra ülkesine dönerken usta Fransız aşçılarından birkaçını yanına aldı ve Rusya'da Fransız mutfağından oldukça farklı bir mutfağın gelişmesini sağladı Bu fark ise, Rusya'nın av hayvanları, balık ve sebze çeşitliliğinden kaynaklanıyordu Ruslar Fransızlara göre daha iştahlı, daha içkiciydiler Yemek stillerinde bu fark kolaylıkla gözlemlenebiliyordu Ancak kısa süre içinde yüksek standartlı ve ulusal özellikler taşıyan bir Rus mutfağı çıktı meydana Tabii Ruslar da Fransızları Strogonoff, havyar, borç çorbası ve votka ile tanıştırarak şükran borçlarını ödediler
Aynı süreçte İtalyanlar da kendilerine özgü bir yemek sanatı geliştirdiler Marco Polo'nun (1254-1324) Uzakdoğu gezisinden İtalya'ya beraberinde getirdiği Çinlilerin arasında aşçıların da bulunması, Venedik ve Floransa mutfaklarına Çin yemek kültürünün girmesini sağladı Bu etki özellikle Kuzey İtalya mutfağını bir hayli zenginleştirdi Böylelikle Medicilerin rafine yemek anlayışı bu etkilerle daha da gelişti Ama İtalya o dönemde birçok bağımsız dükalık ve politik birimlerden oluştuğu için ulusal bir mutfağın gelişmesi epeyce bir zaman aldı Daha sonra gelişen ve ana unsuru makarnadan oluşan İtalyan mutfağı bugün dünyanın en iyi mutfakları arasında kabul ediliyor
Her mutfak kendi yöresinin ürünlerini temel aldığından, İtalyan mutfağı da bu açıdan farklı değildi; yöresel yemekler bu mutfağı da oldukça etkilemişti İtalya, ince uzun bir yarımada olduğu için deniz ürünleri bakımından da çok zengindi Bu nedenle etten daha çok deniz ürünleri öne çıkmıştı bu mutfakta Ayrıca zeytin ağaçları ve üzüm bağlarının bolluğu zeytinyağlı yemek ve şarap tüketimini yaygınlaştırmıştı
Güney İtalya'da ise domates sosları ve domatesli yemekler (özellikle makarna) gözdeydi ve halen de böyledir Bu mutfakta daha fazla meyve ve özellikle de turunçgiller kullanılır Her iki yöre yemeklerinde sarımsak kullanılıyorsa da Kuzey İtalya'da biraz daha kısıtlıdır tüketimi
Bir başka farklılık ise ette görülür Kuzey İtalya mutfaklarında dana eti, Güney İtalya'da ise keçi eti daha yaygındır
Rönesans Avrupasında Polonya gibi küçük ülkeler de kendilerine özgü rafine yemekler ürettiler Özellikle Fransızlardan etkilenen Polonya mutfağı Kral Stanislaus'un ve saray ileri gelenlerinin iyi yemeğe olan düşkünlükleri nedeniyle büyük bir gelişim gösterdi
Tüm bu ülkelerde rafine yemek anlayışı, sofra sanatı ve gastronomi, doğal olarak saraydan başlayarak yaygınlaştı Bu önemli gelişme, günümüz modern yemek hizmeti endüstrisinin temel taşlarını oluşturdu kuşkusuz
|
|
|