Yumurta Benedict |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yumurta BenedictYumurta Benedict Neredeyse geleneksel mutfakların hepsinde hatta yeni keşiflerde bile yumurta başköşede Biz Amerikan mutfağının sevilen, Türk cafe’lerinde de iyi örneklerine rastladığımız ‘egg benedict’ini paylaşacağız sizinle Hikayesine gelince, tam bir kent efsanesi söz konusu: 19 Yüzyıl sonlarında New Yorklu bir iş adamı bir restorana gider, sunulan yumurtayı sevmez, bu tarifi verir Sonuç olarak hem tarif, hem de adamın soyadı, önce efsaneye konu olan restoranın, sonra da neredeyse dünyanın her yerindeki kahvaltı seçeneklerinin arasına girer… Eggs Benedict (2 kişilik) Hollandaise sos malzemeleri: 3 yumurta sarısı/ 1 çorba kaşığı un/ çeyrek bardak tereyağı/ 2 çorba kaşığı limon suyu Diğer malzemeler: 2 adet yumurta/ 2 adet İngiliz muffin ekmeği (veya kenarları kesilmiş hamburger ekmeği)/ 2 dilim domuz pastırması yahut dana jambon/ 3 kaşık sirke/ 1 bardak su/ 1 tutam tuz Meşhur Hollandaise sosunu hazırlayarak başlayın: * İçinde kaynayan su bulunan bir tenceren,in içine bir başka tencere yerleştireceksiniz Kızık ateşte altta kaynayan suyun asla üsttekine değmemesine dikkate din * Üsttekine tereyağı hariç tüm sos malzemelerini koyup çırpmaya koyulun Karışım köpükleşmeye başladığı zaman işlem tamamdır Artık bu tencereyi tezgaha alabilir ve önceden erittiğiniz tereyağını yavaş yavaş ilave edebilirsiniz Bu ilave etme işlemi sırasında içeriği hızlı hızlı karıştırmanız lazım Tuzunu da ekledikten sonra sosunuz hazır* Şimdi yumurtayla buluşma zamanı: tavanızı yağlayın Suyu, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatın Ateşi kısın, yumurtaları tek tek minik bir kabın içinde kırın ve yavaşça tavadaki suya akıtın * Aşağı yukarı üç-dört dakika sonra yumurta beyazları katılaşmaya başlayacaktır Bir spatulayla çıkarıp kenara koyun * Sırada ekmekler var: İngiliz Muffin ekmeğini bulamayabilirsiniz O zaman önerimiz, bazı restoranlarda da sunulduğu gibi hamburger ekmek dilimleri olacaktır Sadece kenarları hafifçe kesmeniz lazım * Ekmeklerinizin üzerine tereyağı sürün Üstüne önceden tavada ısıttığınız domuz pastırmasını yahut dana jambon dilimlerini (hangisini tercih ediyorsanız) yuvarlak haline getirip oturtun * Hazır bekleyen yumurtalarınızı üstüne koyun ve ılık Hollandaise sosunu da en üste ilave edip lezzetin keyfini çıkartın Servis önerisi: Rendelenmiş Frenk soğanıyla süsleyebilirisiniz |
|