Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
noktaları, püf, şarap

Şarap Püf Noktaları

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şarap Püf Noktaları



Kadeh Seçimi:

Hemen her tür şarap için dizayn edilmiş farklı şekillerde kadehler mevcuttur Ancak, bu kadar fazla çeşit kadehe sahip olmak her zaman mümkün olmayabilir Bu durumda, kesmeleri olmayan, renksiz ve ince bir camdan yapılmış “lale” formunda, yani yuvarlak bir formdan ağız kısmına doğru daralan kadehler işimizi görecektir Kadehlerin bu özellikleri, şarabın renginin ve aromalarının algılanması açısından önemlidir Beyaz şarap için biraz daha küçük, kırmızı için bir parça daha hacimli iki ayrı kadeh de seçilebilir Ayrıca, kadehlerin yıkanırken iyi çalkalanmaları, tozlu olmamaları, saklanırken kapalı şekilde saklanmaları da önemlidir Şarap sunumunda dikkat edilecek noktalardan biri de, kadehin yarısına kadar, en fazla 2/3 oranında doldurulmasıdır


Servis Sırası:
Birkaç ayrı yemekten oluşan bir menü söz konusu ise, tüm yemeği tek bir şarapla tamamlamak oldukça güçtür Çünkü, hem başlangıçlarla, hem ana yemekle hem de tatlıyla uyum sağlayacak bir şarap bulmak neredeyse imkansız gibidir Bu durumda tatlıyla şarap içmekten vazgeçip menünün geri kalan kısmıyla uyum sağlayacak bir şarap aranabilir Örneğin gövdeli bir Chardonnay pekçok balık, et ve sebze yemeği ile uyum sağlayabilir ya da bir Sauvignon Blanc hem deniz ürünleriyle hem de keçi peyniri ve kuşkonmaz ile eşleşebilir Ancak, özel bir yemek söz konusu ise, tüm yemeği tek bir şarapla başlayıp bitirmek doğru olmaz Birden fazla şarabın içileceği ortamlarda da genel kural, sek beyaz şarapların kırmızılardan önce, hafif şarapların daha ağır ve gövdeli olanlardan önce, gençlerin yaşlılardan önce, sek şarapların tatlılardan, daha hafif ve basit yapıda olanların kompleks olanlardan önce içilmesidirTabii bu genel kurallar kimi zaman bozulabilir Örneğin çok narin bir yapıya sahip yıllanmış bir beyaz şarabın, gövdeli bir genç şaraptan sonra servis edilmesi uygun olmayabilir ve bu durumda sıra bozularak genç şarap yaşlıdan sonra servis edilebilir
Sherry ya da Sauternes gibi güçlü bir şarap ile başlanan yemeklerde de, bundan sonra seçilecek şaraba çok dikkat etmek gerekir Böyle bir durumda, güçlü bir şarapla devam etmekte yarar vardır, çünkü sek ve hafif bir beyaz şarap yavan kalabilirKırmızı şarapların beyazları takip etmesi gerektiğini vurgulamıştık Burada da dikkat edilmesi gereken husus, tatlı bir beyazdan kırmızıya geçerken bu geçişi az tanenli bir kırmızıyla yapmaktır Çünkü tatlı tat kırmızının burukluğunu fazlasıyla ön plana çıkarabilir Bunun için Pamukkale Sek Kırmızı gibi aromatik ve az tanenli bir kırmızı kullanılabilir
Şarabı Servis Etme Sıcaklığı Ne Olmalıdır?

Her şarap için, tadının ve kokusunun daha iyi alınabileceği bir servis etme sıcaklığı vardır Bu sıcaklık şarap türlerine göre değişiklik gösterirKöpüklü ve dömisek şaraplar 5-7 derecede, beyaz ve roze şaraplar ile, iyi şampanyalar 6-10 derecede, çok iyi ve gövdeli beyazlar 11-12 derecede, primeur (genç) kırmızılar genelde 12-14 derecede, kırmızılar 13-16 derecede, gövdeli kırmızılar ise 16-18 derecede içilirler Bir şişe şarabı 22 dereceden 10 dereceye getirmek için buzdolabında 2 saat, buzlu su dolu kovada ise yarım saat bekletmek gerekir Şarapların buzluğa konulmaları sakıncalı olabilir Çünkü orada unutulmaları halinde, şarap donup mantarı atabilir Şarapları olması gerekenden sıcak sunmaktansa, daha soğuk sunmakta fayda vardır Şarabın aşırı soğutulmuş olması halinde, şişe sıcak su dolu bir kovada bekletilebilir Ancak burada en iyi çözüm, şarabın kadehe boşaltılarak ısınmasını beklemektir Zaten, elimizin ve ortamın ısısıyla şarap çok çabuk ideal sıcaklığına ulaşacaktır
Bunları Biliyor musunuz?Şarap şişesini tadımdan ne kadar önce açmalı?

Şaraba, tadımdan önce nefes aldırmak (soluklandırmak) gerekir Hatta öyle ki, bir çok şarap açıldıktan ancak bir süre sonra ahenkli bir etki bırakırKaliteli şarapların ahenk ve ifade güçlerini tam olarak açığa çıkarmak için, havalandırmak, yani şaraba nefes aldırmak gerekir Beyaz şaraplar kısa, kırmızılar ise biraz daha uzun bir süre soluklandırılır
Şarabın tadımdan ne kadar zaman önce açılması hakkında öneriler :
- normal kalitedeki şaraplar içmeden hemen önce
- kaliteli beyaz şaraplar yaklaşık 10 dakika önce
- genç kırmızı şaraplar yaklaşık 10 dakika önce
- ağır ve olgun kırmızı şaraplar yaklaşık 30-60 dakika önce
Yarım kalan şarap nasıl saklanmalıdır?

Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır Şarap bir gece, ağzı açık, sıcak bir ortamda tutulacak olursa, ertesi sabah neredeyse tümüyle tazeliğini ve tadını kaybetmiş olacaktırKalmış şarabı korumada kullanılacak yöntemlerden biri, vacu-vin adı verilen, pompalı düzeneğiyle şişe içinde vakum oluşturmak için kullanılan bir cihazdır Yarısı dolu şişenin ağzına tıpa yerleştirildikten sonra, pompa yardımıyla şişe içindeki hava boşaltılır Kullanılabilecek bir başka yöntem ise, evde her zaman temiz ve kullanılmaya hazır 35 cl’lik bir şişe bulundurmaktır Kalan şarabı küçük şişeye boşaltıp (şişenin tamamı dolduğu için içinde hava kalmayacaktır) ağzını da sıkıca kapayarak, çok uzun olmasa da bir süre kalan şarabınızı tadını kaybetmeden saklayabilirsiniz
Şarapta ne kadar kalori bulunur?

Şaraptaki kalorinin çoğu alkolden, küçük bir bölümü de üzümün içeriğindeki proteinler ve karbonhidratlardan gelmektedir Sek şaraplar, içlerinde daha az şeker bulunduğundan tatlı şaraplara göre daha az kalori içerirler Ayrıca şaraplar alkol oranlarına göre de farklılıklar gösterirler, bu da şarapta bulunan kalori oranını belirleyen bir başka etmendir 100 gram şarapta ortalama 85-135 kalori bulunur Şarabı yemek pişirmede kullanıyorsanız, yemek pişerken alkolün tamamı uçacağından, toplam kaloriye etkisi çok az olacaktır
Şaraba kırmızı veya beyaz rengini veren nedir?

Üzümlerin çoğu, kabukları hariç beyazdır Kabuk, üzümü ezmeden önce çıkarılabilirse, renksiz bir şıra ve haliyle de beyaz bir şarap elde edilir Şaraba kırmızı rengini vermek için, şırayı renk maddeleri içeren, üzüm kabuklarıyla bekletmek gerekir Bu işleme cibre mayalanması denir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.