> !!!Mutfakta Önemlİ PÜf Noktalar!!! |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
> !!!Mutfakta Önemlİ PÜf Noktalar!!!PÜF NOKTALAR Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun Kekin üstüne çikolatalı SoS Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır Buzdolabınızı Temizlemek Için Karbonat Bir fincan karbonatı, 3 litre su ile karıştırıp, buzdolabınızı temizlemek için kullanın Buzdolabınızdaki Kokuları Gidermek Için 1 tas sütü buzdolabına koyun ve bir - iki gün süreyle bırakın Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın Kek Pişirirken Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca ÇIKARABİLİRSİNİZ Kek Yaparken Bunlara Dikkat Edin Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın Köfte Yaparken Kullanacağınız bayat ekmeği önce küçük parçalara bölün Sonra da mutfak robotu ile ufalayın Bu karışımı istediğiniz süre buzlukta saklayıp ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz Böreklerin Kabarması İçin Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır Fırında Et Fırını iyi ısıtın Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün Böylece et sertleşmez Patlıcan Kızartmadan önce tuzlu suda 7-8 dakika bekletin Rengi kararmaz ve yağlı olmazBu arada kızartmalarda kullandığınız yağı tekrar kullanmak için ince bir süzgeçten geçirmeniz doğru olur Pasta YaPmak Için Pasta yapmak için kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat önceden buzdolabınızdan alın ve oda sıcaklığında bekletin Hamur Açmak Hamur açarken daire şekli isterseniz her oklava hareketinden sonra hamuru 45 derece açıyla hep aynı yönde çevirin Mutfak Tezgahı Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir Semizotu Ve Bezelye Semizotu alırken yapraklarının koyu ve canlı yeşil olmasına dikkat etmelisiniz Bezelyenin de taneleri tombul, sert ve kabuklarından kolay ayrılabiliyorsa taze olduğunu anlarsınız Patates Püresi Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz Bayat Ekmekler Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Böylece taptaze olacaktır Kurabiyelerin Parçalanmaması Için Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz Limondan Daha Fazla Su Almak Için Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın Hangi Balık Hangi Ayda Yenmelidir? Ocak Şubat Mart Lüfer, palamut, kefal, hamsi iyice yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar Eskiden kılıç da yakalanırmış Çipura lezzetini muhafaza eder Midye sezonu başlamıştır Mayıs sonuna kadar sürecek Kalkan sezonu başlar Tekir in sezonu devam eder Gümüş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli dönemidir Lüfer, palamut yağını kaybeder Hamsinin sezonu bitmiştir Çipura devam eder Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli dönemlerindedir Gümüş artar lezzetlidir Lüfer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur Kofananın hala ızgarası yapılabilir Çipura hala lezzetlidir Nisan Mayıs Haziran Mercan, levrek, kırlangıç bollaşır Gümüş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur Zargana bu ayda da devam eder Levrek, barbunya, tekir, kırlangıç, meraklısına iskorpit lezzetler suna Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır Verimsiz bir aydır Geçici balıklar Karadenize çıkmıştır Taş ve dip balıkları yumurta döktüğünden hem dağınık hem de lezzetsizdir Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır Istakoz, pavurya lezzetini korur Temmuz Ağustos Eylül Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir Tekir, barbun lezzetini sürdürür İstakoz, pavurya çıkar En verimsiz aylardandır Kefal artık lezzetini kaybeder Lüfer ve çingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar Sardalya çok lezzetlidir, kırlangıç devam eder Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir İstavrit tavaya gelir Palamut hem artar hem irileşir; lüfer artarak devam eder çok lezzetlidirler Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir Kırlangıç boldur Kılıç lezzetlidir Ekim Kasım Aralık Karadenize çıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar Lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır Tüm balıklar özellikle geçici olarak Karadenize çıkanlar bol ve lezzetlidir Torik artmıştır Pisi ve hamsi de çok lezzetlidir Lüfer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur Taş ve dip balıkları lezzetlidir Sebzeler Sebzeleri yıkamadan, ağızı iyice kapatılmış poşetlerde buzdolabınızda saklayın, kullanacağınız zaman yıkayın Bal Saklarken Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur Balık Kokusu Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır Börek Bekletilince Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın Bembeyaz Pilav İçin Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır |
|