Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baklavanın, hışırdar, iyisi

Baklavanın iyisi hışırdar

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baklavanın iyisi hışırdar



Teksas’ta da yeniliyor, Ermenistan’da da Cevizli, fıstıklı, kestaneli hatta çikolatalısı bile var Milli tatlımız baklava; bayramlarda en makbul ikramların başında geliyor Bu kadar tüketilen baklavanın iyisini bir bakışta nasıl anlarsınız, çatalı neresine batırmalısınız? Soruların yanıtlarını Güllüoğlu Baklavaları’nın genel müdürü Nejat Güllü’den aldık
ksas’ta da yeniliyor, Ermenistan’da da Cevizli, fıstıklı, kestaneli hatta çikolatalısı bile var Milli tatlımız baklava; bayramlarda en makbul ikramların başında geliyor Bu kadar tüketilen baklavanın iyisini bir bakışta nasıl anlarsınız, çatalı neresine batırmalısınız? Soruların yanıtlarını Güllüoğlu Baklavaları’nın genel müdürü Nejat Güllü’den aldık


Baklava ne demek?

Kökeni belirsiz ama Türk Dil Kurumu, Türkçe olduğunu kabul ediyor Türkçe kökenli bir kelime olan baklava Moğolca ‘bağlamak, sarmak’ anlamına gelen bayla sözcüğünün üstüne Türkçe fiil eki -v getirilerek türetilmiş olabileceği belirtiliyor



Baklavanın kökeni nedir?

Göçebe Türkler, yerleşik olmadıklarından fırın yerine at üstünde kolaylıkla taşınan sac kullanıyorlardı Ekmek yerine, sac üzerinde pişmiş yufka yiyorlardı İşte baklavanın tarihçesi bu ince yufkaların arasına cevizin konulmasıyla başladı Ancak baklava bugünkü halini Osmanlı döneminde aldı Baklava, kökeni Osmanlı saraylarına dayanan ve padişaha özel olarak yapılan bir Arap-Türk tatlısıdır Baklava ile ilgili en eski Osmanlı kaydına ise Fatih Sultan Mehmet döneminde sarayda tutulan mutfak defterlerinde rastlanır Genel olarak kabul edilen kanı, baklavanın 1400’lü yıllarda Orta Asya’dan Türk topraklarına geldiği yönünde Türkmen kültürünün hakim olduğu Gaziantep ise baklavanın başkenti olarak kabul edilebilir Çünkü Gaziantep asırlar boyunca Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı oldu



Neden 40 kat yufkayla yapılır?

Baklava hamuru çok ince açılmalı 35-40 kat hamur 2 buçuk-3 santimetreye sığdırılmalı ki ağzınıza aldığınız zaman baklava ağzınızda eriyip gitmeli Ancak baklavanın iyisi en fazla 35 kat olur Nedeni ise çok ince hamurun (milimetrenin onda biri) üst üste geldiğinde ancak istenilen güzelliği sağlamasıdır Çünkü 40 kat, baklavanın kalınlaşmasına sebep olur



Kuru baklavanın diğerlerinden farkı nedir?

Kuru baklava, uzun süreli dayanacak şekilde yapılıyor Dolayısıyla içerisine irmik kaymağının konmaması ve şekerinin biraz daha katı verilmesi ile normal baklavadan ayrılıyor



Baklavanın iyisi görüntüsünden anlaşılır mı?

Baklava göze, kulağa, damağa ve mideye hitap etmeli İyi baklava daha vitrinde, tepside kendisini belli eder İyi pişmiş baklavanın rengi altın sarısına çalar Ayrıca iyi baklava diri görünür, katları sayılabilecek şekilde kabarmıştır ve şerbeti kararında olur Baklavanın iyi piştiğinin en önemli göstergelerinden biri de çatalı batırdığınızda duyduğunuz hışırtı sesidir Bu, yufkanın ne kadar ince açıldığının işaretidir Yufkası ne kadar ince açılırsa baklava o kadar güzel olur



Ya kokusu ve lezzeti nasıl olmalı?

Baklavanın kokusu da çok önemlidir Ağza yaklaştırıldığında mis gibi tereyağı kokusu ve harç olarak kullanılan fıstık ya da cevizin kokusunu alabilmelisiniz Son olarak da iyi baklava ağza atıldığında dağılır, eşsiz bir tat bırakır ve midede yanma, şişkinlik hissi oluşturmaz



Baklava yemenin adabı var mı?

Baklava yenirkenüstündeki çıtır kısmın damağa gelmesi gerekir ki ağzınızda baklava

kabuklarınınhışırtısını duyabilesiniz Eğer çatalla yiyorsanız, sapladığınızda aynı hışırtının duyulması ve ters çevrilerek ağza götürülmesi gerekir Böylece dilimin alt kısmında yoğunlaşan şurup, üst kısma doğru geçer ve baklavanın altıyla üstü arasında tat dengesi sağlanır



Baklavanın kestanelisi, çikolatalısı, meyvelisi olur mu?

Baklava ilk önceleri cevizli yapılırdı Sonradan fıstıklı da yapılmaya başlandı Ancak günümüzde en çok sevilen ve satılan baklava türü fıstıklı olanıÖte yandanbaklavanın isteğe göre kestanelisi de meyvelisi de yapılabilir ama asıl baklava fıstıkla yapılanıdır



Baklava nasıl saklanır?

Baklava kuru ve serin, 10 derece sıcaklığında saklanır Çok sıcak ve rutubetli yerlerde buzdolabının alt kısmına konulması tavsiye edilir



Başka hangi milletler baklava yiyor?

ABD’nin Teksas eyaletinde baklava çok tüketiliyor Baklava’yı ABD’ye götüren ise Çekler 19’uncu yüzyılda, Teksas’a göç eden Çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler Ayrıca tüm Arap Yarımadası’nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan’da da sevilen tatlılar arasında

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.