![]() |
Adıyaman Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adıyaman YemekleriÇORBALAR Meyir Çorbası Alaca Çorbası Malhıta Çorbası Tarhana Çorbası Mercimek Çorbası Yoğurtlu Çorba Un Çorbası Dövme Çorbası Pıtpıtı Çorbası SEBZE YEMEKLERİ Adıyaman Tavası Parmak Kebap Dolma-Sarma Yeşil Fasulye Sulusu Dövmeç PİLAVLAR Karıştırmalı pilav Kavurmalı Pilav Mercimekli pilav (Bütünmercimekle yapılacak) Şahreli (şehriyeli) pilav Tavuklu pilav Meyhane pilavı Domatesli pilav Ciğerli pilav KÖFTELER Kavurmalı sıcak köfte Kel köfte Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte Ekşili köfte Patlıcanlı kollotik Dolmalı köfte İçli köfte Yapıştırma Çiğ köfte PİDELER Kavurmalı hitap Ot hitabı ( körnıen, nanecük, haldar v ![]() Peynirli ekmek Tava kıloru Semsek Besmet (Peksimet) Bazlama Taplama Katmer MANCALAR (SALATALAR) Yarpız (Yarpuz) mancası Pirpirim salatası Patates salatası CACIKLAR Pirpirim cacığı Kabak cacığı Marul cacığı Yarpız (Yarpuz ) cacığı TATLILAR Tene helvası Top helvası Nişe bulamacı Şilik Heside Aşure Kesme Peynirli irmik helvası Kaşık tatlısı Burma Tatlısı Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar ![]() Yöremizin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır ![]() ![]() Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir: Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır ![]() Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir ![]() Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir |
![]() |
![]() |
|