Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adıyaman, yemekleri

Adıyaman Yemekleri

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adıyaman Yemekleri



ÇORBALAR
Meyir Çorbası
Alaca Çorbası
Malhıta Çorbası
Tarhana Çorbası
Mercimek Çorbası
Yoğurtlu Çorba
Un Çorbası
Dövme Çorbası
Pıtpıtı Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
Adıyaman Tavası
Parmak Kebap
Dolma-Sarma
Yeşil Fasulye Sulusu
Dövmeç
PİLAVLAR
Karıştırmalı pilav
Kavurmalı Pilav
Mercimekli pilav
(Bütünmercimekle yapılacak)
Şahreli (şehriyeli) pilav
Tavuklu pilav
Meyhane pilavı
Domatesli pilav
Ciğerli pilav
KÖFTELER
Kavurmalı sıcak köfte
Kel köfte
Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte
Ekşili köfte
Patlıcanlı kollotik
Dolmalı köfte
İçli köfte
Yapıştırma
Çiğ köfte
PİDELER
Kavurmalı hitap
Ot hitabı
( körnıen, nanecük, haldar vs)
Peynirli ekmek
Tava kıloru
Semsek
Besmet (Peksimet)
Bazlama
Taplama
Katmer
MANCALAR (SALATALAR)
Yarpız (Yarpuz) mancası
Pirpirim salatası
Patates salatası
CACIKLAR
Pirpirim cacığı
Kabak cacığı
Marul cacığı
Yarpız (Yarpuz ) cacığı
TATLILAR
Tene helvası
Top helvası
Nişe bulamacı
Şilik
Heside
Aşure
Kesme
Peynirli irmik helvası
Kaşık tatlısı
Burma Tatlısı


Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar

Yöremizin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır

Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir

Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir:


Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır

Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır

Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir

Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.