Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
tarifi, yöre, yemekleri

Yöre Yemekleri Tarifi

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöre Yemekleri Tarifi



Yöre Yemekleri 2

ESKİŞEHİR

NE YENİR?

Göceli Tarhana, harşıl, çerkez sofrası, çiğ börek, katlama böreğini yerel yemek çeşitleri arasında sayabiliriz

GAZİANTEP

NE YENİR?

Gaziantep mutfağı seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel damak lezzetinin zenginliği ile ülkemiz ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir İçli köfte, çiğ köfte, ekşili ufak köfte, malhıtalı (Mercimek) köfte, yoğurtlu ufak köfte ilde yapılan özgün et yemekleri çeşitleridir

Kebapları ile meşhur olan ilde kuşbaşı kebabı (tike Kebabı) kıyma kebabı, patlıcan kebabı soğan kebabı, simit kebabı ve ciğer (cırtlak) kebabı tadılmalıdır

Yuvarlama, lahmacun, karışık dolma, maş çorbası, beyran şiveydiz, yaprak sarması, çağla aşı kabaklama, börk aşı, doğrama, kaburga dolması, alinazik, yoğurtlu patates, künefe, burmalı kadayıf ve Antepfıstığı ezmesi bilinen diğer yerel yemek çeşitleridir

Gaziantep'den Yemek Tarifleri

Patlıcan Kebabı

Malzemeler:

15 kg Patlıcan (iri uzun)
1 kg az yağlı kıyma
5-6 adet domates
5-6 adet yeşil biber
karabiber, tuz

Hazırlanışı: Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra enine 3'er cm uzunluğunda kesilir Bu arada kıyma, tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur Daha sonra şişlere bir patlıcan bir ceviz büyüklüğünde kıyma saplanır ve elle biraz yassılaştırılır Domatesler ve biberler ayrı ayrı şişlere geçirilir Alevsiz orta harlı mangal ateşinde çevrilerek iyice pişirilir

GİRESUN

NE YENİR?

Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır

Giresun'dan Yemek Tarifleri

Isırganotu çorbası

Malzemeler:

250 gr ısırganotu
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
2 kahve fincanı su
2 kahve fincanı süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı krema veya süzme yoğurt
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz karabiber

Hazırlanışı: İncecik doğranmış soğan hafif ateşte pembeleştirilir Un eklenir ve kavurmaya devam edilir Su ve tuz ilave edildikten sonra 1-2 dakika iyice karıştırılır Daha sonra doğranmış ısırganotu ilave edilir Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatılır Süt eklendikten sonra birkaç dakika daha kaynatmaya devam edilir Yumurta sarısı ve krema (veya süzme yoğurdu) ayrı bir yerde çırpılır Servis yaparken kaselere alınan çorbanın üzerine hazırladığınız terbiyeden dökülür Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile de süslenebilir

Fasulye dible

Malzemeler:

1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç
1 kg taze fasulye
1/2 çay bardağı zeytin yağı
2 su bardağı su
tuz karabiber

Hazırlanışı: Fasulye, soğan ve havuçlar ince ince doğranır Doğranan bu sebzeler tencereye alınır, üzerine pirinçler, tuz karabiber serpilir, zeytin yağ ve su ilave ederek pişirilir Soğuduktan sonra servis yapılır

Hamsi böreği

Malzemeler:

1 kg hamsi
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 demet maydanoz
2 adet soğan
2 yemek kaşığı kuşüzümü
1 kesme şeker
1 çay bardağı mısır unu,
tuz karabiber

Hazırlanışı: Hamsiler temizlenip kılçıkları çıkarılır Pirinç yumuşayıncaya kadar haşlanıp süzülür Soğanlar inci ince doğranır, maydanozlar temizlenip kıyılır Haşlanmış pirince soğanlar, kuşüzümü, şeker, maydanoz, yağın 1/3'ü ve tuz karabiber ilave edilir, iyice harmanlanır Yağın geri kalanı fırın tepsisine dökülür hamsilerin yarısını mısır ununa bulanıp tepsiye dizilir Üzerine pirinçli harç dökülür Kalan hamsiler de unlanıp pirincin üzerine dizilir Bu şekilde orta hararetli fırında 20 dakika pişirilir

GÜMÜŞHANE

NE YENİR?

Gümüşhane ‘ de yemek kültürü de çok eskiye dayanmaktadır Bugüne kadar Gümüşhane’nin yemek kültürü konusunda kapsamlı bir araştırma yapılmadı Ancak bu gün mutfaklarındaki zenginlik, lezzet ve hamaratlık bunu göstermektedir

Gümüşhane Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindendir

Gümüşhane'den yemek tarifleri

Kuşburnu Çorbası

Malzemeler:

500 gr kuşburnu
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 lt su
200 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
kimyon ve nane

Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanan kuşburnular 1 lt suda 30 dakika kaynatılır Daha sonra kevgirden ve tel süzgeçten geçirilir Diğer taraftan kıyma içerine tuz, karabiber, kimyon katılarak fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve bunlar suda kaynatılarak pişirilir Bir tencereye tereyağı ve un konulur Un kavruluncaya kadar karıştırılır Bu karışımın içine hazırlanan kuşburnu suyu ilave edilir 15 dakika süreyle karıştırılır Hazırlanan köfteler ilave edilir Çorba bir müddet kaynadıktan sonra ocaktan alınır Kızarmış yağa nane katılarak üzerine dökülür Sıcak sıcak servis yapılır

Siron

Malzemeler:

Un
tuz
su
süzme
tereyağı
ceviz

Hazırlanışı:
Derin bir kap içerisine bir miktar su konulur Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır Yufkalar 3-4 cm genişliğinde şerit halinde kesilir Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir Diğer taraftan süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar pişirilir (kaynamamalı) Bu karışım sironun üzerine dökülür Daha sonra eritilen tereyağı sironun üzerine dökülür Ayrıca bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır

HAKKARİ

NE YENİR?

Yöreye özgü yemek çeşidi olarak pirinç, darı veya bulgur karışımı bir nevi katı ayran çorbası olan gulul, bir çeşit işkembe ve bağırsak dolması olan kepaye sayılabilir

HATAY

NE YENİR?

Hatay'da yörenin güzellikleri, şekilleri, tatları, renkleri mutfağa yansıtılmış olup, oldukça zengindir Bunlardan Oruk, Öcce, Ekşili Börülce, Beyaz Kabak Boranisi, Cevizli Biber (Muhammara), Bakla Ezmesi, Humus, Nazlı Et Yemeği ile Peynirli Künefe ve Taş Kadayıf tatlıları damak zevkinizin çeşitliliğini arttıracaktır

Hatay'dan Yemek Tarifleri

Kuzu etli patlıcan söğürme

Malzemeler:

400 gr kuzu eti
1 adet kuru soğan
3 adet domates
150 gr tereyağı
1 kg patlıcan
1 yemek kaşığı pul biber
5 diş sarımsak

Hazırlanışı: Patlıcanlar yağda veya ızgarada bütün olarak pişirilir Sıcakken kabukları soyulur ve ince ince kıyılır Pul biber ilave edilir Bir tavada kıyılmış soğan ve sarımsak tereyağında kavrulur Kuzu eti ilave edilir ve suyunu çekene kadar 20 dakika pişirilir Domatesler de eklenir 10 dakika daha pişirilir Servis tabağına patlıcanlar konur üzerine etli karışım ilave edilir İstenilen şekilde süslenerek servis edilir

Yörük kebabı

Malzemeler:

600 gr kuzu kuşbaşı et
2 su bardağı erişte
3 adet domates
3 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı bezelye
1/2 demet dereotu
1 adet enginar
10 adet mantar
1 adet soğan
4 adet yeşil biber
1 su bardağı kaşar rendesi

Hazırlanışı: Kuşbaşı et, ufak ufak doğranmış soğan ile birlikte kavrulur Küp küp doğranmış mantarlar ilave edilir Daha sonra sırasıyla yeşil biber, enginar, domates ve bezelyeler eklenir Diğer tarafta erişte tuzlu ve hafif yağlı suda makarna gibi haşlanır Yağlanmış tepsiye önce kavrulmuş et ve sebzeler daha sonra erişteler düzgünce yerleştirilir Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirilir Servis yapmadan önce üzeri kaşar rendesi ve dereotu ile süslenir

Tahinli patlıcan

Malzemeler:

6 adet patlıcan
1 su bardağı tahin
1 adet limon
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı margarin
Maydanoz kırmızıbiber tuz

Hazırlanışı: Patlıcanlar orta hararetli fırında közlenir Kabukları sıcakken soyulur ve iyice ezilir Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyu karıştırılır ve patlıcanlara ilave edilir Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine yağda kızdırılmış kırmızıbiber dökülür Maydanoz ile süslenerek servis edilir

IĞDIR

NE YENİR?

Bozbaş isimli kuzu inciğinden yapılan yemeği meşhurdur

ISPARTA

NE YENİR?

Isparta'nın ünlü, geleneksel tandır kebabının tadına merkezde çeşitli restoranlarda da bakılabilir Eğirdir her türlü su ürününü lezzetli bir şekilde hizmete sunan bir ilçemizdir Burada yapılan Sazan Dolmasının tadına doyum olmaz

Isparta'dan Yemek Tarifleri

Samsa Tatlısı

Malzemeler:

200 gr milföy hamuru
1/2 su bardağı toz badem
2 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta beyazı

Şurubu için:
35 kahve fincanı şeker
2 çay bardağı su
1/2 adet limonun suyu

Hazırlanışı: Bir kapta badem, şeker ve yumurta beyazı karıştırılır Milföy hamuru 2 mm kalınlığında açılıp, hazırlanan bademli karşım ortasına uzunlamasına yayılır Hamur rulo şeklinde sarılır 45 dakika dinlendirilen hamur küçük parçalar halinde kesilir, tepsiye dizilir ve 180 derece fırında 45-50 dakika pişirilir Diğer tarafta şeker, su ve limon suyu ile şurup hazırlanır Fırından çıkan sıcak hamurun üzerine şurup dökülür Soğuduktan sonra servis edilir

İÇEL

NE YENİR?

Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir

İSTANBUL

NE YENİR?

İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir

İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir

İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır Rakı ve ayran, en meşhur iki Türk milli içkisidir Her ikisi de süt rengindedir: Alkollü olanı rakı; su katınca beyazlaşan sert bir içkidir Diğeri ise sulandırılmış yoğurttan imal edilen serinletici; ayrandır Rakı aperatif olarak kuru yemiş veya kavun ve beyaz peynir ile, yemek süresinde çeşitli meze çeşitleri ile alınabilir, başka içkiler ile birlikte içilmez Şarabın ve biranın ana yurdu Anadolu topraklarıdır

Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir "Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16 yüzyıldan beri söylenmektedir

İstanbul'dan Yemek Tarifleri

Bakla fava

Malzemeler :

250 gr iç bakla
1 adet küçük boy havuç
2 diş sarımsak
1 adet küçük soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 demet dereotu
1 adet limon

Hazırlanışı: baklalar iyice yıkanır ve tencereye alınır Doğranmış havuç, sarımsak ve soğan ilave edilir Karışımı 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve kaynatılır Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımı ile alınır Zeytinyağı ilave edilerek kaynatmaya devam edilir Çırpma teli ile püre haline gelene kadar sık sık karıştırılır doğranmış dereotu eklenir Suyunu çektikten sonra püre haline gelen karışım yayvan bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis edilir

Lakerda

Malzemeler:

1 kg torik veya palamut
Tuz

Hazırlanışı: Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir

Beyinli Beykoz kebabı

Malzemeler:

500 gr parça et
4 adet kuzu beyni
2 yemek kaşığı margarin
2 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
tuz karabiber

Hazırlanışı: Beyinler sirkeli suda haşlanır ve kuşbaşı şeklinde doğranır Soğan yemeklik doğranır Yağda etle birlikte kavrulur Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 30 dakika kadar pişirilir Bu arada üzerinde biriken köpükler alınır Havuç ve patatesler doğranır Kaynamakta olan etin üzerine tuz ve karabiber ile birlikte ilave edilir Sebzeler yumuşadıktan sonra doğranmış beyinler, etlerin üzerine serpiştirilir ve birkaç dakika daha pişirilir Sıcak olarak servis edilir

İZMİR

NE YENİR?

İzmir ve yöresinin yemekleri çeşit açısından son derece zengin olup, Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarının özgün bir bileşimidir Yörenin bitki örtüsünün yanı sıra, çok kültürlü toplumsal yapısı da bu oluşumda etkendir

Belli başlı yemekleri: Bulamaç çorbası, tarhana çorbası, tere çorbası, trança kellesi çorbası,kirde, sakız yahnisi, mücver, İzmir köftesi, papaz yahnisi, enginar dolması, domates bastısı, yer elması, revani,ıspanak boranisi, razı kavurması, Efes arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, radika salatası

İzmir'den Yemek Tarifleri

Tere çorbası

Malzemeler:

9 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 adet limon
1 su bardağı krema
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 demet tere
1/2 çay kaşığı şeker
tuz

Hazırlanışı:
Bir kapta un, limon suyu ve yumurta iyice karıştırılır kaynamakta olan tavuk suyuna azar azar yedirerek ilave edilir Tere yaprakları ayıklanır bir bardak süt ile birlikte blenderden geçirilir Yapraklar tamamen eriyince kaynamakta olan çorbaya eklenir Bir taşım kaynatıp krema, tereyağı, şeker ve tuz eklenir Bir taşım kaynadıktan sonra süzgeçten geçirilir ve servis edilir

İzmir köfte

Malzemeler:

1/2 kg dövülmüş et
2 adet soğanın suyu
1 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
5 adet domates
3 dilim ekmek içi
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: İyice dövülen et, soğan suyu, tuz, karabiber, köfte baharatı, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulur Hamur haline gelince köfte şekli verilir ve yağda kızartılır Kızaran köfteler bir tencereye alınır Ayrı bir tarafta domatesler küçük küçük doğranır Doğranan domatesler tencereye alınan köftelerin üzerine dökülür ve 15 dakika pişirilir

Radika salatası

Malzemeler:

1 demet radika
1 çorba kaşığı tuz
1 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Radikalar köklerinden ayrılıp iyice yıkanır Bir tencerede tuzlu su kaynatılır ve radikalar kaynayan suya atılır Sapları yumuşayana kadar haşlanır ve süzülerek servis tabağına alınır Soğuduktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenip zeytin ile süslenerek servis edilir

KAHRAMANMARAŞ

NE YENİR

Kahramanmaraş'ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır

Tarhana, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar; simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, eşkili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı (döğme aşı), Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği gibi pilav ve börekler yöreye özgü yemeklerdir

Tatlı olarak ünlü Maraş dondurmasını unutmamak gerekir Fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil sucuğu, hapısa yörenin bilinen diğer tatlılarıdır

KARABÜK

NE YENİR?

Karabük'ün turizm merkezi Safranbolu'da evlerin restorasyonu ile oluşturulmuş pek çok yeme-içme ve eğlence mekanları bulunmaktadır Akşamları Çarşı bölgesinde yoğunlaşmış eğlence mekanlarında canlı müzik dinlenebilir Gözleme, kuyu kebabı, yayım makarnası, su böreği ve ev baklavası bulunabilecek yöresel yemeklerdendir Her zaman taze satılan, fındıklı, şamfıstıklı, güllü ve safranlı çeşitleri bulunan Safranbolu lokumu, Safranbolu Evleri kadar ünlüdür

KARAMAN

NE YENİR?

Arabaşı, Toyga, paça, aşlık gibi çorba çeşitleri, cibe,batırık, yaprak ve köy dolmaları, keşkek ve bulamaç yörenin geleneksel yemekleri arasında sayılabilir

Karaman'dan Yemek Tarifleri

Arabaşı Çorbası

Malzemeler:

Hindi veya tavuk
Tereyağ
Un
acı kuru biber (süs biberi)

Hazırlanışı: Arabaşı çorba ve hamuru olmak üzere iki bölümdür

Çorbası: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un koyarak rengi kahverengiye gelene kadar kavrulur Diğer tarafta içinde kaynamış hindi veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür Acı süs biberi ilave edilir Haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilir ve özleşinceye kadar kaynatılır

Hamuru: Bir kapta ılık suya un bulanır Daha sonra su bulamaç, tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya sinilere ince olarak dökülür Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir Kış aylarında sıkça yapılır

Ciba Dolması

Malzemeler:

Pirinç veya bulgur
kıyma veya ciğer
maydanoz
yeşil biber
kuş üzümü
temiz koyun bağırsağı veya karnı
baharat, yağ, domates, salça

Hazırlanışı: Yağ eritilir, soğan ve çok ince doğranmış biber yağda kavrulur, kıyma veya ciğer ilave edilerek karıştırılır Maydanoz, salça, domates, kuş üzümü ve baharat ilave edilir Daha önce temizlenerek hazırlanmış olan barsak veya karına doldurularak dikilir Ateşte 60 dakika pişirilir Sarımsaklı yoğurt ilave edilerek yenilir

KARS

NE YENİR?

Kaşarı ve balının yanı sıra, Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir

Yöreye özgü belli başlı yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik adlı bitkiden yapılan evelik aşı, ekmek üzerine kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapılan ekmek aşı, pişi, kuymak, hengel (mantı), yarma buğdaydan yapılan haşıl, bozbaş, kemikli ve parça etten yapılan ve bir çeşit çorba olan piti, sultani üzümle yapılan pilav ve Kars böreğidir

Kars'dan Yemek Tarifleri

Hörre

Malzemeler:

25 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
tuz ,karabiber

Hazırlanışı: Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile un kavrulur Rengi hafif pembeleşince yavaş yavaş su ilave edilir Tuz ve karabiber ile tatlandırılır Sürekli karıştırarak pişirilir Diğer tarafta yarım kaşık tereyağında salça ezilerek kızdırılır Bu çorbanın üzerine gezdirilir ve sıcak olarak servis edilir

KASTAMONU

NE YENİR?

Kastamonu ili zengin bir mutfağa sahiptir Her pazar fırınlarda pastırmalı ekmek veya etli ekmek yaptırılır

Tarhana çorbası, ana-kız çorbası, ecevit çorbası, külbastı, mıklama, kapatma, kavurma, erişte, köle hamuru, banduma, kaygana, cırık, biryan kebabı, mantı, haluçka, simit tiriti, mısır çöreği, baklava, kaşık helvası, pekmezli un helvası, çekme helva, hasüde yörenin sevilen yemek ve tatlılarındandır

Kastamonu'dan Yemek tarifleri

Kızılcık tarhana çorbası

Malzemeler:

5 yemek kaşığı kızılcık tarhana
1 adet soğan
5 diş sarımsak
1/2 yemek kaşığı margarin
tuz

Tarhananın Yapılışı: Ağaç dalında yumuşamış kızılcıklar çekirdeklerinden ayrılır unla birlikte yoğrulur güneşte kurutulur Daha sonra bu parçalar ufalanır

Hazırlanışı: Soğan ince ince doğranır Bir tencerede yağ eritilir ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur 4 su bardağı su, tarana ve tuz ilave edilir Karıştırarak pişirilir İndirmeye yakın dövülmüş sarımsaklar ilave edilir, bir iki taşım daha kaynatılır Sıcak servis edilir

Pırasa dolması

Malzemeler:

1 kg pırasa
2 adet soğan
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı pirinç
2 adet yumurta
1 limon
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
maydanoz, tuz, karabiber

Hazırlanışı: Pırasaların kalın beyaz kısımları 6 cm boyunda yeşil kısma kadar kesilir Yıkanır ve az su ile biraz haşlanır, süzülür Etli dolma içi hazırlanır Pırasaların her katı açılır ve dolma içi ile doldurulur Su ve yağ ilave edip orta hararetli ateşte pişirilir Ocaktan indirmeye yakın yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanan terbiye karıştıra karıştıra yemeğe ilave edilir Bir taşım daha kaynatılır, servis edilir

Pirinçli mantı

Malzemeler:

2 su bardağı un
1 su bardağı su
15 su bardağı et suyu

İç malzemesi:
1 su bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
1 adet soğan
1/2 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
tuz karabiber

Hazırlanışı: Un tuz su yoğrularak çok sert bir hamur yapılır Diğer tarafta soğan küçük küçük doğranır, yağda pembeleşene kadar kavrulur Pirinçler ilave edilir ve bir iki dakika daha kavrulur Su tuz karabiber eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir Ateşten aldıktan sonra maydanoz ilave edilir Hamur açılır küçük kareler halinde kesilir Ortalarına iç malzemesi konur Karelerin dört kenarından tutarak ortada birleştirilir 200 dereceye ayarlanmış fırında 50 dakika pişirilir Üzerine 15 su bardağı et suyu dökülür, sade veya yoğurtla birlikte servis edilir

KAYSERİ

NE YENİR?

Pastırma ve Sucuk, Kayseri'nin meşhur mantısı (yağ, tepsi, vs) mutlaka tadılmalıdır

Kayseri'den Yemek Tarifleri

Kesme çorba

Malzemeler:

2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı kıyma
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
4 su bardağı su
Tuz karabiber ve nane

Hazırlanışı: Yumurta, un, tuz ve 1 çay bardağı su ile hamur hazırlanır ve açılır, ince şeritler halinde kesilir Su kaynatılır, kesilmiş olan hamurlar ilave edilir Kıyma ve salça eklenir, kaynatmaya devam edilir Hamurlar pişince üzerine yağda kızdırılmış nane dökülerek servis edilir

Kağıtta pastırma

Malzemeler:

100 gr ince dilimlenmiş pastırma
2 adet domates
3 adet sivri biber
1 yemek kaşığı tereyağı
4 sap maydanoz
6 dilim limon
6 alüminyum folyo (15x15 cm)
Hazırlanışı: 15x15 cm ebadında kesilmiş 6 alüminyum folyonun içi tereyağı ile yağlanır Folyoların içine ikişer dilim pastırma yerleştirilir Pastırmaların üzerine sırasıyla domates dilimleri, sivri biber, maydanoz ve limon dilimleri yerleştirilir ve fındık büyüklüğünde tereyağı eklenerek kapatılır Orta hararetli fırında 20-25 dakika pişirin

Havleter

Malzemeler:
1/2 çay bardağı su
1 fincandan bir parmak eksik buğday nişastası
1 fincan pekmez
3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı: Tüm malzeme karıştırılır Teflon tencerede 3 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılır, karışım dökülür Karıştırarak pişirilir Kaşığı tutunca ateş kısılır, tencerenin ağzı kapatılır Sık sık ezerek karıştırılır Sünger parçaları gibi ayrılınca karıştırma bırakılır Servis tabağına alınarak servis edilir

KIRIKKALE

NE YENİR

Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktırKente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardırBu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindirAnadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır

Yöreye özgü yemek çeşitleri arasında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır

KIRKLARELİ

NE YENİR

Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir

Kırklareli'den Yemek Tarifleri

Kuzu kapama

Malzemeler:

6 parça kuzu eti
1 demet taze soğan
2 kıvırcık salata
5 diş sarımsak
15 yemek kaşığı tereyağı
1su bardağı su
tuz

Hazırlanışı:
Bir tavada yağ eritilir, etlerin altı üstü çok az kızartılır ve bir tepsiye alınır Soğanların yeşil tarafları ve kıvırcıklar doğranır Tepsideki etlerin üzeri bu yeşilliklerle kapatılır Su, sarımsak ve tuz ilave edilerek kısık ateşte 45 dakika pişirilir

KIRŞEHİR

NE YENİR?

Tandırda çömlek paça, keşkef mutlaka tadılmalıdır

KİLİS

NE YENİR?

Geleneksel kültürü yansıtan yöresel yemeklerin tadı ve görüntüsü ile oldukça etkileyicidir Kilis'te yapılan kebap çeşitleri özel baharatlarla tatlandırılarak dumanı üstünde servis yapılmaktadır

Göl üzerinde bulunan restoranlarda yemek yemenin lezzetine ve pekmezin tadına doyulmaz

KOCAELİ

NE YENİR?

Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir

Kocaeli'den Yemek Tarifleri

Hoşmerim

Malzemeler:

500 gr tuzsuz yağlı peynir
2 yumurta sarısı
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı margarin
750 gr toz şeker

Hazırlanışı: Peynir bir gece dışarıda bekleterek ekşimesi sağlanır İçine yumurta sarısı eklenerek elle karıştırılır Bu karışım bir tencereye alınır ve yağ ilave edilerek karıştırmaya devam edilir Bir yandan da un azar azar serpilir Karışım koyu kıvama geldiğinde şeker ilave edilir, karıştırarak 10 dakika kaynatılır İsteğe göre üzerine hindistancevizi veya dövülmüş ceviz serperek servis edilir

KONYA

NE YENİR?

Çorbalardan Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası

Et Yemeklerinden, Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak arası ciğer, Topalak Köfte, Cella

Ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme

Böreklerden Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreğini geleneksel yemekler arasında sayabiliriz

Konya'dan Yemek Tarifleri

Toyga çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
4 su bardağı su
tuz, karabiber, nane

Hazırlanışı: Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır Su yavaş yavaş ilave edilir Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir

KÜTAHYA

NE YENİR?

Yörenin ünlü yemekleri arasında çorbalardan Sıkıcık Çorbası, Oğmaç Çorbası ve Tutmaç Çorbası; sebze yemeklerinden Ilıbada Dolması, Kabak Kabuğu Kavurması ve Soğan Dolması; Hamur İşleri’nden Cimcik, Tosunum, Gökçimen Hamursuzu; Et Yemekleri’nden Küpeti, Göveç ve Tirit; Tatlılar’dan Güllaç, Cendere ve Ev Baklavası sayılabilir

MALATYA

NE YENİR

Lezzetli bir mutfağa sahip olan Malatya mutfağında etin ve bulgurun önemli bir yeri vardırÇoğunlukla bulgur ve diğer malzemelerin karışımıyla yapılan 70 tür 'köfte' bulunmaktadır Bulgur, fasulye yaprağı, kiraz, ayva, üzüm ve dut yaprağı ile yapılan sarmalarda da kullanılır

Ayrıca kebaplardan, tatlılara kadar birçok yerde kullanılan kayısı ve ürünlerinin, damak lezzetinde önemli bir yeri vardır Yerel mutfağın gözde yemeklerinden kağıt kebabı ve içli köftenin ise tadına doyum olmaz Tanımlamanın yetersiz kalacağına inandığımız birbirinden lezzetli ve çeşitli kayısı tatlılarını ise Malatya'yı ziyaretinizde mutlaka tatmalısınız

MANİSA

NE YENİR

Et ve süt ürünleri de ana besinler olmakla beraber, Manisa mutfağının temelini sebze ve meyveler oluşturmaktadır Bazı yemeklerle pide ve börek gibi hamur işlerinde sebzeler ve değişik bitkilerin et ile birlikte kullanıldığı görülür Yine de yöre mutfağında zeytinyağlıların yeri başkadır Manisa kebabı, şevketi bostan, enginar dolması, semizotu, yalancı sarma, börülce tarator, sinkonta, simit ekmeği, mantar tatlısı, zerde yörenin sevilen yemek ve tatlılarıdır

MARDİN

NE YENİR?

Mardin'in çok özel yöresel yemekleri mevcuttur Özellikle kıbbe, çiğ köfte, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri, cevizli tatlılar yenebilir

MUĞLA

NE YENİR?

Muğla ve ilçeleri zengin yemek çeşitleri ile Türk Mutfağı'nın özelliklerini yansıtır Özellikle sebze yemeklerinde ve hamur işlerinde görülen çeşitlilik şaşırtıcıdır Tarhana, ara ve dutmeş (çorbalar); çopur, döş, çızdırma, gürlen kebabı, sura, ballık kavurma, dövme köfte ve karın-kumbar dolması (et yemekleri); her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık (balık); hardal haşlaması, börülce kavurma, sirken otlaşı, ekşili biber, galli patlıcan (sebze); ballı kabuk, üzüm köftesi, hoşmerim, pekmez reçeli, üzüm, domates, patlıcan ve kabak reçeli (tatlılar) yöreye has mutfak kültürü ürünleri olarak tadılmaya değer lezzette yiyeceklerdir Mutlaka deneyin

MUŞ

NE YENİR?

Muş zengin bir mutfağa sahiptir Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir

NEVŞEHİR

NE YENİR?

Yöre üzümünden yapılan şaraplar, pekmez, Avanos'un çömlek kebabı, Acıgöl'ün kabak tatlısı, Ortahisar'ın mağaralarında depolanan limon ve greyfurtlar, Ortahisar nefis kayısıları mutlaka tadılmalıdır

NİĞDE

NE YENİR?

Niğde Mutfağı, değişik besinlerin tat vericilerle belirli yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır Niğde'nin özel yemekleri arasında Niğde tavası, pancar çorbası, kuskus pilavı, ditme, tirit, Niğde çanağı, papara, oğma çorbası,  mangır çorbası sayılabilir Özel tatlıları ise hüsmeni (güllü), halveter, köfter ve pekmezdir

ORDU

NE YENİR

Bütün Karadeniz sahilinde olduğu gibi balık yemekleri tercih edilebilecek yiyeceklerin başında gelir

Ordu ilinin mahalli yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri önemli olanlardır

OSMANİYE

NE YENİR

Yöre mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur Bu bakımdan yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık gibi Diğer belli başlı yemekler ise; tirşik (pancar), toğga, çiçcice (domatesli pilav), kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malota çorbası, tarhana çorbası, mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir Ayrıca Ramazan Bayramında kuru kömbe ve pekmezli yapılır

Osmaniye'den Yemek Tarifleri

Tırşik

Malzemesi :

1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Hazırlanışı:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır

Çakıldaklı

Malzemesi :

Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Hazırlanışı:
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur

RİZE

NE YENİR?

Yörede lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır Çünkü bütün yemek çeşitleri bunlar etrafında yoğunlaşmıştır Belli başlı yemek çeşitleri; Ayran doğraması, çılbır, çırıhta, çirmulis, fasulye tavalisi, hamsili pilav, hamsili ekmek, hamsi kuşu, hamsi tavalisi, herse, hoşme, kabak felisi, kabak sütlisi lahana çorbası (vurma lahana), minci, muhlama, ormanlı hamsi, paluze, papara pasmanika, pekmezli kabak , sarma (lahana sarması)dır

Orman üst zonunun üzerinde bulunan yaylalarda ve çayırlık alanda arıcılık yapılmaktadır Kimyevi maddenin henüz ulaşamadığı çiçek çeşitliliğinin ve diğer avantajların desteklediği üretim yörede "Anzer Balı" ile dünyaca ünlüdür

SAKARYA

NE YENİR?

Sakarya'da yapılan yemekler arasında; Islama Köfte, Sütlü Kabak Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kabaklı Kol Böreği, Çerkes Tavuğu, Çerkes Pastası(Peynirli), Ezme Fasulye, Dartılı Keşkek, Dartı, Üre Tatlısı bulunmaktadır

SAMSUN

NE YENİR?

Samsun'un beslenme biçiminde mısır, lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır Kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak, Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır

Yöreye ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası), Yer Pancarı (Yazı Pancarı), Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir

SİİRT

NE YENİR?

Siirt'e özgü yemekler arasında, Büryan (Perive) et yemeği ve fes şeklinde tencerelerde pişirilen perde pilav vardır

SİNOP

NE YENİR?

Yöreye özgü yemekler; Nohul (üzümlü-cevizli-kıymalı-yoğurtlu), Katlama Pilaki (Hıdırellez yemeği), Mısır Pastası, Kaşık Çıkartması (mamalika), Keşkek Yemeği, Hamsi Dolması, Ayva ve Kestane Yemeği, Kulak Hamuru (içi etli mantı), Islama, Mısır Çorbası, Mısır Tarhanası, Sirkeli Patlıcan ve Sirkeli Pırasa

SİVAS

NE YENİR

Sivas yemekleri daha çok tahıl ürünlerine dayanmaktadır Keş, peskutan, çökelik süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdir

Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür Tandırda kül çöreği, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir


ŞANLIURFA

NE YENİR

Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanliurfa'da Ayran çorbasi, çagala aşi, pakla aşi, hitti bastirmasi, sarimsak aşi, isot çömlegi, erik tavasi, semsek, has (marul) dolmasi, mimbar, acir bastirmasi, masluka, lebeni, borani, duvakli pilav, etli köfte (çig köfte), haş haş kebabi, kemeli kebap, tike kebabi, tepsi kebabi, frenkli (domatesli) kebap, kemeli cacik, bostana, koruk salatasi, katmer, aşir aşi, paliza, şillik, haside, kuymak, zingil, paliza geleneksel yöresel yemekler arasinda sayilabilir

ŞIRNAK

TEKİRDAĞ

NE YENİR?

Yörenin kirazı, balığı, karidesi, Tekirdağ köftesi, ayçiçeği, üzüm ve karpuzu, ayrıca Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları meşhurdur

TOKAT

NE YENİR?

Tokat'ın yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Gendüme Çorbası, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır Özellikle dünyada sadece Tokat'ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir zevktir

TRABZON

NE YENİR

Pek çok yemeği yapılan hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, Hamsiköy sütlacı yöre yemeklerindendir

TUNCELİ

NE YENİR?

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır

UŞAK

NE YENİR?

Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır

VAN

NE YENİR?

Murtuğa (kahvaltılık), cacık (kahvaltılık), ilitme, ekşili, senseger gibi yemek türleri ile ünlü Van otlu peyniri yöreye özgü yemeklerdir Van peyniri (otlu peynir), içerisine mahalli otlar katılarak yapılan güzel kokulu ve son derece lezzetli bir peynirdir Yaz sonuna doğru küplere basılarak toprağa gömülür, kış için saklanır Ayrıca, Van gölünden çıkarılan Van balığı (inci kefali) mutlaka yenmelidir Van balığı, Van gölünün sodalı suyuna uygun "inci kefali" diye adlandırılan, bol havyarlı bir balık türüdür Az kılçıklı olan bu balık oldukça lezzetlidir

YALOVA

YOZGAT

NE YENİR

Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır

Yozgat'dan Yemek Tarifleri

Arabaşı

Malzemesi :

Hamur İçin : Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz
Çorba İçin: Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ
Bir Kaşık Salça,
Tuz,karabiber,Kırmızı Biber,
Bir Miktar Un

Yapılışı:
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır Soğumaya bırakılır

Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır

Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur

Madımak

Malzemesi:

15 kg Madımak:
Bir kase yoğurt:
150 gr Pastırma:
Bir-iki diş sarımsak:
Tuz,biber,yağ,salça:

Yapılışı:
15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır

Testi Kebabı

Malzemesi:

1 adet Testi
3 kğ Kuşbaşı et
1 kg Domates
300 gr Sarımsak
200 gr Sivri biber
200 gr Tereyağı
Karabiber,tuz

Yapılışı:
Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır


ZONGULDAK

NE YENİR?

Yöre mutfağı ağırlıklı olarak unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerinden oluşmaktadır Su böreği, kabaklı börek, bazlama, cizleme, gözleme, kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göce çorbası, malayı yöresel yemekler arasında sayabiliriz Ereğli pidesi ve Osmanlı çileği, Çaycuma yoğurdu, Devrek çöreği ve simdi ile Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesi yörenin adıyla özdeşleşmiş yiyecekleridir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.