![]() |
BÖrek Ve Hamur İŞlerİ - BÖrek Ve Hamur İŞlerİ Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BÖrek Ve Hamur İŞlerİ - BÖrek Ve Hamur İŞlerİ TarifiBÖREK VE HAMUR İŞLERİ KIYMALI KOLAY SU BÖREĞİ Malzemeler : (6 kişi için) 5 adet Yufka 300 gr Kıyma 1 şişe Soda 1 adet Soğan 2 adet Domates 2 adet Sivri Biber 5 adet Yumurta 1 paket (250 gr) Margarin Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Kıymayı incecik doğranmış soğanla birlikte çok az yağda kavurun ![]() Domatesleri ve sivri biberi doğrayıp ekleyin ![]() ![]() Diğer tarafta, bir paket margarini eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine kalan karışımı sürün ![]() ![]() ![]() ![]() Dilimleyerek servis yapın ![]() KOLAY PEYNİRLİ PİDE Malzemeler : (4 kişi için) 4 adet Yufka 400 gr Beyaz Peynir 6 adet Domates 5-6 Sivri Biber 3 adet Yumurta 1 su bardağı Sıvı Yağ 1 demet Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Maydanozu kıyıp peynirle karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortasını bıçakla yarıp domates dilimi ve sivri biber yerleştirin ![]() ![]() Kalan bir yumurtayı çırpın ve tepsideki pidelerin üzerine sürün, 150 derecede ısıtılmış fırında pişirin ![]() Çay veya arzu edilen bir içecekle servise sunulur ![]() LAHMACUN Malzemeler : (4 kişi için) 4 tane Mayalı Ekmek Hamuru 250 gr Yağlı Kıyma 4 adet ince doğranmış Kuru Soğan 1 adet Domates 1 yemek kaşığı Salça 10 dal Maydanoz 1 yemek kaşığı Tereyağ Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Çiğ Kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, domates, maydanoz, tereyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber, biber salçası karıştırılarak iç hazırlanır ![]() Ekmek Hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve un serperek oklava ile açılır ![]() ![]() ![]() Sıcakken servis yapınız ![]() PEYNİRLİ ÇÖREK Malzemeler : (6 kişi için) 1 paket (250 gr) margarin 250 gr ![]() 2 adet Yumurta Sarısı, 2 tatlı kaşığı Limon Suyu 1 Paket Kabartma Tozu aldığı kadar Un Hazırlanışı : Yağı eritip bir yumurta sarısı ve diğer malzeme ile karıştırarak yumuşak bir hamur yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapalı bir kapta uzun süre tazeliğini ve kıtırlığını korur ![]() SÜRPRİZ MAKARNA Malzemeler : (6 kişi için) 1 Paket Boncuk Makarna ½ Kg Kıyma 2 tane kuru soğan, 3 tane orta boy patates 2 tane orta boy Patlıcan 3 tane iri Domates 2-3 yemek kaşığı Zeytinyağ Kızartmak için Sıvı Yağ 2-3 Diş Sarımsak 1 Yumurta 1 Kuru Soğan İki Kaşık Un Tuz, Kara Biber, Kimyon Hazırlanışı : İlk önce kıymaya rendelenmiş soğan, baharat ve tuz ilave ederek yoğurun ![]() ![]() Tepsiye biraz un serpiştirerek köftelerin bunun içinde una bulanmasını sağlayın ![]() ![]() Fritözü ısıtın ![]() ![]() Bu arada makarnanın suyunu kaynatarak biraz tuz atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makarnalar yumuşayınca büyük bir servis tepsisine alın ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcakken Servis Yapın TALAŞ BÖREĞİ Malzemeler : (6 kişi için) 4 Bardak Un 5 yemek kaşığı Yağ 1 fincan Zeytinyağı ½ bardak Su Yeterince Tuz Talaş İçin Gerekenler ½ kg Kuşbaşı Koyun Eti 2 adet Kuru Soğan 1 yemek kaşığı Yağ 1 adet büyükçe Domates ½ kaşık Salça 1 bardak Su 1 Yumurta Sarısı Maydanoz Tuz, Karabiber, Kekik Hazırlanışı : Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur ![]() ![]() Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur ![]() ![]() Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcakken servis yapınız ![]() TAVUKLU BÖREK Malzemeler : (6 kişi için) 3 adet Yufka 125 gr Tereyağ ya da Margarin 1 adet Tavuk Göğsü 1 kase Tavuk Suyu 1 su bardağı dövülmüş Ceviz 1 adet Yumurta Sarısı Kimyon, Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Tavuk göğsünü tuz ve su ile haşlayıp suyunu ayırın ![]() ![]() Diğer tarafta tepsiye üç tane yufkanın her katını eritilmiş yağla yağlayarak kat kat yayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen yufkalar biraz kalın olduğu için yeterince yumuşamayabilir; o zaman biraz daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Kızarınca dilim dilim keserek servis yapın ![]() TEL KADAYIFLI BÖREK Malzemeler : (6 kişi için) 250 gr Tel Kadayıf 350 gr Taze Kaşar 2 su bardağı Süt 2 adet Yumurta 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin Hazırlanışı : Tel kadayıfın yarısını bir borcam fırın tepsisine altını yağlayarak yayın ![]() ![]() ![]() 2 bardak süt ile yumurtaları çırpın ve hazırlanan böreğin üzerine dökün ![]() ![]() Fırına sürmeden önce üzerine 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin parçaları koyup fırında üstü kızarana kadar pişirin ![]() TEPSİ BÖREĞİ (hazır yufkadan) KIYMALI veya PEYNİRLİ Malzemeler : (4-6 kişi için) 3 adet Yufka 200 gr Süt (¾ su bardağı) 125 gr sıvı ya da katı yağ 2 adet Yumurta Malzemeler 22-24 cm yarıçapındaki bir tepsiye göre verilmiştir ![]() Hazırlanışı : Önce ¾ bardak süte, iyice çırpılmış 2 adet yumurtayı ve 125 gr sıvı ya da katı yağı katınız ![]() ![]() Sonra tepsiyi katı ya da sıvı yağ ile iyice yağlayınız ve 1 adet yufkayı bütün olarak ve ortalayarak seriniz ![]() ![]() Yufkaları tepsi çapı büyüklüğünde parçalara ayırarak, sayıca yarısını 1 kat yufka üstüne sütlü karışım şeklinde tepsiye seriniz ![]() Ortaya isteğe bağlı olarak peynirli ya da kıymalı içi seriniz ![]() ![]() ![]() Böreğin en üstüne kalan sütlü karışımı gezdiriniz ![]() ![]() Tepsinin üstüne büyük bir tabak kapatarak, tepsiyi ters çevirin ve servis yapınız ![]() Not : KIYMALI BÖREK İÇİ ve PEYNİRLİ BÖREK İÇİ’nin hazırlanması için aynı isimli tariflere bakınız ![]() YAĞLI SİMİT Malzemeler : 8 yemek kaşığı Un 2 adet Yumurta 1 paket Margarin 1 çay kaşığı Maya 1 çay kaşığı Çörek Otu ½ çay bardağı Su Tuz Hazırlanışı : Un hamur tahtasına elenir ve ortası açılarak maya konur ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurun ortası yeniden açılır ve içine 1 yumurta kırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır ![]() ![]() ![]() ![]() YUFKALI MAKARNA BÖREĞİ Malzemeler : (6 kişi için) 2 adet Yufka 125 gr Tereyağ ya da Margarin ½ paket Kesme Makarna 2 adet Yumurta 1 su bardağı Süt 1 kase Beyaz Peynir 1 küçük bağ Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün ![]() ![]() Yağlanmış tepsiye bir yufkayı yayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEL KADAYIFLI BÖREK Malzemeler : (6 kişi için) 250 gr Tel Kadayıf 350 gr Taze Kaşar 2 su bardağı Süt 2 adet Yumurta 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin Tel kadayıfın yarısını bir borcam fırın tepsisine altını yağlayarak yayın ![]() ![]() ![]() 2 bardak süt ile yumurtaları çırpın ve hazırlanan böreğin üzerine dökün ![]() ![]() Fırına sürmeden önce üzerine 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin parçaları koyup fırında üstü kızarana kadar pişirin ![]() KIYMALI BÖREK İÇİ Malzemeler : (4 kişi için) 150 gr Kıyma 1 adet Kuru Soğan 2 kaşık sıvı ya da katı Yağ ½ demet Maydonoz (isteğe bağlı) Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Çentilmiş 1 adet kuru Soğan, 2 yemek kaşığı yağ içinde hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() Buna Kıyma ve tuz ilave edilir ![]() ![]() ![]() Ateşten alındıktan sonra isteğe bağlı olarak Karabiber ve ince ince kesilmiş Maydanoz ilave edilebilir ![]() Börek içlerinde kullanılır ![]() PEYNİRLİ BÖREK İÇİ Malzemeler : (4 kişi için) 200 gr yağsız Beyaz Peynir 1 adet Yumurta ½ demet Maydanoz ve/veya Dereotu Beyaz Peynir çukurca bir kaba konarak, çatalla ezilir ![]() 1 adet yumurta sarısı ve ince ince kesilmiş maydanoz ve/veya dereotu katılarak yeniden ezilir ve karıştırılır ![]() Börek içlerinde kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
|