|
|
Konu Araçları |
İÇecekler, Şerbet, Şurup, komposto, kompostolar, tarifi |
İÇECEKLER, ŞURUP, ŞERBET ve KOMPOSTOLAR - İÇECEKLER, ŞURUP, ŞERBET ve KOMPOSTO Tarifi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İÇECEKLER, ŞURUP, ŞERBET ve KOMPOSTOLAR - İÇECEKLER, ŞURUP, ŞERBET ve KOMPOSTO TarifiİÇECEKLER, ŞURUP, ŞERBET ve KOMPOSTOLAR BOZA Malzemeler : 3 bardak Bulgur 2 kahve Fincanı Pirinç 3 bardak Toz Şeker 1 bardak eski Boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde Maya Hazırlanışı : Bulgurlar akşamdan bol su ile ıslatılır Ertesi gün Bulgurlar ve Pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir Mikser ile çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir Bu karışım hafif ateşe konulur İçine şekerler katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır Sonra ateşten alınır Bir yerde ılınmaya bırakılır Arada bir karıştırılır Ilıklaştıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır İyice karıştırılır Bu karışımın ağız kapatılarak, 20-25 º C 'lik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir Serin bir yere alınır Soğuk Servis Yapılır İsteğe bağlı olarak, üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir BUZLU ÇAY (ICE TEA) Malzemeler : (1 bardak için) ½ su bardağı Demli Çay 2 yemek kaşığı Limon Suyu Tozşeker Buz Defne Yaprağı Hazırlanışı : Büyük bir kokteyl bardağının yarısına kadar çayı doldurun Üzerine yeterli miktarda buz koyun İyice karıştırın Limon suyu ve dilerseniz tozşeker ekleyin İyice karıştırın Defne yaprağı ilave edin Soğuk olarak servis yapın Dilerseniz ice tea'yi limon suyu katmak yerine saf şeftali ya da limon suyu katarak da hazırlayabilirsiniz Süslemesi Greyfurt süslemesi için 1 adet greyfurdun altından ve üstünden dilim kesip, yuvarlak bir şekil elde edin Bıçağı zigzaglar çizerek greyfurdun etrafında dolaştırın ve küçük parçalar kesin Daha sonra ortadan ikiye kesin Hazırladığınız bu greyfurt süsünü ice tea bardağının kenarına takın LOHUSA ŞERBETİ Malzemeler : ½ Kg Lohusa Şekeri 5 su bardağı Toz Şeker 15 adet Karanfil 3-4 Kabuk Tarçın 15-20 bardak Su Hazırlanışı : Büyük bir tencereye su, şeker (isteğe göre ayarlanır) ve lohusa şekeri konulur Yarım saat kaynatılır Kabuk tarçınlar ve Karanfiller bir tülbent içinde tencereye atılır Kaynatmaya devam edilir Hepsi süzülerek sıcak ya da soğuk ikram edilir Lohusa şerbeti, doğum sonrası ziyarete gelen kişilere ikram edilmesi adettendir Lohusa şekeri İstanbul'da Mısır Çarşısında ve diğer yerlerde şekercilerde satılır Yanında peksimet ya da galeta gibi şekersiz şeyler ikram edilir LİMONATA Malzemeler : (6 bardak için) 1/2 kahve fincanı Limon Suyu 6 yemek kaşığı Toz Şeker 6 bardak Su Hazırlanışı : 6 bardak su içinde, tozşeker eritilir Üzerine limon suyu ilave edilir Tadı kontrol edilir İsteğe göre limon suyu miktarı arttırılabilir Soğuk servis yapılır Biraz daha farklı bir çeşni istenirse, yarım limon kabuğu ve 15 adet nane yaprağı havanda tozşekerin bir kısmı ile dövülerek ilave edilir Biraz bekletildikten sonra süzülerek servis yapılır ZENCEFİLLİ LİMONATA Malzemeler : (5-6 bardak için) 5 adet Limon Kabuğu 4-5 dal Taze Nane 1 yemek kaşığı Bal (isteğe göre arttırılabilir) 5 adet Limonun Suyu 1 silme çay kaşığı Zencefil 5 su bardağı Su Hazırlanışı : Limon kabuklarını, naneleri ve balı blender’den geçirin 5 adet limon suyu, 1 silme çay kaşığı zencefil ilave olunur Karışım tülbentten geçirilerek süzülür 5 bardak su ilave olunur Soğuk Servis Sunulur Arzuya göre Buz katılabilir ARMUT HOŞAFI Malzemeler : (4-6 kişi için) ½ Kg Armut 3 su bardağı Elma Suyu 1 yemek kaşığı Limon Suyu 1 çay kaşığı Limon Kabuğu Rendesi 4 yemek kaşığı Toz Şeker 2 tatlı kaşığı Nişasta 100-150 gr çekirdeksiz İzmir Üzümü 100 gr Kuru Üzüm 50 gr kıyılmış Badem 1 adet Çubuk Tarçın 4 adet karanfil Hazırlanışı : Armutları soyup ince ince dilimleyin Elma ve limon suyunu, 4 çorba kaşığı toz şeker ilave ederek, kaynatın Nişastayı soğuk suda eritip, bu karışıma, azar azar ilave edin 2 su bardağı sıcak su ile birlikte, armutları üzümleri, tarçın ve karanfili karışıma ekleyip, armutlar yumuşayana kadar 5-6 dakika kısık ateşte kaynatın Hoşafınızı limon kabuğu rendesi ve kıyılmış bademle süsleyerek servis yapınız |
|