Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Sağlıktır
Meyve Sağlıktır
Meyve, doğanın bize sunduğu en özel lütuflardan biridir Işıl ışıl meyvenin tazesini yemeye doyamayız Kurusunu keyifle tüketir, kompostosuyla yemeklerimizi lezzetlendiririz Küçük büyük herkes suyunu severek içer Dondurması yaz aylarının ferahlatıcı tatlarından biridir Tabii sağlığımıza olan faydalarını da unutmamak gerekiyor:
Meyvelerdeki yüksek C vitamini, hastalıklara karşı vücut direncimizi artırır
Bahar yorgunluğunu üstümüzden atmamıza yardımcı olur
Bedensel ve ruhsal strese karşı bizi kuvvetli kılar
Açlığımızı bastırarak, fazla yememizi engeller
% 80 oranında su içerdiğinden, şişmanlığa neden olmaz
Meyveleri tüketmenin en etkin yolu meyve sularıdır Meyve suları, meyvelerin ihtiva ettiği yararları sunmasının yanı sıra, serinletici ve ferahlatıcı etkileriyle kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar Meyvelerin sağlığımıza olan faydaları ile ilgili daha detaylı olarak bilgi edinmeye ne dersiniz?
MEYVELER
VİTAMİNLER/MİNERAL İÇERİĞİ
YARARLARI

ŞEFTALİ
- C vitamini
- Potasyum
- A vitamini
- B3 vitamini
- Folik Asit
- Kalp ve kansere karşı korur,
- Sindirim sistemini çalıştırır hazmı kolaylaştırır,
- Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,
- İdrar sökücüdür


KAYISI
- A vitamini
- Potasyum
- B3 vitamini
- Betakaroten
- Betakaroten, kanserin,özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır,
- İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır,
- Kan yapıcı,cildi ve saçı canlı tutma özelliği vardır,
- Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir,
- Kansızlığa iyi gelir,
- Sinirleri gevşetip uyku verir


VİŞNE
- Karbonhidrat
- A vitamini
- Potasyum
- Şeker oranı kirazınkinden düşük olduğu için daha az kalori içerir,
- Diyareyi keser,idrar söktürücü özelliği vardır,
- Ateş düşürür,susuzluğu giderir


PORTAKAL
- C vitamini
- Karbonhidrat
- Potasyum
- Folik Asit
- Bioflavin
- Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalıkları ve felçten korur,
- Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller,
- Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
- İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,
- Kanın pıhtılaşmasını,mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
- İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur
Aynı zaman da potasyum cildin kuruyup kırışıklıkların oluşması da önler,
- Bağırsak gazlarını söker,bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,
- Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
- Safra salgısını arttırır


MUZ
- Karbonhidrat
- Potasyum
- A vitamini
- Folik asit
- Kalbe ve kas sistemine yararlı,
- Yorgunluğu ve ishali giderici özelliği vardır,
- Yüksek tansiyonu önleyici özelliğe sahiptir,
- Uykuyu düzene sokar,
- Ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur,
- Kolesterolü düşürücüdür ve migren ağrısına faydalıdır,
- Böbrek ve eklemlerdeki iltihaplanmalarda tedavi edici özelliğe sahiptir


GREYFURT
- Karbonhidrat
- Potasyum
- A vitamini
- Folik asit
- C vitamini
- Sindirimi uyarır,
- Diş etlerinin kanamasını azaltır,
- Soğuk algınlığına iyi gelir,
- Kolesterolü düşürür,
- Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır,
- Mide ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini azaltır,
- Tansiyonu dengeler,
- İdrar sökücü özelliği vardır


ELMA
- Karbonhidrat
- Lif
- Potasyum
- B3 vitamini
- Pektin
- Böbreklerin temizlenmesine yarar,
- Baş ağrısına iyi gelir,
- Kolesterolü düşürür,
- Yüksek tansiyonu düşürür,
- Kan şekerini kontrol altında tutar,
- Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir,
- Uykusuzluğa iyi gelir,
- Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar,
- Elma + kereviz/maydanoz yorgunluğa iyi gelir,
- Elma+kızılcık suyu veya elma+ananas+üzüm suyu gribe iyi gelir,
- Elma+armut suyu kabızlığa iyi gelir


ÇİLEK
- Karbonhidrat
- Lif
- Demir
- Potasyum
- B3 vitamini
- Folik asit
- C vitamini
- Sigara dumanının etkilerini azaltır,
- Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına yol açan virüsleri öldürücü etkisi vardır,
- Kansere yakalanma riskini azaltır,
- Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir,
- Sakinleştirici etkisi vardır,
- Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir,
- Yüksek ateşi düşürür,
- Suyuyla gargara yapılırsa diş taşlarının oluşmasını engeller,
- Cilde canlılık kazandırır


ANANAS
- Potasyum
- A vitamini
- C vitamini
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Fosfor
- Bakteri ve parazitlerle savaşmaya yarar,
- Sindirimi kolaylaştırır,
- İltihaplanma riskini azaltmada ve yaraların hızla iyileşmesini sağlamada etkilidir


MANGO
- A vitamini
- C vitamini
- E vitamini
- Demir
- Böbreklere faydalıdır,
- Kanı temizler,
- Sindirimi hızlandırır,
- Asitli yiyecekleri nötralize eder


PAPAYA
- Sindirimi kolaylaştırır,
- Vücutta parazitlere karşı savaşır,
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır,
- Bağırsaklarda oluşan gazı alarak genel anlamda bağırsakları temizler


* Belirtilen vitamin ve mineraller, seçilen meyvelerde yoğun şekilde bulunmaktadır Bu meyveler birçok farklı vitamin ve mineral içerseler de, bunların yoğunluğu ikinci planda kaldığından, burada hepsine yer verilmemiştir
|