![]() |
Tatlilar Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tatlilar TarifiAğlayan pasta Malzemeler: 3 yumurta 3 fincan un 3 fincan şeker istege göre yarım limon suyu ve yarım fincan su(yumurta kokusu olmaması ve akışkanlığının ayarlanması için) 3-4 kaşık kakao kabartma tozu vanilya 1 litre süt 1 paket krem şanti 1 paket çikolata sos Yapılışı: önce yumurta ve şeker çırpılır sonra kakao ilave edilir ve en son un, kabartma tozu ,vanilya ve hepsi iyice çırpılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür 170 derecelik fırında 20 dk kadar (fırına göre ayarlarsınız ) pişirilir fırından çıktıktan sonra üzerine 1 bardak soğuk süt dökülür bir yandanda krem şanti ve çikolata sos hazırlanır hepsi soğukken kekin üstüne önce krem şanti yayılır üstüne çikolatalı sos dökülür en az 5-6 saat buzdolabında bekletilir afiyet olsunnn |
![]() |
![]() |
![]() |
Tatlilar Tarifi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tatlilar TarifiTATLILAR AŞURE Malzemeler : 250 gr Aşurelik Dövülmüş Buğday (1,5 bardak) 1,5 kahve fincanı Pirinç 30 bardak Su 750 gr TozŞeker 3 bardak Süt 50 gr Kuru Fasulye 50 gr Kuru Bakla 50 gr Nohut 100 gr İç Ceviz 100 gr Kuru Kayısı 150 gr Sultani Üzüm 100 gr İncir 25 gr Beyaz Çam Fıstığı 25 gr Kuş Üzümü 100 gr Tatlı İç Badem 1 kahve fincanı Gül Suyu 1,5 bardak aşurelik buğdayı ve 1,5 kahve fincanı pirinci bir tencereye koyarak, bir gece suda bekletin ![]() Fasulye, Nohut, Nohutu da bir gece önceden ıslatmak gerekir ![]() Ertesi gün, bu suyu döküp yerine 30 bardak su koyup, buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar 2-3 saat pişirmelidir ![]() Daha sonra üstüne, 3 bardak (750 gr) toz şeker, 3 bardak süt katılarak, şeker eriyene kadar karıştırılır ![]() ![]() Bu sütlü ve şekerli buğday suyuna, bir gece önce ıslatılmış ve sonra haşlanmış, nohut, fasulye, bakla, ayıklanmış ve yıkanmış Sultani Üzüm, KuşÜzümü, küçük küçük kesilmiş Kayısı, İncir, Çam Fıstık, kabukları soyulmuş (haşlanarak) badem, küçük parçalara bölünmüş iç ceviz ve bir kahve fincanı gülsuyu katılarak bir taşım kaynatılmalı ![]() ![]() Kaselerin üstlerini badem, ceviz, üzüm ve nar ile süsleyebilirsiniz ![]() AYVA TATLISI Malzemeler : (6 kişi için) 3 adet büyük Ayva 10 yemek kaşığı Şeker 2 adet Elma ½ çay kaşığı Tarçın Süslemek İçin Ceviz, Taze Kaymak Hazırlanışı : Ayvaları soyup ortadan ikiye bölerek çekirdek yuvalarını temizleyin ![]() ![]() ![]() Çok kısık ateşte pişmeye bırakın ![]() ![]() ![]() Ateşten aldığınız ayvaların çekirdek yuvalarına rendelenmiş elmaları eşit olarak yerleştirin kendi suyu ile 160 derece ısıdaki fırına verin ![]() ![]() ![]() Servis tabaklarına alın ![]() Soğuduktan sonra üzerini taze kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapınız ![]() ELMALI TATLI Malzemeler : (6 kişi için) 3 adet büyük Elma 1 su bardağı dövülmüş ceviz ½ lt Süt 1 çay kaşığı Tarçın 1 kahve fincanı Un 8 yemek kaşığı su bardağı toz şeker 1 paket Vanilya Hazırlanışı : Elmaları soyup çekirdek yuvalarını temizleyerek az suda 10 dakika kadar pişirin ![]() Servis tabağına alıp içlerine tarçın ve ceviz karışımından eşit miktarlarda doldurun ![]() Diğer tarafta süt, şeker ve unu karıştırarak koyuca bir muhallebi hazırlayın ![]() ![]() ![]() Soğuduktan sonra servis yapınız ![]() SÜTLÜ GÜLLAÇ TATLISI Malzemeler : (6 kişi için) 6 yaprak güllaç 200 gr Ceviziçi ½ Kg Toz Şeker 1 Kg Süt Meyva Şekerlemesi yada Hindistan Cevizi Hazırlanışı : Büyük ve yayvan bir tepsiye sütün yarısını koyarak el yakacak sıcaklığa kadar ısıtın ![]() ![]() Güllaç yaprağının bir tanesini ortadan ikiye bölün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalan sütü kaynatıp şekerini koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine isteğe göre meyva şekerlemesi ya da hindistan cevizi tozu ile süslenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() İNCİR DİLİMLERİ Malzemeler : (20 adet için) 150 gr Kuru İncir 50 gr Toz Badem Kavrulmuş Badem 2 kaşık Çokokrem 1 çorba kaşığı Bal Hazırlanışı : Kuru İncirleri Mutfak Robotu ile rendeleyin ![]() ![]() ![]() Meydana gelen hamuru rulo haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() Servis yaparken üzerine sütlü çikolata sosu konulabilir ![]() İRMİK HELVASI Malzemeler : (4-6 kişi için) ½ Kg iri boy İrmik 4 bardak Su 3 su bardağı Toz Şeker 1 kahve fincanı Çam Fıstığı 1 su bardağı Sıvı Yağ Hazırlanışı : Şekerin yarısı ve 4 bardak su karıştırılarak kaynatılır ![]() Diğer tarafta yağ kızdırılır, içine fıstıklar atılır, hafif pembeleşince, irmik konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Helva ocaktan alınır ve şekerli kaynayan su üzerine dökülür ![]() ![]() ![]() Tencerenin kapağı açılır ve kalan şeker üzerine dökülür ve karıştırılır ![]() ![]() Şekerin yarısının sonradan konulması, helvanın tane tane olmasını sağlar ![]() KABAK TATLISI Malzemeler : (6 kişi için) 2 Kg Bal Kabağı 1 Kg Toz Şeker Süslemek için Ceviz Hazırlanışı : Kabağı bütün aldıysanız dilimleyip kabuklarını soyarak geniş bir kapta şekerle örterek bir kaç saat bekletin ![]() ![]() Bekleme süresi sonunda sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır pişirin ![]() ![]() Servis sırasında üzerini dövülmüş cevizle süsleyin ![]() MUHALLEBİLİ KADAYIF Malzemeler : (6 kişi için) 1 paket margarin Muhallebi İçin 6 su bardağı süt Bir buçuk su bardağı tozşeker 3 çorba kaşığı un 3 çorba kaşığı pirinç unu 1 tatlı kaşığı nişasta 2 adet yumurta sarısı Bir tutam tuz, vanilya Şerbeti İçin 4 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su Yarım limonun suyu Hazırlanışı : Öncelikle şerbeti hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40 cm çapında bir tepsiyi, erimiş margarinin yarısı ile yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepsiye yayılan kadayıfın üzerine muhallebiyi yayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadayıf şerbeti iyice çekince dilimleyerek servis yapın ![]() KESTANE ŞEKERİ Malzemeler : ½ Kg Kestane 350 gr Tozşeker 2 tatlı kaşığı Vanilya Su Hazırlanışı : Kestanelerin dış kabukları soyulur ![]() ![]() ![]() Şeker tencereye konur ![]() ![]() ![]() Eridikten sonra kestaneler konulur ve çok hafif ateşte, kaynatmadan 2 saat pişirilir ![]() Ateşten alındıktan sonra 1 gün beklenir ![]() ![]() Servis yapılırken, üstlerine Vanilya serpilir ![]() KOLAY PROFITEROL Malzemeler : (4 kişi için) 2 paket bebe Bisküvisi 3-4 adet Elma 200 gr çekilmiş Fındık 1 paket kakaolu Puding Hindistan Cevizi 2 su bardağı Su Hazırlanışı : Elmaları rendeleyin ![]() ![]() ![]() 2 bardak su ile pudingi hazırlayın ![]() ![]() ![]() Artan keki hava almayan bir kapta bir kaç gün saklayabilirsiniz ![]() LİMONLU CHEESECAKE Malzemeler : (6 kişi için) 300 gram labne peyniri 2 adet yumurta ½ su bardağı Toz Şeker 2 su bardağı Krem Şanti ½ su bardağı rendelenmiş Limon (kabuğu ve içi beraber) 3 yaprak jelatin 250 gram kepekli tatlı bisküvi Üç buçuk çorba kaşığı margarin Üzerinin limon dilimleri Hazırlanışı : Bisküvi ile margarini karıştırın ![]() ![]() Yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine dövülmüş bisküvileri yayın ![]() ![]() ![]() Limon dilimleri ile süsleyip, dilimleyerek servis yapın ![]() LİMONLU DONDURMA Malzemeler : (4 kişi için) 3 Limon Suyu 1 Su bardağı Toz Şeker 2 bardak Su 1 Limon Kabuğu Rendesi Hazırlanışı : 1 bardak toz şeker ve 1 limon kabuğu rendesi bir kasenin içinde iyice karıştırılarak yedirilir ![]() Limon kabuğu yedirilmiş şekere 2 bardak su katılır ![]() ![]() ![]() Süzgeçten geçirilen malzemeye 3 limon suyu ilave edilir ![]() ![]() ![]() LİMONLU HALKA Malzemeler : (4-6 kişi için) 125 gr Tereyağı 1 adet Limon 2 adet Yumurta Sarısı 200 gr Un 50 gr Nişasta 1 tatlı kaşığı silme Kabartma Tozu Üstüne 1 adet Yumurta Sarısı Süt Hazırlanışı : Şekerle tereyağını köpürünceye kadar çırpın ![]() ![]() ![]() Nişasta ve kabartma tozuyla birlikte karıştırdığınız unu kaşık kaşık malzemeye katın ve hazırladığınız hamuru 1 gece buzdolabında bırakın ![]() Hamuru unladığınız tezgahta ½ cm kalınlığında açın ![]() ![]() ![]() ![]() Öneri ; Bir kısmının üstüne sütlü yumurta sürmeyip, halkalar soğuduktan sonra üstlerine pudra şekerli limon karışımını sürün ![]() MEYVE SALATASI Malzemeler : (4 kişi için) 2 şer adet elma, portakal, muz, armut, kivi (hepsinin bulunması şart değil, 2-3 cins meyve yeterli) 1 su bardağı konsantre şeftali yada kayısı suyu 1 yemek kaşığı tozşeker 1/2 çay bardağı limon suyu Hazırlanışı : Kişi başına yarımşar adet olmak üzere evde bulunan mevsim meyvelerini soyarak fındık büyüklüğünde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Servis yaparken üzerine isteğe bağlı dövülmüş ceviz ve/veya fındık ekleyebilirsiniz ![]() NARENCİYE PELTESİ Malzemeler : (4 kişi için) 2 su bardağı Portakal Suyu 1 su bardağı Greyfurt Suyu ½ Limonun Suyu 4 yemek Kaşığı Nişasta ¾ su bardağı Toz Şeker 1 su bardağı Su 1 yemek kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi Hazırlanışı : Portakal, greyfurt ve limonu narenciye sıkacağıyla sıkın ![]() ![]() ![]() Nişastalı suyu yavaş yavaş, şekerli meyve suyuna ilave edin ve devamlı karıştırın ![]() ![]() Soğuk Servis Yapınız ![]() PORTAKAL FIRINDA Malzemeler : (3 kişilik) 3 adet Portakal 2 adet golden elma 1 adet muz 6 adet tarçınlı akide şekeri 1 paket Krem Şanti 1 çorba kaşığı Kakao Süslemek için antepfıstığı Hazırlanışı : Portakalların üzerinden yuvarlak bir şapka kesin ![]() ![]() Kabuğundan çıkardığınız portakalların suyunu sıkın ![]() ![]() Akide şekerlerini havanda dövüp, meyvelere ilave edin ![]() ![]() Portakalları fırın kaplarına koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra üzerlerine krem şanti koyun ![]() ![]() ![]() VİŞNELİ TATLI Malzemeler : (8 - 10 kişi için) 2 paket bebe bisküvisi 2 paket vanilyalı puding 3,5 bardak vişneli meyve suyu 3 bardak Süt 1 kase dondurulmuş vişne ![]() Hazırlanışı : Bir paket vanilyalı pudingi 3 bardak sütle pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine bir kat daha bebe bisküvisi dizin ![]() ![]() ![]() ![]() Buzdolabında bir iki saat bekletin ![]() ![]() Bu ölçülerde yapılan tatlı oldukça fazla kişiye yetecek miktarda olduğu için daha az kişi için yapılmak istendiğinde ölçülerin yarısını kullanmak iyi olur ![]() ZERDE Malzemeler : (4-6 kişi için) 1 çay bardağı kırıksız iyi cins Pirinç 2 su bardağı Toz Şeker 1 yemek kaşığı Nişasta 5 su bardağı Su 1 tutam Safran (çay kaşığının ucunda) 1 tutam Zerdeçal Süslemek İçin Fındık, Fıstık, Kuş Üzümü, Nar Tanesi, Tarçın Tozu, Ağartılmış Badem Hazırlanışı : 5 bardak suyun içine pirinç konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır ![]() ![]() Evvelce suda ıslatılıp, eritilmiş safran, zerdeçal (safran bulunamazsa sadece zerdeçal) haşlanan pirincin üstüne dökülür ![]() ![]() Kaynamakta olan karışıma suda ezilmiş nişasta ilave edilir ![]() ![]() Pişmesi biten zerde servis kaselerine alınır ![]() ![]() Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir ![]() ![]() ![]() Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir ![]() Şekerpare Malzemeler : Şurup için : 3 su bardağı toz şeker ![]() 3,5 su bardağı su ![]() Yarım limon suyu ![]() Hamur için : 5 kahve fincanı un ![]() 10 çorba kaşığı pudra şekeri 2,5 kahve fincanı margarin 1 yumurta Yarım su bardağı toz badem 1 tatlı kaşığı kabartma tozu Yarım limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi 1 su bardağı ceviz içi, şam fıstığı veya badem ![]() Hazırlanışı : Derin bir kapta un, pudra şekeri, margarin, yumurta, toz badem, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesini karıştırıp yoğurun ![]() ![]() ![]() Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin ![]() Tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatıp şurubu hazırlayın ![]() ![]() Sıcak şurubu sıcak şekerparelerin üzerine döküp soğumaya bırakın ![]() ![]() Burma Tatlısı Malzemeler : Şurubu İçin : 2 su bardağı toz şeker ![]() 2 su bardağı su ![]() 3 damla limon suyu ![]() Hamuru için : 15 hazır baklava yufkası yarım tavuk göğüs eti ![]() 2 tatlı kaşığı tarçın ![]() 1 çay bardağı kuru üzüm ![]() 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi ![]() Yarım çay bardağı toz şeker ![]() 250 gr ![]() ![]() Hazırlanışı : Tavuk etini haşlayıp süzün ve tel tel ayırın ![]() ![]() Bir kapta su ile tozşekeri kaynatıp şurubu hazırlayın ![]() ![]() Yufkaları tezgaha sererek eritilmiş margarinle yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurubunu çekip soğuyunca tatlınız servise hazırdır ![]() Bonbon Tatlısı Malzemeler : 2 paket bisküvi 1 paket margarin 8 çorba kaşığı tozşeker 1 kaşık limon rendesi Yarım limon ve portakal suyu 2 çorba kaşığı kakao Süslemek için : 2 çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık ![]() Hazırlanışı : Bisküvileri ezerek toz haline getirin ![]() Margarini eritip toz şekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvileri ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Not : Süsleme sırasına topların sıcak olmasına dikkat edin ![]() ![]() Şirin Kayganak Malzemeler : 6 yumurta 2 su bardağı pekmez yarım su bardağı su yarım su bardağı tozşeker Kızartmak için 100 gr ![]() Hazırlanışı : Yumurtaları çırpın ![]() ![]() Çırpılmış yumurtaları tel süzgeçten geçirerek ince ince kızgın yağa akıtın ![]() ![]() Pembeleşinceye kadar kızartın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nevzine Malzemeler : 1 paket margarin 1,5 sı bardağı çekilmiş ceviz ![]() 3 çorba kaşığı tahin 3 çorba kaşığı yoğurt 1 çorba kaşığı su 1 çay kaşığı karbonat Şerbet için : 3 su bardağı toz şeker ![]() 3 su bardağı su 2 çorba kaşığı limon suyu Hazırlanışı : Un, eritilmiş ılık margarin, ceviz, tahin, yoğurt, su ve karbonatı bir kasede karıştırıp sert bir hamur yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() Tozşeker ve suyu geniş bir tencerede yarım saat kaynatın ![]() ![]() ![]() Kayısı Tatlısı Malzemeler : 1 kg ![]() Yarım su bardağı toz şeker 8 su bardağı su Yarım limon suyu 200 gr ![]() 2-3 çorba kaşığı susam Hazırlanışı : Kuru kayısıları yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Portakallı İrmik Tatlısı Malzemeler : 1,5 su bardağı portakal kabuğu rendesi 1,5 su bardağı portakal suyu 4 su bardağı su 1 su bardağı irmik 1,5 su bardağı toz şeker Süslemek için Birkaç portakal dilimi Hazırlanışı : Portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, su, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan Cevizli Lokum Malzemeler : 3 çay bardağı pirinç 4 çay bardağı süt ![]() 1 su bardağı pudra şekeri 2 çorba kaşığı kuru üzüm 1 su bardağı hindistancevizi rendesi Hazırlanışı : Pirinci soğuk su ile ıslatın ve 12 saat bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokma Malzemeler : (4 kişi için) 4 su bardağı un 1 adet yumurta 1-1,5 su bardağı ılık su Yeteri kadar maya 1 Çay kaşığı tuz Kızartmak için : Ayçiçek yağı Şurup için : 3 su bardağı şeker 2 su bardağı su ½ limon suyu Hazırlanışı : Unu eleyin, ortasını havuz gibi açın ![]() ![]() Boza kıvamında akıcı bir hamur hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|