Manti... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Manti...MANTI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır Mantı Kayseri ile özdeşleştirilmiştir Ayrıca Adana, Aksaray, Çorum, Kırşehir, Mersin, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır![]() ![]() Hazırlanışı : Genişçe bir kapta unun ortasını açın, bir tutam tuz serpin ve azar azar su ilave ederek katıca bir hamur yapın Hamurun ne çok kaskatı ne de çok yumuşak olmalıdır Hamurdan bezeler yaparak, bunları teker teker, hazır yufkadan daha kalınca olarak açın Diğer tarafta içine az karabiber, soğan, maydanoz karıştırılıp hafifçe yoğurulmuş kıyma hazırlayın Kıymadan kopardığınız fındık iriliğinde parçaları ikişer parmak arayla açtığınız yufkanın üzerine koyun İkinci yufkayı bunun üstüne kapayıp, kareler halinde kesin İsterseniz tek yufkanın kıymasına üçgen şeklinde de kapatabilirsiniz Mantılar hazır olunca kaynayan suya atarak 15 dakika pişirip süzgeçle alın Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı (pul) biberli yağ koyarak servis edin Yanında genellikle kola, şıra ya da ayran tercih edilmektedir mantının![]() SİVAS MANTISI ![]() ![]() ![]() Bir diğer mantı çeşidi de Kırşehir ilinde yapılmaktadır Bu mantının diğer bükme mantıdan farkı su böreği olarak bilinen Kırşehir yöresine ait böreğe benzemesidir Açılan yufkaların üç adedi bir tepsinin içine yayılır Üzerine bol kıyma ile yapılmış iç döşenir En üste de yine üç adet yufka serilerek fırında bir süre pişirilir Daha sonra tepsi içerisinde dilimler halinde kesilen mantının üzerine hazırlanan salçalı sos bolca ilave edilerek tekrar fırınlanır 15-20 dakika pişirildikten sonra sarmısaklı yoğurtla servis yapılır![]() ![]() ![]() Ayrıca Aksaray'da bilinen mantının kıymasız yani iç malzesiz bir çeşiti de geleneksel olarak yapılmaktadır ![]() AFİYET OLSUN ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|