> Etli Pırasa Dolması (2) (6 Kişilik) |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
> Etli Pırasa Dolması (2) (6 Kişilik)MALZEMELER Pırasa 6 adet 1200 gram Su 2 1/4 su bardağı 450 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram Soğan 2 orta boy 120 gram Maydanoz 1 demet 60 gram Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram Yumurta 1 adet 50 gram Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram HAZIRLANIŞI Pırasaları ayıkla, yıka, beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda kes Diğer yandan tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynat Pırasaları kaynayan suya ekle, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşla, kevgirle haşlama suyundan al, orta kısımlarını, parmakla iterek çıkar Pirinci yıka, süz Soğanı soy, yıka, maydanozu ayıkla, her ikisini de ince ince doğra Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştır Tek kat halindeki büyük pırasa yapraklarını bu içle doldur Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırak Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yay, üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştir Haşlama suyunu kaynat, dolmaların üzerine yavaşça gezdir Ağzını kapat ve pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir Yumurtayı ayrı bir kapta, limon suyu ile iyice çırp Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştir Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup, ılıt Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat, dolmaların üzerine gezdir 1 Porsiyonun Besin Değerleri Enerji 258 cal Sodyum 834 mg Protein 123 g A Vitamini 636 iu Yağ 116 g Tiamin 023 mg Karbonhidrat 274 g Riboflavin 019 mg Kalsiyum 107 mg Niasin 303 mg Demir 294 mg C Vitamini 19 mg Fosfor 170 mg Çinko 2 mg Kolesterol 70mg |
|