![]() |
Reçel Yapmanın Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçel Yapmanın Püf NoktalarıGünümüzde bütün meyvelerden reçel ve marmalet yapılabiliyor ![]() ![]() ![]() Sakın korkmayın bu söylediklerimin üzerinden yıllar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PÜF NOKTALARI: * Reçel yapmak, bazı meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde saklanması demektir ![]() * Öncelikle yapacağınız meyvelerin ve sebzelerin olgun, çürüksüz ve beresiz olması gerekir ![]() * Meyveler mevsiminde reçel için kullanılmalıdır ![]() * Reçel bütün veya parça meyvelerden yapılır, Marmelat ezme ve rende meyvelerden yapılır ![]() * Meyveler bol suda yıkanmalı ve ayıklanmalıdır ![]() * Meyvelerin çekirdekleri itina ile temizlenmelidir ![]() * Meyveler yıkandıktan sonra mutlaka ya şekere yatırmalı yada hemen pişirilmelidir ![]() * Bazı meyveler reçel yapılırken kirece koyularakta yapılabilir ![]() * Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir ![]() * Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur ![]() *Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır ![]() * Reçel ayrıca güneş ışığında bekletilerekte yapılabilir ![]() * Reçelin piştiğini anlamak için şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınızda tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiş demektir ![]() * Reçelin piştiğini anlamak için bir başka yöntemde, kaynamakta olan reçelden bir kaşık alıp porselen bir tabağa yayın ve biraz soğuduktan sonra parmağınızla bastırarak ikiye ayırın ![]() ![]() * Reçeli ister soğuduğu zaman kavanozlara pay edin isterseniz sıcakken kavanozlara koyup sıcak sıcak kapağını kapatıp ters çevirerek soğumasını bekleyin ![]() * Reçellerinizi güneş görmeyen kiler veya dolaplarda saklayınız ![]() * Reçellerinizi tam kıvamında yapamazsanız, şekerlenir, küflenir, kararır veya sertleşebilir ![]() * Bu aksiliklerin nedeni genellikle az kaynatmak, az şeker koymak, kapaktan hava alması gibi nedenlerden olur ![]() * Reçel yaparken meyveler, yumuşak ve sert meyveler olmak üzere ikiye ayrılır ![]() -- Yumuşak meyve reçellerini iki yöntemle yapabiliriz; a) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler ( vişne, çilek, vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir ![]() --Sert meyveler ise; a) Sert meyveler biraz su içinde kaynatıldıktan sonra orta yumuşaklığa gelince şeker eklenip kaynatılır ![]() b) Ayva ve elma gibi bir başka şekliyle, Portaka ve Turunç gibi haşlanıp yumuşayan meyveler kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır ![]() c) Reçeli kaynatırken ilk oluşan köpükler mutlaka bir kaşıkla alınmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|