06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecekleri Saklama Yöntemleri
Yiyecekleri Saklama Yolları Nelerdir,Gıdaları Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz,Gıda saklamanın Püf Noktaları,Yiyeceklerin saklanmasındaki püf noktalarUygun koşullarda muhafaza edilmeyen yemekler sağlığımız için yüksek risk faktörü oluşturuyor Uygulayacağımız basit önlemlerleyse hem kendimizin hem de sevdiklerimizin sağlığını korumuş olacağız O halde neler yapmalıyız?
# Pişmiş, bozulabilir ürünler, özellikle et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, en geç 2 saat içinde buz dolabına konulmalı
# Yemekler soğutulmak için uzun süre oda koşullarına bırakılmamalı
# Artan yemekler 2-3 gün içinde tüketilmeli
# Yemekleri 1 kez ısıtmaya özen göstermeli ve ısıttığımızda tekrar tekrar soğutmadan tüketmeliyiz Aynı zamanda yemekleri en az 70 derecede pişirmeli ve tekrar ısıtıyorsak da yine bu sıcaklıkta ıstmalıyız
#Ne zaman pişirildiği ve kaç kez ısıtıldığı bilinmeyen yemekler dökülmeli Bu yüzden özellikle titizlikle yaklaşılması gereken konulardan birisi de benim için israf olduğundan yemekleri günlük yapmak en güzeli
Besinleri nasıl saklamalıyız?
Domates ve ürünleri Nasıl SaklanırÇalışmalar gösteriyor ki, buzdolabında üç aydan daha uzun süre duran konserve domates salçalarındaki likopen oranı (kutu açılmamış olmasına rağmen) yüzde 50 azalıyor İspanya’da konuyla ilgili çalışmalar yürüten araştırmacılar, geçen zamana bağlı olarak ketçapta bulunan likopen miktarında da azalmalar yaşandığını buldu Çeşitli kanser türleri, kalp hastalıkları ve hatta kemiklerin kuvvetlenmesi için oldukça güçlü bir anti-oksidan olan likopenin bu şekilde kayba uğraması oldukça üzücü
Önceden yapılmış domates sosları yerine kendi sosunuzu hazırlayıp kaybı daha aza indirebilirsiniz Püre yerine domatesi tam veya küp şeklinde kesilmiş olarak saklamak lipokeni daha iyi korumanızı sağlar Eğer ketçap buzdolabınızda uzun süre duruyorsa küçük boylarını satın alın Taze şişelerde her zaman daha fazla likopen bulunur, bu nedenle üretim tarihini kontrol etmeyi unutmayın
Patatesi kağıt torbada saklayın
Hollanda’daki araştırmaya göre, depolamanın üzerinden sekiz ay geçtikten sonra en iyi saklama koşullarında bile (kuru, serin ve karanlık) papateste bulunan C vitamini oranı yüzde 40 azalıyor Bu nedenle patatesleri uzun süre kilerde saklamayın Eğer marketlerden paketlenmiş olarak alıyorsanız etiketlere bakarak en taze olanını tercih edin
Pazardan ya da manavdan alıyorsanız ufak olanları seçmenizi öneririm Fazla miktarlarda almak yerine 1-2 hafta içinde tüketeceğiniz kadar almak da iyi bir yöntemdir Ayrıca patatesleri plastik torbalarda saklamak yerine kağıt torbalarda saklamak daha uygun olur çünkü kağıt fazla ışığı ve oksijeni dışarıda tutar
Zeytinyağı ısıya duyarlı
Şişelenmiş zeytinyağının altı ay saklanması anti-oksidan aktivitesini yüzde 40 oranında azaltıyor Zeytinyağı şişenizi, yemek pişirdiğiniz ocağın yanında bekletmeyin veya oksijen, ışık ve ısı hassasiyetine karşı kapağını uzun süre açık bırakmayın Eğer zeytinyağını yemeklerinizde sıklıkla kullanmıyorsanız satın alırken küçük boylarını seçmenizi öneririm
Reçeller buzdolabında Saklanırmı
Arkansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre oda sıcaklığında iki aydan uzun süre bekletilen böğürtlen reçelinde bulunan antosiyanin oranı yüzde 23 azalıyor Karanlık bir yerde altı aydan daha uzun süre saklanan çilek reçelindeki flavanoidlerde yüzde 12 kayıp yaşanıyor Antosiyaninlerin, inflamasyon azaltıcı ve anti-oksidan özellikleri var
Reçellerinizi buzdolabında saklamak, açmadan önce yüzde 15 daha fazla antosiyanin ve anti-aging özelliklerinden yararlanmanızı sağlar Şeker içermeyen reçelleri tercih etmeye özen gösterin Bu reçellerin daha fazla antosiyanin içerdiği biliniyor
Baharatları Nasıl Saklamalıyız
Çin’de yapılan bir çalışmada, dokuz ay boyunca saklanan kırmızı biberdeki kapsaisin azaldı Genel olarak baharatlar satın alınırken canlı renkte olmalıdır çünkü olgun ve mat renkte olanların lezzet, besin öğesi değerleri daha düşüktür Eğer bulabiliyorsanız (poşetler ya da plastikler yerine) cam kavanozda satılanları tercih etmenizi öneririm ya da bitkileri kurutup kendiniz öğütebilirsiniz Bir çok baharat özellikle çekilmemiş karabiber taneleri sağlık açısından daha etkilidir ve lezzetini uzun süre korur çünkü öğütülmediği için taneler ışık, hava geçirmez Baharatlarınızı direkt ışık altında ve ocağınızın yanında muhafaza etmeyiniz
Reçel Saklarken Dikkat Edilecekler
Yiyeceklerin saklanma koşulları sağlığınızı doğrudan etkiliyor Kış yiyeceklerinin hazırlanması ve korunması konusunda bazı noktalara büyük özen göstermek gerekiyor
Tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok besin öğesinin kaybına neden olur Bu nedenle tarhananın güneş altında değil gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir
Reçel yaparken
Reçel yapılacak meyvelerin ezik ve çürük olmaması, uygun miktarda şeker kullanılması, saklanırken köpürme ve kristalleşmenin olmaması gerekiyor Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalı Besinler cam kaplarda saklanmalı
Sebzeleri dondururken
Dondurulacak sebze ve meyveler, mevsimine göre seçilmeli, kaliteli olmalı, temiz soğuk suyla iyice yıkanmalı, aynı boyutta olanlar seçilmeli ve kullanılacak malzemeler temiz olmalı Bu arada sebzeler dondurulmadan önce kaynar suda 3-4 dakika haşlamalı ve soğutulduktan sonra bekletmeden bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalı Besinler, dondurucudan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında veya su içinde çözdürülmemeli, bu işlem sadece buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalı
|
|
|