Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
düzenleme, masa, yöntemleri

Masa Düzenleme Yöntemleri

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Masa Düzenleme Yöntemleri



Sofra düzeni ve serviste, verilecek davetin türü ve konuk sayısına göre çok çeşitli masa düzenlemeleri yapılabilir Bu nedenle, ne zaman, nasıl bir düzenleme gerekeceği konusunda bilgi sahibi olmada yarar vardır Bunlardan bazıları hakkında kısaca bilgi verelim:

a) Büfe:
Tek bir masa çevresinde oturulmasına imkân bulunmayan, kalabalık bir davette en uygun servis yöntemi, herkesin kendi kendisine hizmet edebileceği büfe şeklindeki servis yöntemidir Üzerine çeşitli yiyecek ve içeceklerle servis takımlarının konduğu masa düzeni "büfe" olarak adlandırılır Büfe hazırlanmasında genellikle iki tür düzenleme yönteminden yararlanılır

Birincisinde, konuklar yemeklerini büfeden aldıktan sonra masalarda yerler Bir başka deyişle "büfe-masa" düzenidir bu İkinci düzenlemeyse, konukların tümüne oturacak masa bulunamaması, ya da yemek zamanının kısıtlı olması halinde uygulanır ki bu durumda konuklar yemeklerini büfeden alarak ayakta yerler Buna da "kokteyl" tipi düzenleme denir Bu iki ana düzenleme de kendi aralarında, davetin niteliğine, yerine ve zamanına göre soğuk büfeden (alfresco), bahçe servisine (garden party) kadar uzanan farklı bölümlere ayrılabilirler

b) Büfe düzenlemesi:

Büfe olarak hazırlanacak masa yeterince geniş ve büyük olmalıdır Üzerine, önce bir altlık daha sonra da büfe örtüsü serilir Örtüler, bütün masayı kaplayıp yere kadar uzanacak biçimde düşünülmelidir

Daha sonra masayı üç bölüme ayırarak düzenleme yapılır Sağ tarafta yemek takınılan ve servis araçları durur Orta bölümden süsleme alanı olarak yararlanılmalıdır Yapay süsler yerine bu bölüme taze meyve ve sebzeler de dekoratif biçimde yerleştirilebilir Bu arada, masanın iyi aydınlatılmış olmasına da dikkat edilmelidir Diğer bölümler soğuk yemekler, ordövr tabakları, sıcak ana yemek için ayrılır Konuk adedi göz önünde bulundurularak servis tabaklan yerleştirilmelidir Böylece konukların sıra beklemeksizin rahatça kendilerine yemek servisi yapabilmelerine olanak sağlanır Bu tür serviste imkân olursa bir yardımcının da bulunması iyi olur

c) Büfe-masa düzenlemesi:
Bu düzenlemede yemek salonunun bir köşesinde büfe hazırlanır Ayrıca konukların oturarak yemek yiyebilecekleri masalar da daha önceki konularda anlatıldığı gibi özenle hazırlanmıştır Konuklar yemek servisini kendileri yapar ve masalarda oturarak yerler

d) Soğuk büfe:
Özellikle yaz mevsimi için seçilmiş, hafif yiyeceklerin sunulduğu bir servis çeşididir Bahçe, ya da teras gibi yerlerde hazırlanır Soğuk-büfe yöntemiyle az harcamayla çok sayıda konuk ağırlanabildiğinden, oldukça ekonomiktir ve tercih edilmektedir Bu servis yönteminde soğuk yiyeceklerin yanısıra küçük börekler, küçük köfteler ve şiş kebapları da sunulabilmektedir

e) Kokteyller:
Kokteyl partiler sınırlı bir sürede çok sayıda konuğu ağırlamaya imkân vermeleri açısından iş davetleriyle, toplumsal ilişkilerin gerektirdiği toplantılarda tercih edilirler

Kokteyl verilecek salonun çeşitli yerlerine masalar üzerine, hazırlanması ve yenmesi kolay çeşitli kanapeler, ordövr çeşitleri, kuru yemiş ve kızartmalar yerleştirilir

f) Smorgasbord:
Smorgasbord, özellikle, İsveç ve diğer İskandinav ülkelerinde uygulanan ve fazla yardımcıya gerek duyulmadan, çok sayıda davetliyi en iyi şekilde ağırlamaya imkân veren yöntemlerden biridir Smorgasbord, öğle ve akşam yemekleri, hatta sabah kahvaltılarında bile düzenlenebilir Geleneksel bir smorgasbord, soğuk ve sıcak ordövler, sıcak ve soğuk etler, çeşitli balıklar, salatalar, meyve ve değişik tatlıların büfe-masa düzeninde olduğu gibi büfeye yerleştirilmesi ile hazırlanır

Smorgasbord'un büfe-masa düzeninde fark ta, birden fazla ana yemeğin büfeye konması ve konuklara ana yemekler arasında seçim olanağı vermesidir Smorgasbord büfesinde yemeklerini kendileri seçen ve tabaklarına alan konuklar, büfe-masa yönteminde olduğu gibi, masalarına oturarak yemeklerini yemektedirler

g) Çay:
Çay davetleri, büfe hazırlanmasına oranla daha az harcama gerektirmekle birlikte, yalnızca yakın kimselere değil, aynı zamanda resmi ilişkiler için de önemli bir ağırlama yöntemidir Çok sayıda davetlinin katılabildiği çay davetleri, büfe tarzında ve mümkün olduğu şekilde ayrıntılı olarak da hazırlanabilir Çay masası hazırlığı da, büfe düzenlemesi gibi özen ve dikkat gerektirir

Bir çay masasının düzenlenmesi, büfe düzeninden farklı değildir Masanın bir köşesine, çaydanlık, süt kabı, kesme şeker konulmuş şekerlik, şeker maşası, limon dilimleri konulmuş bir tabak ve küçük limon çatalı yerleştirilir Diğer köşesine ise, küçük sandöviç ve kanapeler konulmuş servis tabakları ve çay için fincanlar, ya da bardaklarla çatal, kaşık ve bıçaklar konulur Çaydanlık ve sütlük için ayrı küçük bir masadan da yararlanılabilir Küçük masa uygun ise, buraya çay fincanlarıyla bardakları da konulabilir Masanın ortası ise süslenme alanıdır Bu alana büfe düzeninde olduğu gibi çiçeklerle uygun bir ortam kazandırılması iyi olur Kuşkusuz, masa ortası süslenmesi, davet sahibinin imkanlarına da bağlıdır

Böyle bir çay masasında başka içeceklerin bulundurulması zorunlu değildir Bunlar, isteyen olduğu takdirde ikram edilebilir Çay masasının bir köşesi de, kahve servisine ayrılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.