![]() |
Meyveler Nasıl Kurutulur |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meyveler Nasıl KurutulurBesinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinleri bozan küçük canlıların, faaliyet gösteremiyecekleri bir duruma getirilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() KURUTMANIN ÖNEMİ VE YARARLARI Meyve, sebze ve öbür sulu besinler bünyelerindeki fazla sudan dolayı uzun süre saklanamazlar ![]() ![]() ![]() Kurutmanın öbür yararlarını şöyle sıralayabiliriz: 1) Kurutulan meyve ve sebzelerin hacimleri küçüleceği ve ağırlıkları azalacağı için ambalaj masrafları düşer, taşınmaları kolay olur ![]() 2) Kuru meyve ve sebzelerin kullanılma alanı daha geniştir ![]() 3) Kuru meyve ve sebzeler, konserve meyve ve sebzelerden daha ucuza mal olur ![]() 4) Kuru meyve ve sebzelerin besin ve kalori değeri, aynı miktarlarda yenilen yaş meyve ve sebzelerinkilerden daha yüksektir ![]() KURUTMA USULLERİ Kurutma iki şekilde yapılır: 1) Güneşte ve açık havada, 2) Kurutma fırınlarında veya cihazlarında ![]() ![]() Kurutma, güneşte ve açık havada yapıldığı zaman, güneşin vermiş olduğu sıcaklıkla suyu uçan meyve ve sebzeler kururlar ![]() ![]() Kurutmacılıkta çabukluk şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() KURUTMAYA ELVERİŞLİ BESİNLER Meyveler: Kayısı, badem, yarma şeftali, fındık, elma, ceviz, armut, incir, üzüm, erik, vişne, dut ve benzerleri ![]() Sebzeler: Bamya, bezelye, nohut, biber, mercimek, patlıcan, fasulye, soya fasulyesi, soğan, patates ve benzerleri ![]() Balıklar: Başta uskumru olmak üzere izmarit, istrongiloz ve benzerleri ![]() KURUTULACAK SEBZE VE MEYVELERİN HAZIRLANMASI Kurutulacak meyveler iyice olgunlaştıktan sonra koparılmalı, sebzeler taze, körpe ve gevrek olmalıdır ![]() Sebzeler: Kurutulacak sebzeler yıkanıp ayıklandıktan sonra kaynar suda veya kaynar su buharında haşlanır ![]() ![]() ![]() Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur ![]() ![]() ![]() ![]() MEYVELERİN KÜKÜRTLENMESİ Şunu önceden belirtelim ki sebzeler hiçbir zaman kükürtlenmezler ![]() 1) Meyvelerin tabii renklerini, tatlarını ve besin değerlerini korumak, 2) Meyvelerdeki A ve C vitaminlerinin kaybolmasını önlemek, 3) Meyvelerde küf, maya ve bakterilerin gelişmesine engel olmak, 4) Meyveleri kurutma sırasında zararlı böceklerden korumak, 5) Kurutmanın hızını artırmak ![]() KÜKÜRTLEME USULLERİ 1'inci usul kükürtleme: a — Kurutulmaya hazır meyveler, ağaç kerevetlerin üzerine serilir ![]() b — Kerevetler, aralarında 4-5 santim boşluk kalacak şekilde üst üste konur ![]() c — Kerevetler, ağaçtan bir sandık veya kartondan bir kutu ile örtülür; sandıkta veya kutuda 2,5 cm X 15 cm ![]() ![]() d — 5 kilo meyve için 1 çorba kaşığı olmak üzere, kükürt, bir kap içinde kerevetlerin ön tarafına konularak yakılır ![]() ![]() e — Kaptaki kükürt iyice yanmalıdır ![]() ![]() f — Meyveler, cinslerine göre kükürtleme odasında şu sürelerle kalmalıdır: Dilimlenmiş şeftali 30 dakika Dilimlenmiş elma 30 dakika Dilimlenmiş armut 45 dakika Yarıya bölünmüş kayısı 30—60 dakika Yarıya bölünmüş erik 30 dakika Bütün kiraz veya vişne 15 dakika 2'nci usul kükürtleme: a — Meyveler, seyrek dokunmuş bir veya birkaç tülbentin içine konulduktan sonra, ağzı sımsıkı kapanabilen ve kükürt dumanı sızdırmayan bir fıçıya asılır ![]() b — Fıçının dibine, her 5 kilo meyve için 1 çorba kaşığı olmak üzere, lüzumu kadar kükürt yerleştirilir ![]() c — Kükürt yakıldıktan sonra, fıçının ağzı bir karton kapakla veya bir yağlı bezle örtülür ![]() d — Bu usulde kükürtleme süresi, 1'inci usuldekinin iki katı olmalıdır ![]() 3'üncü usul kükürtleme: Bu usulde meyveler, betondan yapılmış özel odalarda kükürtlenir ![]() 3'üncü usul evler için elverişli değildir ![]() SEBZE VE MEYVELERİN KURUTULMASI 1) Güneşte veya açık havada kurutma: Meyveler ve domates, güneşte istenildiği gibi kurutulabilir Fakat sebzeleri, kurutma fırınlarında veya cihazlarında kurutmak daha doğru olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Kurutma fırınlarında veya cihazlarında kurutma: Meyve ve sebzelerin kurutulduğu fırınlar, ocak, kurutma yeri ve baca olmak üzere 3 bölümdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Kurutma kerevetleri: Fırında kurutulacak meyve ve sebzeler, kurutma sırasında bu kerevetlerin üzerine serilir ![]() ![]() ![]() 4) Kurutma fırınının kuşanılması: Meyve ve sebzeler hazırlanınca, kurutma fırınının ocağı yakılır ![]() ![]() ![]() ![]() 5) Evler için kurutma dolabı: Çeşitleri pek bol olan kurutma dolapları sayesinde evlerde, soba raya ocakların üzerinde kurutma yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KURULUĞUN MUAYENESİ Kuruluklarını muayene etmeden önce, sebze ve meyveleri 10 dakika soğutmalıdır ![]() Sebzeler fırında kuruyunca gevrekleşir ve çatır çatır ses çıkartırlar ![]() ![]() KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVELERİN SAKLANMASI Meyve ve sebzeleri, kurur kurumaz ![]() ![]() ![]() ![]() KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVELERİN PİŞİRİLMESİ Kurutulmuş sebze ve meyveler yumuşayıncaya kadar haşlamak suretiyle pişirilir ![]() |
![]() |
![]() |
|