![]() |
Ruşeymli ve Ballı Ekmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ruşeymli ve Ballı EkmekMalzemeler: • 550 gr ![]() • 2 Fincan su • 1/2 Fincan Buğday Ruşeymi • 1/2 Tatlıkaşığı Fesleğen • 1/2 Tatlıkaşığı Çörekotu • 1 Yemekkaşığı Deniz Tuzu • 1/4 Tatlıkaşığı İnstant maya Yapılışı: Bir gün öncesi akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler kabartma kabına konulur ![]() ![]() ![]() 12-18 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır ![]() ![]() Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır ![]() 10 dk sonra hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur ![]() ![]() Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır ![]() 45 dk – 1 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kap, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir ![]() Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır ![]() ![]() 230 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapaklı bir halde pişirme devam eder ![]() ![]() Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur ![]() Uyarı: Yoğrulmayan Ruşeymli Beyaz ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, 6-12 saat arası beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür ![]() |
![]() |
![]() |
|