örgülü tatlı ve cevizli tatlı yapılışı |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
örgülü tatlı ve cevizli tatlı yapılışıörgülü tatlı ve cevizli tatlı yapılışı Örgülü tatlı: Malzemeler: 1/2 su bardağından bir parmak eksik tereyağı/margarin, erimiş ve ılınmış 1/2 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ 1 paket kabartma tozu 1/2 su bardağı süt 3,5 su bardağı un İçi: 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz içi Şerbeti: 3,5 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su yarım limon suyu Hazırlanması: Toz şekeri ve suyu bir tencereye alın Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın Katı yağı, sıvığayı, sütü ve kabartma tozunu telle çırpın Unu ekleyerek özlü bir hamur elde edin Hamurdan yumurtadan küçük bezeler açın Kenarlarına 4-5 çizik atın* Ortasına cevizli içten yayın Çiziklerin alt kısmından başlayarak örün 190C'de üzerleri iyice kızarana kadar pişirin Fırından çıkarınca şerbeti üzerlerine gezdirin (tatlı sıcak, şerbet soğuk) Cevizli Tatlı Malzemeler: 6 su bardağı un 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin 3 yemek kaşığı yoğurt 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 paket vanilya 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi Şerbeti: 3 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 1 yemek kaşığı limon suyu Hazırlanması: Su ve şekeri tencereye alıp kaynatın Koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyin Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın Unu hamur yoğurma kabına alın Ortasını havuz gibi açıp sıvıyağ, katıyağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yoğurun Hamurun üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın Elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın Ortasına ceviz içi yerleştirin İki ucunu üst üste kapatın (iyice kapatmazsanız fırında pişerken açılıyor) Yağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 170C fırında iyice kızarana kadar pişirin (nar gibi kızarsın, iyi kızarmazsa şerbet dökünce tatlılar beyaz kalıyor) Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin Üzerlerine ceviz serperek servis yapın |
|