Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, israil, mutfağı

İsrail Mutfağı - İsrail Mutfağı Hakkında Bilgiler

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsrail Mutfağı - İsrail Mutfağı Hakkında Bilgiler



Pırasa Köftesi
Almodrote "Kabak Gratine"
Off tapuzim "Portakallı Tavuk"
Dag afuye "Çam Fıstıklı Uskumru"
Portakal ve Hardal Soslu Marul Salatası
Off sum-sum �Susamlı Kızarmış Tavuk�
Bal Soslu Meyve Salatası
Shtrudel peyrot yivehshim "Kuru İncirli Strudel"
İsrail Mutfağı çeşitlilik ve çeşni açısından, halkın gelmiş olduğu farklı kültürlerden getirdiği özellikleri taşır Kendi kültürünün mutfak karakterini de koruyan İsrail Mutfağı et ve sebzeye dayalı bir mutfaktır Bugünkü İsrail halkı ülkelerine gelmeden önce binlerce yıl başka kültürlerde yaşamış ve bu kültürlerden etkilenmiştir Birlikte yaşadığı kültürlerden aldıklarının yanında kendi geleneksel kültürünü de koruyan Yahudiler ülkelerine dönerken, bu kültürlerin etkilerini de birlikte götürmüş ve böylece zengin çeşnili bir mutfağa sahip olmuştur
İsrail Mutfağı'nda Avrupa, Balkan Doğu, Türk hatta Yemen Mutfağı'nın bile etkileri görülebilir Hemen her toplum gibi, günde üç öğün yiyen İsrailliler, sabah kahvaltısında kızarmış ekmek, yumurta yer ve kahve içerler
En önemli öğün öğle yemeğidir Bu öğünde genellikle çorba, et, sebze ve tatlı yerler İsrailliler çalışma hayati nedeni ile öğle yemeğini genellikle dışarıda yerler Kamu görevlileri çalıştıkları kuruluşların yemekhanelerinde, Özel sektör çalışanları ise yemeklerini restoranlarda yerler
İsraillilerin akşam yemeği genelde çok hafif olur ve salata ve sandviçten oluşur
İsrailliler çok ekmek tüketirler Kahvaltılarında ve yemeklerinde ekmeğin önemli bir yeri vardır Beyaz undan, çavdar ve kepek unlarından çeşit çeşit ekmekler yaparlar Cuma ve cumartesi günleri için özel baharatlı veya tatlı ekmekler hazırlarlar Bu ekmeklerin en geleneksel olanı "Khala" dedikleri, dört ayrı hamur parçasının örgü gibi sarılarak yapıldığı, tuzlu ve tatlı olarak hazırlanabilen ekmektir
İsrailliler "Şabat" denilen bayramlarında bir hafta boyunca mayalanmamış ekmek yerler 3500 yıllık bir geçmişi olan bu geleneğin öyküsüne göre, Yahudiler Firavun'un izniyle Mısırdan, ülkelerine dönmek üzere yola çıkarlar Fakat Firavun fikrini değiştirmesin diye çok çabuk hazırlanırlar Yolda yemek için ekmek yaparlar Tabii ekmeği mayalayıp beklemeye vakit olmadığı için mayasız ekmek yaparlar ve tüm yolculuk boyunca bu ekmeği yerler Bu nedenle, günümüzde de o günlerin anısına her yıl Şabat'ta 1 hafta süre ile yine mayasız ekmek yerler
İsrailliler et ile sütü birlikte yemezler Bu geleneğin nedeni ise ahlaki değerlerdir Onlar anne ineğin sütü ile çocuğunun etini karıştırmazlar Geleneksel ahlak değerlerine göre uyguladıkları bu disiplin aslında sağlık açısından da önemlidir Çünkü sütün hazmı çok zor ve uzundur Süt tek başına komple bir besindir Diğer besin maddeleri ile birlikte tüketilmemesi gerekir Özellikle et ile tüketildiğinde hazmı çok güçleştirir
İsrail tatlıları, genelde Türk Mutfağı'nın etkisi ile baklava, kadayıf, lokma ve benzeri şerbetli tatlılardan oluşur Tabii Avrupa Mutfağı'nın etkisi ile gelen pasta ve kekler de yine mutfağın önemli bir grubunu teşkil eder Özellikle peynirle yapılan tatlılar ve kekler İsrailliler tarafından çok tüketilir
İsrail adeta bir meyve cennetidir Tüm turunçgillerin bol miktarda yetiştiği ülkede ayrıca, kiwi, mango gibi egzotik meyveler de bulunur Avokado İsrail'in en ünlü meyvesidir İsrailliler avokadonun içini ekmeklerine tereyağı gibi sürerek yerler
Pırasa Köftesi
hazırlama: 30 dakika
pişirme: 15 dakika
1 kg pırasa
3 adet orta boy patates
300 gr kıyma
3 yumurta
Maydanoz
sıvıyağ
karabiber
tuz
Pırasaları temizleyip iri iri doğrayın Tuzlu suda iyice haşladıktan sonra, suyunu suzun ve haşlanmış pırasalardaki fazla suyu almak için elinizle sıkarak bir miksere koyun Patatesleri ayrıca haşlayıp, kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde keserek onları da miksere pırasalarla birlikte koyun 2 yumurtayı kmp patateslerin üzerine ilave edin Kıymayı ekleyin, tuzunu, karabiberini ve kıyılmış maydanozları ilave ederek hepsini birlikte mikserden geçirin Eğer mikseriniz yoksa, pırasaları haşladıktan sonra çok ince olarak kıyın Haşlanmış patatesleri rendeleyin ve tüm diğer malzemeyi ekleyerek köfte hamuru gibi iyice yoğurun Yalnız hamurunuz sulu olmasın diye pırasaların suyunu elinizle iyice sıkmayı unutmayın
Elde ettiğiniz hamurdan parçalar alarak orta boy ve yassı köfteler hazırlayın Bu köfteleri çırpılmış yumurtaya bulayarak kızartın Yanında bol yeşil salata ile servis yapın
Almodrote "Kabak Gratine"
hazırlama: 10 dakika
pişirme: 40 dakika
1 kg kabak
2 yumurta
2 çorba kaşığı un
1/2 kg tuzsuz beyaz peynir
1 su bardağı taze kaşar rendesi
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
sıvıyağ
karabiber
tuz
Kabakları yıkayıp soyun Rendenin iri tarafından geçirip, derin bir kaba koyun Üzerine unu, yumurtaları, beyaz peyniri, kaşar peyniri rendesinin yarısını, kıyılmış dereotunu, karabiberi ve tuzu ekleyin Biraz karıştırıp homojen bir hale gelince cam bir fırın kabına, kabı yağladıktan sonra ince bir tabaka halinde dökün Üzerine kalan kaşar peyniri rendesini serpin ve orta ateşten az kızdırılmış, adeta ılık fırında 40 dakika kadar pişirin
Off tapuzim "Portakallı Tavuk"
hazırlama: 25 dakika
marinad: 30 dakika
pişirme: 65 dakika
6 tavuk budu (bütün)
3 portakal
2 limon
1 tatlı kaşığı toz hardal
3 çorba kaşığı süzme bal
1 çorba kaşığı erimiş tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (yukarıda verilen portakallar kullanılabilir)
2 çorba kaşığı limon suyu
3 çorba kaşığı mısır nişastası
4 çorba kaşığı su
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 portakalın ve bir limonun kabuklarını rendenin ince tarafı ile rendeleyin Kalan portakal ve limonun kabuklarını soyun ve ince ince hemen hemen bir kibrit çöpü kalınlığında ve uzunluğunda, yani "Julienne" usulü doğrayın Kabuklarını rendelediğiniz portakalların suyunu sıkın Eğer 1 su bardağı portakal suyu elde etmezseniz, bir portakalın daha suyunu ilave edin 1 limonun suyunu da ayrıca sıkın 1 çorba kaşığı balı, portakal ve limon kabukları rendesini, toz hardalı ve tuzu hep birlikte karıştırın Tavuk butlarını yıkayıp kurulayın Butların üzerine hazırladığınız karışımı sürün ve üstünü kapatarak buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın Bu arada fırını 160 derecede, orta sıcaklıkta kızdırın Bir fırın kabının dibini tereyağı ile yağlayıp tavuk parçalarını içine deri kısımları üste gelecek şekilde tek sıra olarak dizin Kapta kalan marinad suyunu iki çorba kaşığı sıvıyağ, portakal ve limon suyu ile karıştırarak etlerin üzerine dökün Önceden kızdırdığınız fırına atarak 35 dakika kızartın Daha sonra tepsiyi fırından çıkarıp etleri çevirin ve yine 20 dakika daha kızartın Daha sonra butları yine, deri kısımları üste gelecek şekilde çevirin ve etler altınımsı kahverengi oluncaya kadar 10-15 dakika kızartın Kızartma sırasında zaman zaman etin yağlı suyunu bir kaşık ile alarak, etlerin üzerine gezdirin Etleriniz kızardıktan sonra, tavuk butlarını bir servis tabağına alarak sıcak tutun
Tepside kalan suyu küçük bir tencereye alın Yağın fazlasını bir kaşıkla sosun üstünden alarak atın Mısır nişastasını su ile açıp, tenceredeki sosun üzerine durmadan karıştırarak yavaş yavaş ilave edin Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve hafif ateşte yine karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin
Kibrit çöpü gibi kestiğiniz portakal ve limon kabuklarını küçük bir tencerede kaynattığınız suya atarak 5 dakika kadar kaynatın Böylece kabuklar hem yumuşar hem de acısı çıkar Daha sonra suyunu süzerek kurulayın Yağsız bir tavada kalan balı eritin ve içine portakal ve limon kabuklarını atıp karamelize edin Sıcak sosu tavuk butlarının üzerine gezdirin En üste karamelize etmiş olduğunuz portakal ve limon kabuklarını serpin ve yanında buharda pişmiş veya haşlanmış pirinçle sıcak sıcak servis yapın
Dag afuye "Çam Fıstıklı Uskumru"
hazırlama: 25 dakika
marinad: 15 dakika
pişirme: 30-40 dakika
1,5 kg uskumru veya 2 dilimlenmiş levrek
1 tatlı kaşığı hint safranı
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 su bardağı çam fıstığı
5 baş soğan
4 diş sarmısak
1 limonun suyu
1/2 demet maydanoz
3 büyük domates
karabiber
Soğanları temizleyip hemen hemen 2 mm kalınlığında yuvarlak halkalar halinde doğrayın Maydanozları yıkayıp yapraklarını saplarından ayırın ve kıyın Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın Sarımsakları soyup ince ince kıyın
Balıkları kafalarını ayırmadan yıkayıp süzün ve kurulayın Üzerlerine hint safranı ve tuz serpin 15 dakika kadar serin bir yerde dinlenme ve bırakın Tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağın içine çam fıstıklarını atın ve altınımsı kahverengi oluncaya kadar karıştırarak, hafif ateşte 2 dakika kavurun Daha sonra bir kevgirle yağını süzerek alın ve bir kenara bırakın
Zeytinyağını tavaya, fıstıklardan kalan yağın üzerine ilave edin ve biraz kızınca üzerine soğanları atın Yavaş yavaş karıştırarak orta ateşte soğanlar saydamlaşıncaya kadar 5-6 dakika kavurun Daha sonra sarımsağı soğanlara ilave edin ve 1-2 dakika daha birlikte kavurun
Bir fırın tepsisinin dibine soğanların yarısını dökerek, bir kaşıkla yayın Üzerine balıkları dizip, limon suyunu üzerlerine gezdirin Kıyılmış maydanozun yarısını kalan soğanlarla karıştırarak balıkların üzerine dökün Bir kaşıkla soğan kanşımını yayın ve en üste doğramış olduğunuz domatesleri dökün Bol karabiber ve bir parça tuz serperek önceden 180 derecede kızdırdığınız, ortadan daha kızgın fırında 30-40 dakika kadar pişirin Balığınızın pişme süresi balıkların büyüklüğüne ve cinsine göre değişebilir Bunun için sivri uçlu bir bıçağı balıklardan birine batırarak balıkların pişmesini kontrol edebilirsiniz Pişme sırasında zaman zaman fırını açarak yemeğin suyunu bir kaşıkla balıkların üstüne gezdirin Eğer pişme sırasında yemeğinizin suyu azalırsa 1/2 su bardağı sıcak suyu yemeğe ilave edebilirsiniz Pişen balıkları fırından çıkarıp bir servis kabına alın Tepsideki soğan ve domates karışımını üstüne gezdirin Daha önce kavurmuş olduğunuz çam fıstıklarını kalan kıyılmış maydonozla karıştırarak balıkların üstüne serpin ve sıcak sıcak servis yapın
Portakal ve Hardal Soslu Marul Salatası
hazırlama: 10 dakika
1 iceberg marul
1 salatalık
3 taze soğan
2 diş sarmısak
1/2 portakal
1,5 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 limon
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Karabiber
tuz
Limonu ve portakalı sıkın Zeytinyağı ile birlikte derin bir kaba koyun Hardalı, tuzu karabiberi, şekeri ekleyin Birlikte bir çatalla çırpın Sarımsakları soyup dövün ve sosa katıp, birlikte tekrar biraz çırpın Marulları yıkayıp, temiz bir mutfak bezine koyun Bezi dört ucundan birleştirerek tutup sallayarak marulları kurutun veya bir sebze kurutucusu da kullanabilirsiniz Marulları elinizle iri iri parçalayarak salata sosunun üzerine ekleyin Salatalığı soyun Uzunlamasına dörde böldükten sonra irice doğrayın, marulların üzerine koyun Temizlenmiş yeşil soğanları da ince ince doğrayarak salata kabına ekleyin Hep birlikte marulları ezmeden alttan üste doğru karıştırdıktan sonra servis yapın
Off sum-sum �Susamlı Kızarmış Tavuk�
hazırlama: 10 dakika
dinlenme: 30 dakika
pişirme: 25 dakika
6 tavuk göğsü filetosu
75 gr Susam (5 çorba kaşığı)
½ su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 yumurta
3 çorba kaşığı su
sıvıyağ
karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Derin bir kaba susamı un, kırmızı biber, ile karıştırın Tavuk filetolarını susamlı una bulayın ve silkeleyerek fazlasını atın Yumurtaları su ile hafifçe çırpın Susamlı una bulanmış tavuk filetolarını içine batınp, tekrar su kaba koyarak ya dinlendirin Fırını 160-180 derecede kızdırın
Tavaya bir parmak derinliğinde sıvıyağ koyun Biraz kızınca içine tavuk filetolarını atıp, etler altınımsı kahverengi bir renk alıncaya kadar, iki taraflarını da 2'şer dakika kızartın Daha sonra kızarmış tavuk filetolarını fırın tepsisine sıralayarak 25 dakika kadar pişirin Sıcak olarak yanında bol yeşil salata ile servis yapın
Bal Soslu Meyve Salatası
hazırlama: 15 dakika
2 muz
2 şeftali
2 elma
2 armut
4 portakal
1 salkım kara üzüm
1 salkım beyaz üzüm
3 çorba kaşığı bal
50 gr kuru üzüm
50 gr ceviz
300 gr lor
Meyvelerin kabuklarını soyun Şeftali ve muzları iri iri, elmalar ve armutları ise küçük küçük doğrayın Üzümleri taneleyin
Derin bir kaba tüm meyveleri, kuru üzüm ve cevizlerle koyun Kalan 2 portakalın suyunu sıkın İçine 3 çorba kaşığı balı ekleyin Karıştırarak balın portakal suvunda erimesini sağlayın ve hazırladığınız meyve salatasının üzerine dökün 300 gr loru ekleyerek hemen servis yapın Aynca yanında dondurma ve krem ile de servis yapabilirsiniz
Salatayı önce hazırlayıp 1-2 saat sonra yerseniz, içine koyduğunuz kuru üzümler, portakal suyu ve bal sosunda mayalanır ve meyve salatanız çok daha lezzetli olur Yalnız meyveleriniz biraz kararır
Shtrudel peyrot yivehshim "Kuru İncirli Strudel"
hazırlama: 30 dakika
pişirme: 35 dakika
3 adet baklava yufkası veya 2 paket yaprak hamuru
200 gr tereyağı
1/2 su bardağı kuru üzüm
20 hurma
6 kuru incir
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
12 vişne şekerlemesi
2 çorba kaşığı galeta unu
1/2 su bardağı çekilmiş
badem
50 gr pudra şekeri
Yaprak hamurunu oda sıcaklığında bırakarak yumuşatın Fırını 180-190 derecede kızdırın Tereyağını eritip bir kenara bırakın Hurmaların çekirdeklerini çıkarın İncirleri ve hurmaları küçük küçük kesin Üzümleri, incirleri, hurmaları, bademleri ve cevizi derin bir kapta karıştırın Diğer bir kapta limon kabuğu rendesini şeker ve tarçın ile karıştırın
Yaprak hamurunu 6 yufka halinde, hemen hemn 60 cm uzunluğunda ve 30 cm eninde açın İçini erittiğiniz tereyağı ile yağlayarak üstüne galeta ununu serpin Daha sonra incir ve hurma karışımını hamurun uzun tarafına, yine uzunlamasına koyun, üzerine biraz erimiş tereyağı gezdirip limon rendesi karışımını yne karışımın üstüne serpin Karışımın tam ortasına şekerli vişneleri dizin, tekrar üzerine biraz yağ gezdirerek, hamuru karışımı koyduğunuz kenardan başlayarak kendi üzerinde yuvarlayın Uçlarını bir parça yağlayarak kapatın Fırın tepsisini yağlayarak, Strudel�i üzerine dikkatlice, bozmadan alın, erimiş tereyağı ile üzerini yağlayın Strudel'in üzerine bıçakla bir iki çizik atın ve önceden kızdırdığınız fırında 30-35 dakika pişirin
Fırından çıkarınca üzerine bol bol pudra şekeri serpin ve kalın dilimler halinde keserek ılık ya da soğuk olarak servis yapın
Baklava yufkası kullanırsanız, yufkaları her kata erimiş tereyağı sürerek üst üste koyun
Baklava yufkası yerine Elmalı Strudel hamuru da kullanabilirsiniz O zaman karışımı koymadan yine hamurunuzu yağlayın



lezzetsirri

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.