Kuveyt Mutfağı - Kuveyt Mutfağı Hakkında Bilgiler |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuveyt Mutfağı - Kuveyt Mutfağı Hakkında BilgilerKuveyt Mutfağı pirince, ete ve balığa dayalı bir mutfaktır Kuveytliler çok fazla pirinç tüketirler Hemen her sofrada mutlaka pirinç pilavı vardır Pilavı yanında çeşitli soslar ve yine çeşitli etlerle yerler Bu etler kuzu, koyun, tavuk ve güvercin etleridir Kuveytliler sabah kahvaltısında, ekmek, peynir, zeytin, yumurta ve bazen de kızarmış et yerler ve mutlaka yanında çay içerler Öğle ve akşam yemeği genellikle birbirine benzer Pirinç her zaman çeşitli şekillerde sofrada bulunur Tuzlu ve tatlı olarak, fırında, ocakta, etle birlikte veya sade pişirilmiş olarak daima masadaki yerini alır Kuveyt'te çok pirinç tüketilmesinin sebebi, eskiden Kuveytli tüccarların Hintli tüccarlarla değiş tokuş ticareti yapması ve pek çok malzeme karşılığında pirinç almalarıdır Bu pirinç çoğunlukla Basmati pirincidir Kuveyt'in üç tarafının denizle çevrili olması nedeni ile çok çeşitli ve zengin balık türleri vardır Bu nedenle Kuveytliler çok balık tüketir En çok yenen balıklar "gugurfan, shehen, wahar, beyah, chanad" ve en tanınan Kuveyt balığı "zubaidi"dir Kuveyt'te balık, kömür ateşinde, buharda, kızartma veya fırında hazırlanır Kuveyt Mutfagı'nda tüm Körfez Ülkeleri Mutfaklarında olduğu gibi Hint Mutfağı etkisi görülür Hindistan vadisindeki medeniyet kalıntıları ile Korfez'deki medeniyet kalıntıları arasındaki benzerlikler Kuveyt Mutfağı'ndaki Hint Mutfağı etkisini açıklayan nedenlerden biri olarak düşünülebilir Hint Mutfağı'nm etkisi nedeni ile Kuveytliler çok baharat kullanır Özellikle kurutulmuş limon yani loomi, kurutulmuş limon tozu, safran, defne, kekik, kakule, karanfil, kişniş, kimyon, hindistan cevizi rendesi, casia, zencefil, karabiber, hint safranı ve tarçın bu mutfağın en çok kullanılan baharatlan arasındadır Kuveytliler baharatları çeşitli şekillerde karıştırarak "Baharat" dedikleri bir karışım yaparlar Bu "Baharat'ı et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanırlar Bu çeşitli baharatlarla pişirdikleri yemeklerin yanında Kuveytliler ekmek olarak Khoubiz yerler Kuveyt Mutfağı'nda tatlı çok önemli bir yer tutar Tatlılarında çok fazla hurma ve gül suyu kullanırlar Kuveyt'in en önemli tatlıları lokma ve bir nevi küçük ve ince tulumba tatlısı olan Beleşim'dir Kuveytliler bu tatlıları yalnızca yemekten sonra değil, çay ve kahveyle de yerler Özellikle konukları gelince bu tatlılar hep masada bulunur Kuveyt'te kahve kültürü çok gelişmiştir Yalnız içilen kahvenin rengi hemen hemen yeşildir Yeşil kahve çekirdekleri, kakule ve karanfil ile karıştırılarak çekilir ve sonra su ile kaynatılır ve bu kahve için özel olan çaydanlıkla servis yapılır Kuveyt'te herhangi bir eve gidildiğinde hemen kahve ikram ederler Eğer bu kahve reddedilirse ev sahibi çok alınır Bu nedenle kahveyi en az üç kere kabul edip içmek gerekir Kahvenin içinde eğer bir parça kahve içilmeden bırakılırsa bu artık kahve istenmediğinin işaretidir Mutabbak Hazırlama: 45 dakika Pişirme: 25 dakika 1 adet tavuk 1 su bardağı pirinç 2 su bardağı su 40 gr tereyağı 3 adet kuru limon veya 1 limonun kabuğu 1 baş soğan 3 diş sarımsak 1 çorba kaşığı kuru üzüm 1 adet defne yaprağı 1 tatlı kaşığı kimyon 5 adet tane kakule 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı karabiber Tavuğu yıkadıktan sonta derin bir tencereye koyun Üzerine çıkacak kadar su ilave edin Suya tüm baharatları ve tavuğun sası kokusunu almak için kuru limonları bütün olarak ekleyin veya kuru limonlar yerine 1 limonun kabuğunu soyup iri iri doğrayıp tencereye defne yaprağı ile birlikte atın Tencerenin ağzını alüminyum kağıtla sıkıca kapatarak kaynamaya bırakın İyice haşlanan tavuğunuzu tencereden çıkararak bir fırın tepsisine koyun Üzerini bir parça tereyağı ile yağlayıp bir parça kimyon serpin Daha sonra önceden 180 derecede kızdırılmış fırında tavuğu kahverengi bir renk alıncaya kadar iyice kızartın Pirinci iyice yıkayın Bir tencereye koyun Üzerine tavuğu haşladığınız suyu, pirincinizin ölçüsüne göre ilave ederek pilav yapın Tereyağını bir tavada eritin Soğanı sarımsakları ince ince kıyıp, üzümlerle birlikte tereyağında kavurun Bir parça dinlendirdiğiniz pilavı geniş bir servis kabına alın Üzerine kavurduğunuz soğanı ve üzümleri serpin İyice kızaran tavuğu fırından çıkarın, pilavın üzerine ortalayarak yerleştirin ve yanında "Dukkous al-tamat" ile sıcak olarak servis yapın Dukkous al-tamat Hazırlama: 10 dakika Pişirme: 20 dakika 6 domates 1 limonun suyu 25 gr Tereyağı 4 diş sarımsak 1,5 tatlı kaşığı baharat 1 su bardağı su 1 çorba kaşığı sıvıyağ karabiber tuz Dukkous al-tamat için; önce domateslerin kabuklarını soyup derin bir kaba koyun Karabiber, sarmısak, tuz, limon suyu, baharat ve bir su bardağı su ekleyin İki çatal yardımı ile domatesleri ezin Üzerine tereyağı ve sıvıyağ ilave edip hafif ateşte 20 dakika kadar pişirin Sıcak olarak Mutabbak ile servis vapın Basal mahshi "Soğan Sarması" hazırlama: 45 dakika pişirme: 45 dakika 750 gr koyun kıyması 5 büyük baş soğan 1/2 su bardağı pirinç 1,5 tatlı kaşığı baharat 1/2 tatlı kaşığı hint safranı 1/2 su bardağı domates rendesi 2 çorba kaşığı domates salçası 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 1 su bardağı sıcak su ceviz büyüklüğünde tamarind (demirhindi ağacının meyvesi) 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı 2 tatlı kaşığı toz şeker 2 tatlı kaşığı karabiber 2 tatlı kaşığı tuz Tamarindi (demirhindi ağacının meyvesi) yarım bardak sıcak suda yarım saat bekletin Yumuşayınca bir çatalla ezerek etli kısmının suya çıkmasını sağlayın ve çekirdekleri ile liflerini atın Soğanları soyun ve dikkatle kök kısmını temizleyin Sap kısmından başlayarak kök kısmına doğru dikine olarak lam merkezine kadar dikkatlice kesin (Soğanı ortadan ikiye bölmemeye dikkat edin) Soğanları kaynayan suya atarak 8-10 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar hafif ateşte, yavaş yavaş kaynatarak pişirin Pişen soğanları süzün ve soğumaya bırakın Derin bir kapta kıymayı; baharat, pirinç, hint safranı, tuz, karabiber, domates rendesi, domates salçası, kıyılmış maydanoz ve sıvıyağ ile dolma içi gibi karıştırın Soğumuş olan pişmiş soğanların katlarını dikkatlice açın En dış kat çok büyük olaca¬ğından ikiye kesebilirsiniz Ama iç katlar küçük olacağından olduğu gibi bırakın Soğan katlarının içine birer çorba kaşığı hazırladığınız içten koyun ve sıkıca sarın Daha sonra ağır bir tencereyi yağlayın İçine soğan sarmalarını sarmanın kapandığı kısım alta gelmek üzere dizin Dilerseniz bir parça daha tuz serpin Daha önce hazırlamış olduğunuz yarım su bardağı tamarind ezmesini şekerle ve kalan yanm bardak sıcak su ile karıştırıp soğan sarmalanma üzerine dökün Sarmalar pişerken açılmasın diye üzerlerine ağır bir tabağı ters çevirerek kapatıp, tencerenin ağzını kapatın ve orta ateşte kaynamaya bırakın Yemeğiniz kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve hafif ateşte yavaş yavaş kaynatarak 45 dakika pişirin Pişen sarmaları dikkatlice bozmadan bir servis tabağına alın Üzerine sosunu gezdirip yanında yeşil marul salatası ve bazlama ile servis yapın Soğan sarmalarınızı, soğan katlarıyla sarmak yerine, soğanın içini oyup doldurmayın; yemeğinizin lezzeti aynı olmaz Dilerseniz soğan sarmalarınızın içini Sebze Dolması içi gibi de hazırlayabilirsiniz Tamarindi ezme halinde de bulabilirsiniz Baharat Hazırlaması 10 dakika 1/2 su bardağı toz kırmızı biber 1/2 su bardağı tane karabiber 1/4 su bardağı kişniş tohumu 1/4 su bardağı karanfil 1/4 su bardağı kak tarçın 4 çorba kaşığı kimyon tohumu 2 tatlı kaşığı kakule tohumu 2 küçük hindistan cevizi veya 1/4 su bardağı küçük hindistan cevizi rendesi Tane karabiberi, kişniş tohumlarını, karanfili, tarçını, kimyonu ve kakule tohumlarını bir miksere koyup toz haline gelinceye kadar çekin Karışımı yaparken miksere koyduğunuz baharatların oranlarına dikkat edin Küçük hindistan cevizlerini rendenin ince tarafı ile rendeleyin ve toz kırmızı biber ile birlikte mikserde çektiğiniz baharat karışımına ilave edin Hep birlikte homojen bir baharat karışımı elde edinceye kadar kanştırın Daha sonra ağzı sıkı kapanan bir kavanoza doldurun ve gerektiği zaman kullanmak üzere baharat dolabınıza kaldırın Dilerseniz baharatları yukardaki miktarlarda toz halinde alıp karıştırarak, yine bir kavanoza koyup ihtiyacınız olduğu zaman kullanabilirsiniz Lahm bilbayd "Sürpriz Yumurtalar" hazırlama: 25 dakika pişirme: 6-8 dakika 500 gr koyun kıyması 6 katı pişmiş yumurta 1 küçük baş soğan 1/2 demet maydanoz 1/2 su bardağı ufalanmış ekmek içi 1 yumurta beyazı 1 tatlı kaşığı karabiber 2 tatlı kaşığı tuz bulamak için: 1 yumurta 1 su bardağı galeta unu kızartmak için: sıvıyağ Soğanı ve maydanozu ince ince kıyın Kıymayı derin bir kaba koyun Üzerine soğanı, maydanozu, ekmek içini, karabiberi ve tuzu ilave edin Yapışkan ve yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun Altı parçaya bölün Katı yumurtaları zedelemeden soyun Bir yumurtayı ve yumurta beyazını ayrı ayn çırpın Yumurtaların dışını yumurta beyazına bulaym ve her yumurtanın üzerini bölmüş olduğunuz kıyma karışımı ile kaplayın Daha sonra hazırladığınız dışı kıyma kaplı yumurtaları çırpmış olduğunuz yumurtaya bulayın ve sonra galeta unu içinde yuvarlayın Tüm yumurtaları bu şekilde hazırladıktan sonra, sıvıyağı derin bir tencerede veya kızartma tenceresinde kızdırın İçine yumurtaları atarak her birini 6-8 dakika altınımsı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın Daha sonra, oval ve düz bir servis tabağının içini marul yaprakları ile döşeyin "Sürpriz Yumurtaları� dikkatlice ikiye bölüp marul yapraklarının üzerine dizin Dukkous al-tamat ile sıcak sıcak servis yapın Dilerseniz Lahm bilbayd'lan soğuk olarak yanında sarımsak soslu bir marul salatası ile de servis yapabilirsiniz Quahwat "Kakuleli Kahve" hazırlama: 5 dakika pişirme: 1 dakika kaynama, 20 dakika kısık ateşte bekletme 6 adet tane kakule 1 su bardağı soğuk su 1/4 su bardağı sert aromalı siyah kahve (kavrulup çekilmiş) Kakuleleri biraz ezin ve yağsız olarak kızdırdığınız tavada bir parça kavurun Daha sonra havanda dövün Soğuk suyu bir cezveve koyun ve içine kakulelerle kahveyi ilave edin Kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısın ve kahveyi kaynamadan 20 dakika baharat kokusunun kahveye sinmesi için bırakın Daha sonra kahve fincanlarının yarısına kadar doldurarak şekersiz olarak servis yapın Bu kahve çok aromalı ve koyu olduğu için çok az miktarda servis yapılır Al-salooq "Kakuleli Pişi" hazırlama: 20 dakika pişirme: 5-6 dakika (her tava için) 25 salooq için: 1/2 su bardağı süt 2 su bardağı un 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 1/2 tatlı kaşığı toz kakule 1/2 su bardağı erimiş tereyağı pudra şekeri kızartmak için sıvıyağ Sütü kaynatıp soğumaya bırakın Derin bir kapta unu, kakule ve kabartma toıu ile karıştırın Erimiş ılık tereyağını üzerine dökerek, tahta bir kaşıkla ufalanan bir hamur haline gelinceye kadar karıştırın Üzerine soğuk sütü ekleyin ve 1 dakika, yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun Daha sonra hamurunuzu 1/2 cm kalınlığında açın Verevine baklava dilimleri gibi kesin Derin bir tencerede veya kızarıma tenceresinde bol yağı 190 derecede kızdırın İçine küçük bir parça ekmek atın Ekmek 30 saniyede altın rengi alıyorsa, yağın içine 5-6 Salooq atın 5 dakika altın rengi alıncaya kadar kızartın Bir kevgirle kızaran tatlıları bir kağıt peçetenin üzerine çıkarın Bu şekilde tatlıların fazla yağı kağıt peçete tarafından emilir Servis tabağına bir sıra kızarmış Salooq koyup üzerine pudra şekeri serpin, daha sonra yine kızarttığınız Salooq'lan bir önceki katın üzerine dizin ve yine pudra şekeri serpin Sıcak veya soğuk olarak servis yapın Kaynak:lezzetsirri |
|