Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, mutfağı, rus

Rus Mutfağı - Rus Mutfağı Hakkında Bilgiler

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Rus Mutfağı - Rus Mutfağı Hakkında Bilgiler



Rus Mutfagi


(Assagidakiler Atlas dergisinden alintidir )

Rus mutfağını birkaç cümle ile anlatmak mümkün değil Vahşi steplerden, görkemli imparatorluk şehirlerine, verimli vadilerden baltAAa girmemiş ormanlara kadar Rusya'nın alabildiğine geniş topraklarında değişik kültür ve damak tatlarını barındıran, muhteşem bir o kadar da ihtişamlı bir mutfağı var
Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan 'Kvass' ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya'da ülkenin dünyaca ünlü 'Borsc çorbası' tercih ediliyor Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor Mantar, hemen hemen her yemekte yer alıyor Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi Bal, ayrıca Sibirya'nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor



Rus mutfağının özellikleri
Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleri Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de 'S****na' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ancak tadı biraz daha ekşi
Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detay İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor



RUS MUTFAĞININ ÖZEL TATLARI


Ordövr tabağı-Zakuski
Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak aslında çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor Rus geleneklerine göre en az 3-4 çeşit içeren Zakuski, tepsi içinde masa ortasına konan zengin bir ordövr tabağı İçinde füme somon ya da mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri, çeşitli salatalar, soslu patates, domates, biber, patlıcan ve enginar dolmaları, yumurta, havyar ve çeşitli kızartmalar yer alıyor Beraberinde Zakuski votka içiliyor



Çorbalar- Supy
Rus mutfağında çorba her şey demek Çünkü içeriğinde yok yok Balıktan, sebzeye, ete kadar değişik besinleri içeren çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Çeşitli sebzelerin yanı sıra et ya da balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor Her ikisinin de özelliği s****na denilen ekşi krema ile sunulması
'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması 'Soljanka çorbası' ise mantar ya da balıkla hazırlanıyor Acı sevenlere önerilir
'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan "Botwina "


Sebzeler-Ovoschi
Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından zengin değil Ancak diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan, kabak, biber ve domates yetiştiriliyor


Et- Masnye Bliuda
Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri pek nadir görülürdü Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı Günümüzde ise pek çok gelenek gibi bu da değişti Şimdilerin Rus mutfağında haşlama, ızgara ve kızarmış etler revaçta En çok da ünü sınırlar ötesine taşan 'Beef-Stroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek Odun sobasında pişirilen dil, yürek, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini, Asya bölgesi ise at, keçi ve inek etini tercih ediliyor Sibirya'da ayı ve geyik eti yeniyor Tavuk ise tüm ülkenin geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Her bölgenin ortak özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi



Balık-Ryba
Gerek tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok zengin olan Rus mutfağında bu besinler çeşitli usullerle hazırlanıyor Haşlama, ızgara ya da kızarmış balıklar değişik soslarla sunuluyor



Tatlılar- Sladkie Bliuda
Her ne kadar Rus mutfağının özellikleri arasında tatlılar pek söz sahibi olmasa da değişik meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor 'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit şeklinde bir pasta Kulic ise üzeri kremayla kaplı büyük bir ekmek şeklinde kek Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor Varenk, çilek, vişne ya da reçel içeren bir hamur tatlısı


İçecekler
Ülkenin ulusal içkisi, votka Çeşitleri ise saymakla bitmiyor "Limonnaya" denilen limonlu votka, içine bir limon kabuğu ilave edilip 2 hafta bekletildikten sonra içiliyor Servis anına kadar kadehleriyle birlikte buzlukta donduruluyor Servis yapılırken asla parmak değmemesi gerekiyor Çünkü bardakta parmak izi Rus sofra geleneklerine aykırı Köpüklü votka 'Kovskaya', kırmızıbiberli aromalı votka 'Pertsovka', ardıç, zencefil ve karanfil aromalı votka 'Ohotniçya' ve tatlı votka 'Stolichnaya' akla gelen örneklerden birkaçı Votka, meze, havyar, füme balık ve et ile salamura ürünler eşliğinde içiliyor 'Ryabin Cognac' üvezden yapılan bir içki
Votka ile portonun karıştırılarak ve meşe fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka', arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas', hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden Son yıllarda biraya da rağbet arttı
En popüler içecek ise çay Semaver denilen büyük ****lik ya da bakır çaydanlıklarda hazırlanıyor Ruslar siyah çayı çok seviyorlar Rus geleneklerine göre çay içimi bir merasimi andırıyor Çay, kulplu büyük cam bardaklarda sunuluyor Şeker ya da bal dilin altına alınıyor ve çay yudumlanıyor

HAVYAR HAKKINDA
Rus mutfağı denilince akla ilk havyar gelir Havyar, dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtalarından elde ediliyor Mersinbalığının bilinen 20 cinsinden sadece 5'i ülkenin kuzeyindeki soğuk denizlerde yaşıyor Dünya havyar pazarının yüzde 90'ı bu balığın üç cinsinden (Beluga, Osiotr ve Sevryuga gibi) elde ediliyor Her ne kadar dünyanın en tanınmış havyarı Rusya'nın olsa da İran, Romanya, Fransız ve İtalyan havyarları da piyasada önemli bir yer tutuyor En pahalısı taze havyar olarak tanınan, az tuzlu Malossol havyarı Rus havyar çeşitlerinden Beluga, nadir bulunan en değerli havyarlardan biri Adını nesli tükenmekte olan en büyük ve en vahşi mersinbalığından almış Osiotr havyarı, parlak gri renkte fındık tadı ile tanınıyor Adı, orta büyüklükteki mersinbalığından geliyor
Sevryuga, küçük taneli ve gri renkli bir havyar Hafif keskin bir tadı var Adını en küçük mersinbalığından almış
Somon balığı yumurtalarından elde edilen küçük ve portakal renkli taneli havyara, kırmızı havyar deniliyor
Dünyada en çok havyar tüketen ülkeler İsviçre, Fransa ve Almanya
Havyar çok pahalı bir besin Çünkü giderek kirlenen denizlerde mersinbalığının nesli epey azaldı Yapılan araştırmalara göre bazı mersin balığı cinslerinin birkaç yıl içinde tamamen tükeneceği ortaya çıktı Aşırı ve kaçak avlanma nedeniyle son 25 yıl içinde bu balıkların yüzde 3 oranında azaldığı kaydedildi Çevreci örgütler hem av hem de pazar payını eline geçiren Rus mafyasını suçluyorlar Denize ve tatlı sulara atılan toksit maddeler balıkların ölmesine ve balık yumurtalarının deforme olmasına yol açıyor




Havyar nasıl sunulur?
Havyar servis anına kadar buzdolabında bekletilmeli Servis yapılacağı zaman kristal bir kâseye alınıyor Bu kâse içi buz dolu geniş bir kabın içine yerleştirilip servis yapılıyor Bliny, çavdar ekmeği, kağıtta patates, ekşi krema, tereyağı, kıyılmış soğan ve dereotu ile yeniliyor İdeal içkisi ise şampanya ve votka Buzdolabında 2-3 gün taze olarak saklanabiliyor

İhtişamlı Mutfak



Çok farklı kültür ve damak tatlarına sahip olan Rusya, imparatorluk döneminin ihtişamını sergileyen zengin mutfağıyla ünlü…

Rus mutfağı denince ilk akla gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinir Diğer öğünlerde olduğu gibi, kahvaltıda da havyar, lakerda ve balık çeşitlerini tüketen Ruslar, bu özellikleriyle dünya mutfakları arasında farklı bir yere sahiptirler Mersinbalığı ile birlikte tüketilen ve Wolga-Schnitte olarak bilinen esmer lakerda ekmeği ile kristal, heykel gibi birçok sanat eserine de ismini veren dünyaca ünlü Rus YumurtasıRusya'da kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerindendir Bu özellik, Rusların proteine dayalı beslenme alışkanlıklarının bir yansıması olarak da görülebilir Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir
Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan 'Kvass' ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya'da ülkenin dünyaca ünlü 'Borsc çorbası' tercih ediliyor Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor Mantar, hemen hemen her yemekte yer alıyor Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi Bal, ayrıca Sibirya'nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor
Rus mutfağının özellikleri
Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleri Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de 'Smetana' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ancak tadı biraz daha ekşi
Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detay İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor
Ordövr tabağı-Zakuski
Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak aslında çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor Rus geleneklerine göre en az 3-4 çeşit içeren Zakuski, tepsi içinde masa ortasına konan zengin bir ordövr tabağı İçinde füme somon ya da mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri, çeşitli salatalar, soslu patates, domates, biber, patlıcan ve enginar dolmaları, yumurta, havyar ve çeşitli kızartmalar yer alıyor Beraberinde Zakuski votka içiliyor
Rus mutfağında çorba her şey demek Çünkü içeriğinde yok yok Balıktan, sebzeye, ete kadar değişik besinleri içeren çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Çeşitli sebzelerin yanı sıra et ya da balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor Her ikisinin de özelliği smetana denilen ekşi krema ile sunulması

'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması 'Soljanka çorbası' ise mantar ya da balıkla hazırlanıyor Acı sevenlere önerilir
'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan "Botwina " Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından zengin değil Ancak diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan, kabak, biber ve domates yetiştiriliyor
Çorbalar- Supy
Sebzeler-Ovoschi
Et- Masnye Bliuda
Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri pek nadir görülürdü Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı Günümüzde ise pek çok gelenek gibi bu da değişti Şimdilerin Rus mutfağında haşlama, ızgara ve kızarmış etler revaçta En çok da ünü sınırlar ötesine taşan 'Beef-Stroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek Odun sobasında pişirilen dil, yürek, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini, Asya bölgesi ise at, keçi ve inek etini tercih ediliyor Sibirya'da ayı ve geyik eti yeniyor Tavuk ise tüm ülkenin geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Her bölgenin ortak özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi
Balık-Ryba
Gerek tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok zengin olan Rus mutfağında bu besinler çeşitli usullerle hazırlanıyor Haşlama, ızgara ya da kızarmış balıklar değişik soslarla sunuluyor
Tatlılar- Sladkie Bliuda
Her ne kadar Rus mutfağının özellikleri arasında tatlılar pek söz sahibi olmasa da değişik meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor 'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit şeklinde bir pasta Kulic ise üzeri kremayla kaplı büyük bir ekmek şeklinde kek Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor Varenk, çilek, vişne ya da reçel içeren bir hamur tatlısı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.