Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Bebek & Çocuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bebekler, dili, için, işaret

Bebekler İçin İşaret Dili

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bebekler İçin İşaret Dili

Bebeklerin anlama ve ifade gelişimi dil gelişiminden daha çabuk ilerliyor Bir bakıyorsunuz herşeyi anlıyor "ıhh-ıhh" ve işaret parmağı ile dünyayı yönetiyor ama henüz kelimeler dilinin altında saklı Hele bizimki gibi geç konuşmaya başlayan bir ketumsa kendini ifade edemediğini zamanlardaki huysuzlukları da çok üzücü olabiliyor

Bunun için bebeklerin de kullanabildiği işaret dili büyük bir kolaylık ve neredeyse bir nimet İnsan 1 yaşındaki bebeğinin işaret dili öğrenip kullanabileceğine ihtimal vermiyor ama bir güzel işaret dili kullanınca hayret ve mutluluk içinde rahatça iletişim kurabiliyorsunuz

İşaret dili tamamen taklit etme ile ilgili Anne baba bakıcı veya diğer bebekle ilgilenen kişilerin devamlı kelimeleri telaffuz ederken el ve mimikleri ile o kelimenin işaret dili karşılığını kullanmaları gerekiyor Bunu yapmaya istediğiniz vakit başlayabilirsiniz 4 aylıkken dahi bu işaretleri anlayabildikleri söyleniyor Tabi kendilerini kullanmaya başlaması motor yani hareket gelişimine bağlı En erken 7-8 aylıkken basit işaretleri yapabilen bebekler olduğunu okudum Yaş ilerledikçe işareti görüp kelime ile bağdaştırıp kullanabilme süresi gittikçe kısalıyor 12-14 aylıkken 1 hafta tekrar ettiğiniz bir işareti bebeğiniz ertesi hafta kullanmaya başlayabiliyor Ben 8-9 aylıkken başlamış cevap alamayınca bırakmış sonra 11 aylıkken tekrar denemiştim 1 hafta 10 günde istediği işaretleri kullanmaya başlamıştı Kıpırcan

İşaret dilinin konuşma gelişimine olumsuz bir etkisi yani geciktirme söz konusu değil Aksine araştırmacılar faydası olduğunu görmüşler

Biz Kıpırcan ile bu işaret dilinin çok faydasını gördük Bilmesine rağmen kullandığı işaret haznesi çok geniş diyemem Kendisi için en elzem işaretleri daha çok kullanıyor Özellikle acıktım su süt daha sıcak ve acıyor gibi işaretleri Bilmesine rağmen uçak top ve kitap gibi işaretleri sık kullanmıyor Ya parmakla işaret ediyor veya gidip getiriyor Hatta suyu da su damacasını veya su kabını göstererek istediği oluyor Özellikle acıktım acıyor ve daha işaretleri bizim hayatımızı kurtarıyor çünkü ağladığı zaman derdini anlayabiliyoruz

Bebekler için işaret dili çok basit Çoğu Amerikan işaret dilinin aynı veya türevleri Aşağıdaki linlerde kullanabileceğiniz kelime işaret listelerini (resimli ve videolu) bulabilirsiniz Siz kendi işaretlerinizi de yaratabilir veya işaretleri kendinize göre değiştirebilirsiniz Yanlız bebek veya çocukla işaret dilini kullanan herkesin aynı kelimeler için aynı işaretleri kullanması gerekiyor Eğer gittiği yuva veya anaokulundaki öğretmenler genel olarak kullanılan işaret dilini biliyorsa sizin kendi türettiğiniz işareti öğrenen bebeğiniz onlara derdini anlatma güçlüğü çekebilir

İşaret dilinde önemli olan sebat Her bebekte geri dönüşüm süresi farklı olabiliyor İlk olarak basit ve önemli 3 işaret ile başlayın Örneğin acıktım susadım ve daha Bir tane de çok ilgilendiği bir nesneyi ifade eden işaret ekleyin Mesela köpek kedi top araba veya bebek Ve bu kelimeleri telaffuz ederken muhakkak ilgili işareti kullanın İşaret dilini kullanmaya başladığı zaman yavaş yavaş yeni işaretler ekleyebilirsiniz Hiçbir zaman siz sadece işaret ile iletişim kurmayın İşaret ederken ilgili kelimeleri muhakkak sesle telaffuz etmeye devam edin

İsterseniz kütüphanenizden veya kitapçıdan ilgili kitap ve videolara da bakabilirsiniz Bebeklere işaret dili öğretmek için videolar var Ama aşağıdaki linklerde yeterince görsel kılavuz mevcut Ayrıca bebeklerin video ile değil anne ve babanın işaretleri devamli tekrarlaması ile öğrenebileceklerine inanıyorum

Bebeğinizle rahat iletişim kurabildikçe hem siz hem de o daha rahat ve mutlu oluyorsunuz Derdini anlatamadığı için ağladığı zamanlar da azalıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com