Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuk Ek Besinleri - Yumurta Ve Et
Bir civcivin gelişmesi için bütün besin öğelerini içeren yumurta, örnek protein kaynağıdır Bu da büyümekte olan bir organizma için önemli bir özelliktir Yumurta proteini, amino asitlerin hepsini yeterli oranda içeren ve kolay sindirilen ve %100 vücut proteinlerine dönüşebilen "üstün kaliteli" proteindir Bir adet yumurtada 6 gram kadar protein, 5 5 gram kadar yağ ve çok az karbonhidrat vardır Ayrıca A vitamini ve bazı B vitaminIerinden de zengindir Yumurtanın sarısı akına oranla daha fazla yağ, protein ve demir içermektedir ve iyi bir çinko kaynağıdır
Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın yağı doymamış olduğundan kolesterolü yükseltici etkisi kırmızı etten daha düşüktür Yumurta ülkemizdeki en ucuz iyi kaliteli protein kaynağıdır
Altı aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenmiş bir bebeğe yoğurt, meyve suyu, sebze çorbasının ardından ek besin yumurta sarısı verilmeye başlanır 1 çay kaşığı kadar(1/4 yumurta sarısı), iyi haşlanmış yumurta sarısı çorbalarının ya da sütünün içine katılarak verilir ve 3 günde bir miktarı arttırılabilir Dolayısıyla bebek 15 gün sonra tam yumurta sarısı alır Daha sonra yumurta, beyazı ile verilmeye başlanır Yine yumurta beyazı da ¼ tam yumurtanın beyazı olarak sarısıyla beraber verilmeye ve 3 günde bir miktarı arttırılır Sekiz aydan sonra bebek gün aşırı 1 adet yumurta yemelidir Yumurta verildiği ilk günden itibaren bebek alerji yönünden izlenmelidir
Bebeğe verilen yumurta taze olmalı ve iyi pişirilmelidir Pişirme ile yumurtanın sindirimi kolaylaşır Çiğ yumurta B vitaminlerinden biotinin vücut tarafından kullanılmasına engel olduğundan zararlıdır Sarısının katılaşıncaya kadar pişmesi mikrobiyolojik açıdan da önem taşımaktadır İyi pişmemiş yumurtadan salmonella gibi mikroorganizmalar insana geçebilmektedir Ancak, uzun süre pişirildiğinde de lezzeti azalmakta ve sarısının etrafında oluşan yeşil halka kötü görünmesine ve kötü kokmasına daha da önemlisi besin değerinin azalmasına neden olmaktadır
Bunları önlemek için, bebeğin tüketeceği yumurta yıkanır, hafif buharlaşmaya başlayan ancak kaynamayan suda, 8-10 dakika kaynatılır ve derhal soğuk suya tutularak soğutulur
Yumurta, bebeklere süt, çorba gibi yiyeceklerle karıştırılarak ya da omlet yapılarak ve ıspanak, kabak, domates, patates gibi sebzelerle pişirilerek de çocuğa yedirilebilir Bunun için önce sebzeler yıkanır, doğranır ve pişirilir Pişmesine yakın içine yumurta kırılır Yumurta, çökelek ya da peynirle karıştırılarak pişmiş makarnaya eklenir Böylece besleyici değeri yüksek ve görece ucuz yemekler elde edilir
Etler de biyolojik değeri yüksek, iyi kaliteli protein kaynağıdırlar Ayrıca yumurta gibi B grubu vitaminler, vücuda iyi kullanılabilen demir ile çinkodan zengindirler, aynı zamanda bir enerji kaynağıdırlar Ülkemizde genellikle koyun, sığır, kümes hayvanlarının etleri ve balık tüketilmekte ve sucuk, pastırma, salam gibi et ürünleri de yapılmaktadır
Bu gruptan bebeğin 7 aylık olduğunda aldığı ilk ek besin tavuk etidir Haşlanmış tavuk eti, çorbaların içine katılarak ya da ekmek, pilav ve makarna ile birlikte bebeğe yedirilir
Bebeğe et, kıyma şeklinde verilir Kıyma hafif ateşte kendi verdiği suyu çekene kadar pişirilip(kavrulmaz) çorbaların ya da yemeklerin içine konarak ya da ızgara köfte yapılarak bebeğe yedirilir Bebeğe köfte hazırlanırken; yağsız iri çekilmiş dana kıyması, ıslatılmış çok az ekmek içi ve yıkanmış, ince doğranmış çok az maydanoz ile yoğrulur, ısıtılmış fırında ya da tavada pişirilir Ekmek yerine haşlanmış pirinç konularak sulu köfte olarak da pişirilebilir Bebek için etli sebze yemeği hazırlarken; ıspanak, kabak, domates, patates, biber ve semizotu gibi bir sebze yıkanır ve tencereye doğranır Bir köfte kadar kıyma, 1 yemek kaşığı pirinç, mercimek ya da bulgur ile 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve az su konulup pişirilir Sebzenin türüne göre dolma ya da kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir Bebeğe verilen bu besinlerin hiçbirisine tuz konulmaz Bebek bir yaşına geldikten sonra yemekleri iyotlu tuz kullanılarak pişirilir
Bebeğe verilmesi gereken önemli bir besin de balıktır Balık ve diğer su ürünleri “elzem yağ asitleri” olarak bilinen linoleik ve linolenik asitlerden zengindir Bu yağ asitlerinin diyette yer alması koroner kalp hastalığının önlenmesi, beyin ve retinanın gelişimi ve sağlığı için gereklidir On bir aylık olan bebek haftada bir kez taze balık tüketmeye başlar
Bebeklere verilecek balık, ızgara ya da buğulama olarak ve kılçıkları ayıklanarak yedirilir
Bebeklere verilecek tek sakatat karaciğerdir Karaciğer suda, hafif sıcaklıkta pişirilip, ezilerek verilir Beyin, börek ve yürek gibi sakatatlar bebeğe yedirilmez
Kırmızı et veya kümes hayvanlarının etlerinden yapılan ve katkı maddesi içeren pastırma, sucuk, salam ve sosis bebek ve çocuk beslenmesinde hiçbir şekilde yer almaması gereken besinlerdir Ayrıca acılı, baharatlı, tuzlu, çiğ veya iyi pişmemiş ve mangalda pişmiş et yemekleri ve köfteler bebek ve çocuklara yedirilmemesi gereken besinlerdir
Hazırlayan: Dr Nurten Budak
Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü Beslenme ve Diyet Uzmanı
|