![]() |
İyot eksikliği düşük riskini artırıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İyot eksikliği düşük riskini artırıyorGebelik döneminde anne adayındaki iyot eksikliği düşüklere, ölü, erken ya da düşük ağırlıklı doğumlara yol açıyor ![]() Uzmanlar, iyot eksikliğinin anne adayında bir ölçüde tolere edilebilirken bebekte guatr ve tiroid hormonlarının kanda çok az bulunması durumu olan hipotiroidiye neden olduğu, bunun dışında bebekte sağırlık, dilsizlik, cücelik ve zeka geriliğine yol açabileceği uyarısında bulundu ![]() Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Gebelik döneminde bir kadının yetersiz iyot almasının hem kendisi hem de anne karnındaki bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Ünlü'nün verdiği bilgiye göre, “iyot yetersizliği halinde, anne adayında gelişen hipotiroid bebeği de etkiliyor ve bebek hipotiroid hastası olarak dünyaya geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Anne adayında halsizlik, bitkinlik, uykuya eğilim, kilo alma gibi belirtiler hipotiroid hastalığının belirtileri olarak gösteriliyor ![]() İyotlu tuz kullanılmalı Prof ![]() ![]() ![]() Türkiye'de kullanılan tuzun iyotlu olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ülke genelinde bazı hane halklarına tuz testi yapıldığını anlatan Ünlü, testin gerçekleştirildiği hanelerin yüzde 15'inde, evde kullanılan tuzun iyodür veya iyodat içermediğini, bu hanelerde iyotlu tuz kullanımının tercih edilmediğini belirtti ![]() ![]() ![]() İyotlu tuz kullanımı Batı Anadolu bölgesinde diğer bölgelere göre daha yaygın görülmektedir ![]() ![]() Şanlıurfa'da yapılan bir çalışmada da halkın yüzde 58'inin evlerinde iyotlu tuz ve yüzde 42'sinin iyotsuz tuz kullandığının belirlendiğini anlatan Ünlü, “Bebek ölüm oranlarının diğer illere göre yüksek olduğu ilimizde, iyotsuz tuz kullanımının da düşük ya da ölü doğumlar açısından önemli bir risk faktörü olduğu göz ardı edilmemeli” uyarısında bulundu ![]() Tuz kullanımında aşırıya kesinlikle kaçılmaması uyarısında da bulunan Ünlü, aşırı tuz tüketimimin birçok hastalığın gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı ![]() |
![]() |
![]() |
|