|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eğitim, karikatürleri, müzesi, müzesieğitim |
![]() |
Eğitim Karikatürleri Müzesi-Eğitim Karikatürleri Müzesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitim Karikatürleri Müzesi-Eğitim Karikatürleri MüzesiAnadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi; Bu alanda kurulan ilk merkezdir ![]() ![]() Merkez; öncelikle bir karikat? ?r müzesi kurmayı amaçlamış bu amaç 17 Aralık 2004 tarihinde Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi'nin açılmasıyla gerçekleşmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Merkez 2004 yılında “E- EğitimE-Avrupa E-Euro EEE”!” başlıklı uluslararası ikinci bir sergi daha düzenlemiş bu sergiye 37 ülkeden 156 karikatürcü 620 eser göndermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Merkez karikatür sanatının yaygınlaşması ve karikatür sanatçılarının desteklenmesi için çalışmalar yapacakTürk Karikatürü’ne önemli ivme kazandıran ve ülke sanatını yurt dışı nda başarıyla temsil eden ”1950 Kuşağı Karikatürcüleri’nin unutulmaması için etkinlikler yapacaktır ![]() Merkez orijinal karikatürlerden oluşacak bir arşiv yapacak basında çıkan karikatürleri sistematik bir şekilde toplayarak araştırma yapmak isteyenlerin hizmetine sunacaktır ![]() ![]() Merkez üniversite iç erisinde çeşitli birimlerin düzenleyeceği sempozyum kongre kültür haftası festival gibi etkinliklere sergilerle destek verecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Kuruluş Gerekçesi Karikatür tarihi Paleolitik Çağ’a kadar götürülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Karikatür; insanların varlıkların olayların hatta duygu ve düşüncelerin doğala ters düşen olağanla çelişen gülünç yanlarını yakalayıp bunları kimi zaman da yazıyla desteklenmiş abartılı ç izimlerle bir gülmece anlatımına dönüştürme sanatıdır ![]() Karikatür bir tek kare ile görsel anlatım aracı iken bant karikatürler kullanılmaya başlanmış çizgi öykü çizgi roman gibi çeşitlenmeler ortaya ? ?ıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu gelişmelerle karikatür ne yapmak istiyor? Elbette basının birincil işlevi olan “haber vermek” anlamında karikatür de haber vermek istiyor ![]() ![]() ![]() Karikatür sanatı özellikle gazete karikatürü gündelik politika ile ilgilenmiş ve ilgisini sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Karikatür ders kitapları nda bir eğitim aracı olarak kullanılabilmektedir ![]() ![]() Karikatür bir grafik sanatı bir görsel iletişim sanatıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karikatür; sosyal bir gösterge bir yansıtıcıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci dünya savaşından sonra önemli bir çıkış yapan modern karikatür günümüzde etkisini yitirmeye mi başlıyor” Hem güzel sanatlar içerisinde hem basın- yayın kapsamında anılan tarih sosyoloji psikoloji bilimi alanlarında araştırma gereksinimi duyulan karikatür Batı’da incelenirken Türkiye’de neler oluyor” Tüm bunların sanatsal ve bilimsel yönden değerlendirilmesi için bir araştırma merkezi kurulmalıdır ![]() ![]() 1 ![]() a) Güzel Sanatlar Fakültesi içinde; Grafik Bölümü Çizgifilm Bölümü Resim Bölümü b) İletişim Fakültesi içinde; Basım veYayımcılık Bölümü Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü Sinema-TV Bölümü c) Edebiyat Fakültesi içinde; Sanat Tarihi Bölümü Sosyoloji Bölümü Tarih Bölümü d) Eğitim Fakültesi iç inde; Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü e) Sosyal Bilimler Enstitüsü içinde; Sanat Tarihi Anabilim Dalı Sosyoloji Anabilim Dalı Çizgifilm Anasanat Dalı Grafik Anasanat Dalı Resim Anasanat Dalı Sinema-TV Anabilim Dalı Basım Yayımcılık Anabilim Dalı İletişim Sanatları Anabilim Dalı f) Güzel Sanatlar Enstitüsü ![]() 2 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Merkezin ana konusu; “mizah” kavramıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Böl? ?mlerde ders disiplini içerisinde hazırlanan çizgi***** grafik karikatür gibi uygulamalı çalışmaların merkez bünyesinde daha özgürce gerçekleştirilmesi programlı olarak sergilenmesi üniversite içinde kalan bu uygulamaların kent halkına da sunulması merkezin amaçları arasındadır ![]() 5 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() a) Karikatür Müzesi: Türk ve dünya karikatürlerinden seçme eserleri sergileyerek izleyicilerin bakış açış ını sanatsal beğenisini hoşgörü anlayışını geliştirmek b) 20 ![]() c) Karikatür arşivi ve karikatür kitaplığı oluş turarak araştırmacıların ve ilgililerin hizmetine sunmak d) Üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde yapılacak festival sempozyum kongre kü ltür haftası gibi etkinliklere katkıda bulunmak e) Merkezin faaliyet alanıyla paralel işler yapan yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla işbirliği içerisine girmek ortaklaşa projeler ü retmek f) Karikatür sanatıyla ilgilenmek isteyen kişilere yönelik eğitim çalışmaları yapmak g) Gündemdeki konularla ilgi sergiler yarışmalar düzenleyerek izleyicileri aydınlatma görevi yapmak h) Bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek bunlara halkın da katılması nı sağlamak ![]() |
![]() |
![]() |
|