|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, eser, mimari, or dünyanın, resimleri, resimleri or, tarihi |
![]() |
Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatımİshak Paşa Sarayı Ağrı Dağı'nın yakınında, Doğubeyazıt'ın 5 kilometre uzağında eski Doğubeyazıt yanında sarp kayalar üzerine kurulmuş, kartal yuvasını andıran 116 odalı bu saray aslında türbesi, camii, surları, iç ve dış avluları, divan ve harem salonları, koğuşları ile bir bey kalesidir ![]() Sarayın yapımını 1685'de Doğubeyazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa başlatmış, oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ve onun oğlu Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilmiştir ![]() ![]() ![]() Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan İshakpaşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapıdır ![]() ![]() ![]() 50x115 metre alanı kapsayan sarayın Harem Dairesi iki katlı, diğer bölümleri tek katlı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruslar, Doğubeyazıt'ı işgal ettiklerinde, burasını karargah olarak kullanmış ve saraya ait kıymetli eşyaları yanlarında götürmüşlerdir ![]() ![]() Eskiden sarayın olduğu yer, sarayın tam ortada bulunduğu bir yerleşim merkeziydi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari AnlatımGalata Kulesi Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerden, çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 77,25 metredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galata Kulesi, Türklere geçtikten sonra kule hemen her yüzyılda daima tamir ettirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kulenin tarihinde bir intihar olayı kayıtlara geçmiştir ![]() ![]() Sultan Murat (1623-1640) zamanında HezarfenAhmet Çelebi tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını iki tarafına takarak Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçacağını ilan etmiş ve zamanın hükümetinden izin alarak uçmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galata Kulesi, bugün Sultan II ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatım![]() Ayasofya Adı, Kutsal Bilgelik anlamına gelen Ayasofya, ruhani havası ve insanı büyüleyen atmosferiyle en önemli kültür miraslarımızdanbiri ![]() ![]() ![]() MUSTAFA AKKAYA Yüzyıllara meydan okuyan Ayasofya, inşa edildiği tarihten itibaren her dönem için bir simge olmuştur ![]() ![]() ![]() Bizans Dönemi: İlk kilise, kente ismini veren Büyük Konstantin'in isteğiyle, eski bir pagan tapınağının üzerine inşa edilir ![]() ![]() ![]() pınakları örnek alınır ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçine girildiğinde hissedilen ruhani havası ve insanı büyüleyen atmosferi ile 700 m2'lik alanı işgal eden Ayasof-ya'da çeşitli ülkelerden ve bölgelerden getirilmiş toplam yüz yedi adet sütun yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altın mozaikli duvarlarıyla Ayasofya zengin bir görünüme sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Dönemi: İstanbul'un fethinden sonra Türk devri olarak niteleyeceğimiz dönemde, Ayasofya'nın içine Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzeydoğu köşedeki minarenin Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vaaz kürsüsü, müezzin mahfili ile diğer dört mahfil 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yekpare mermerden oyulmuş iki küp Sultan III ![]() ![]() ![]() Ayasofya'nın içinde, güneydeki iki payandanın arasında Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayasofya'nın güneyindeki avluda bulunan Sübyan Mektebi (ilkokul) 1740-41 yıllarında Sultan I ![]() ![]() ![]() Sübyan Mektebi'nin doğusunda, 1853 yılında Mimar Fossati'nin yaptığı Muvakkithane vardır ![]() ![]() Sultan Abdülmecid'in emriyle 1847-1849 yıllarında isviçreli Mimar Gaspare Fossati tarafından Ayasofya'da geniş çaplı bir onarım başlatılmıştır ![]() ![]() Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayasofya içinde büyük payelere asılı olan 7 ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet Dönemi: Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Ayasofya'da bazı tehlikelerin belirmesi üzerine 1926 yılında yerli ve yabancı uzmanlardan yeniden raporlar istenmiş ve yukarı galerilerin duvarlarına, deprem kontrolü için camlar konulmuştur ![]() ![]() İsviçreli Mimar Fossati tarafından ince kireç tabakası ile kapatılmış olan mozaikleri açığa çıkarmak üzere Türk hükümetine başvuran Amerikalı Thomas VVhittemore, 1932 yılında Gregorini ve Benvenuti adlarındaki iki italyan mo zaikçinin katkısıyla İmparator kapısı üzerindeki panoyu temizlemekle işe başlamıştır ![]() ![]() Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi, buradaki mozaik araştırma ve temizleme işlerini kolaylaştırırken Amerikan Bizans Enstitüsü üyelerinden R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet Döneminde, Ayasofya Müzesi'nin onarım ve bakımına önem verilmekte, Kültür Bakanlığı bütçesinden tahsis edilen ödeneklerle gerekli restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari AnlatımEiffel Kulesi Fransa'nın olduğu kadar Paris şehrinin de sembolü olan Eiffel Kulesi, 1889 Dünya Fuarının Paris'te yapılmasına karar verilmesi üzerine Gustave Eiffel tarafından 1887-1889 yılları arasında yapılmıştır ![]() Fransız hükümeti fuarın sembolü olacak ve demir-çelik mimarisinin meziyetlerini gösterecek bir eser yapılmasını istemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce kulenin 4 büyük ayağı, sonra bunların üzerine birinci kat platformu yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepesinden bütün Paris'in ayaklar altında görülebildiği Eiffel Kulesi'nin katlarında turistler için lokantalar ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari AnlatımPİSA KULESİ İtalya'da Toskana bölgesinin Pisa şehrindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın şaşılacak şeyleri arasında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük bilgin Galileo düşme kanunlarını ispat etmek için Pisa Kulesi�nden yararlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatım![]() Anıtkabir Türk Kurtuluş Savaşı'nın ve Türk İnkılâplarının büyük önderi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk vatanının bağımsızlığını kazanması için giriştiği savaş ve Türk milletini çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği inkılâplarla geçen yaşamı 57 yıl sürmüş ve Büyük Önder 10 Kasım 1938'de ebediyete intikal etmiştir ![]() ![]() ![]() RASATTEPE (ANITTEPE) Anıtkabir yapılmadan önce rasat istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe'nin ismi Rasattepe idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANITKABİR'İN İNŞAASI Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, inşaatın başlayabilmesi için ilk aşamada kamulaştırılma çalışmalarına başlandı ![]() ![]() ![]() Birinci Kısım İnşaat: 1944-1945 Toprak seviyesi ve aslanlı yolun istinat duvarının yapılmasını kapsayan birinci kısım inşaata 9 Ekim 1944'te başlamış ve 1945'te tamamlanmıştır ![]() İkinci Kısım İnşaat: 1945-1950 Mozole ve tören meydanını çevreleyen yardımcı binaların yapılmasını kapsayan ikinci kısım inşaat 29 Eylül 1945'te başlamış, 8 Ağustos 1950'de tamamlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü Kısım İnşaat: 1950 Anıtkabir üçüncü kısım inşaatı, anıta çıkan yollar, aslanlı yol, tören meydanı ve mozole üst döşemesinin taş kaplaması, merdiven basamaklarının yapılması, lahit taşının yerine konması ve tesisat işlerinin yapılmasını kapsıyordu ![]() Dördüncü Kısım İnşaat: 1950-1953 Anıtkabir'in 4 ![]() ![]() ![]() "Anıtkabir Projesi"nde mozolenin kolonat üstünde yükselen tonoz bir bölüm vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANITKABİR'İN MİMARİ ÖZELLİKLERİ Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arası, "II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatım![]() Tac Mahal Bu ünlü Moğol anıtı, İmparator Şah Cihan'ın, karısı Mümtaz Mahal'in anısına yaptırdığı bir anıt-mezardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari Anlatım![]() ![]() Aspendos Antalya ili Serik ilçesi'nde bulunan Belkıs köyünde yer alan anfi tiyatrosuyla meshur antik kent ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimari Eser Resimleri /Dünyanın Tarihi Mimari Resimleri/ Mimari AnlatımSultan Ahmet Camii ![]() Mimari Harikalar, Mimari Harikalar Resimleri Sultanahmet Camii 1609-1616 arasında I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|