Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adalar, anlatım, istanbul, resimli, tarihi

İstanbul Adalar -İstanbul Adalar Tarihi -İstanbul Adalar Resimli Anlatım

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

TAVŞANADASI:İstanbul Adaları'nın en güneyinde ve İstanbul'a en

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Heybeliada'nın Tarihçesi

1562 yılında İstanbul’da veba salgını çıkınca, zengin hristiyanların bazıları hastalıktan korunmak için adalardaki manastırlara sığındılar İngiltere’nin İstanbul sefiri Sir Edward Burton da nekahat için Panayia manastırına geldi ve orada öldü
Heybeliada’nın güzelliği ve sağlığa yararı 1641 yılında adayı ziyaret eden Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de yazılıdır

1835’de Panayia Manastırın’da ticaret okulu açıldı İstanbul’daki zengin rum kolonisinin çocuklarına ticaret eğitimi vermek için kurulmuştu Yatılı olan bu okulda, şehrin gürültüsünden uzak ama şehre yakın bir yerde ciddi eğitim yaptırmaktı Belki de aynı nedenle denizciler içinde bir avantaj olduğu düşünülerek Bahriye Mektebi de 1850 yılında Heybeliada’ya geldi Bahriye okulu, camisi, hünkar kasrı, dersaneleri spor tesisleri, labaratuvarı ile kolej olarak kuruldu
1844‘de papaz dağında evvelce yanmış olan Aya Triada manastırın yerine ruhban okulu inşa edildi 1960’lı yıllara dek üniversite düzeyinde eğitim veren papaz okulundan din bilgini ve papaz mezun oldu

Ada’nın karşı sahil ve İstanbul’la olan bağlantısı 10/12 çiftelik kayıklarla sağlanıyordu 1846 yılında vapur işlemeye başlamasıyla bu sorun çözümlendi
1845 Kırım harbi başladı Prens Napolyon adayı ziyaret etti Kırımdan gelen yaralı fransız askerleri bahriye mektebinde tedavi edildiler
1856‘da adadaki Rum Cemaatine özerklik verildi
1857’de çarşıdaki Aya Nikola kilisesi inşaa edildi (Aya Nikola, denizcileri koruyan azizdir)

Adadaki rum nufüsu artmaya abaşladıTürkler ise küçük koleniler halinde özellikle bahriye okulu çevresinde oturuyorlardı
Tarihimizin en acı olaylarından biri olan ayastafanos anlaşmasının imzalanması sonucu savaş bitti ve ingiliz donanması da geri döndü
1887’de Heybeliada’nın ilk belediye reisi olarak Papa Yani seçildi Aynı yıl adaya telgraf geldi1894‘de büyük İstanbul depreminde papaz olkulu tamir edilemeyecek derecede yıkıldı(Bu günkü okul Mimar Fotiodis tarafından yeniden inşaa edildi)
1900 yılında ünlü eğlence bölgesi ambela tamamen yandı Ardından 1096’da bir büyük yangın daha oldu Bu yangınlardan sonra ada’da büyük bir dayanışma başladı Ada’da rum ilkolkulu, sosyal tesisler, dernekler kuruldu Ada’ya gelen ünlü ve zengin türk Abbas Paşadır Bugünkü plaj yöresinde sökülüp takılabilen portatif köşkünü kurdurdu, selamlığı, iskelesi, kayıkhanesi ile köşkün etrafında adeta bir mahalle oluşturdu Bugünkü müslüman mezarlığınıda o yaptırmıştır

İstiklal savaşının kazanılması üzerine ada da taşkınlık yapan rumlar bir yunan gemisine binerek kaçtılar
Cumhuriyetin ilanından sonra ada yaşamını etkiliyen en önemli olay 1924 yılında sanatoryumun açılmasıdır
Bu arada İsmet İnönünün adayla ilişkisi başladı İsmet Paşa ilk 1924 adaya gelmiş 1930’da şimdiki evini almıştır
Adada herhangi bir spor kulübü kurulmamıştı İstanbul’daki nüfus patlaması sonucu adanın nüfüsu da inanılmaz derecede arttı
1984 yılında birtakım girişimçilerin katılımlarıyla, Değirmen Burnunun güney batı yönünde kısmen kayalık sahilin doldurulmasıyla kazanılan arazi üzerine büyük tesis inşaa edildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

BÜYÜKADA: İstanbul Adaları’ en büyüğü Büyükada’dır Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir Adalar’da, biri güney diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe’dir Kuzeydeki tepe ise İsa Tepesi bulunmaktadır 1 Dünya Savaşı ve Cumhuriyet sonrasında Rum halkını kaybeden Büyükada’daki canlılık 1930’lara kadar büyük ölçüde kaybolmuştur Ancak, 1940’lı yıllara doğru, Cumhuriyet dönemi devlet ileri gelenlerinin ve yüksek bürokrasinin, varlıklı kesimlerin rağbet ettiği bir sayfiye yeri olma özelliğini yeniden kazanmıştır Büyükada, bu dönemde yeni köşklerle, özenli ve zevkli yapılarla süslenmiş, İstanbul halkının günlük gezinti yerlerinin de başında yer almıştır Ada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır Buradaki ilk yapı, miladi 6 Yüzyılda inşa edilmiştir Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntı
ları da vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com