Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dergâhıkonya, konya, mevlana, müzesimevlana, türbesi

Konya Mevlâna Dergâhı-Konya Mevlana Müzesi-Mevlana Türbesi

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

BÖCÜ DAYI´isimli üyeden Alıntı

Söyledinde ben mi duymadım

Hani benim elli gram pastırmam
Konyalının kaşlarına vurgunum mu neydi?

böcük birde konyalıyım dersin hani nerde türkünnü diyer yarısı

Yürü yavrum yürü
Saçlarini sürü
Simdi burdan geçti
Konyalinin biri
Hani benim elli dirhem bulgurum
Konyalinin kaslarina vurgunum
Baglanti
Hani benim elli dirhem sekerim
Sen sarhos ol ben kahrini çekerim
Baglanti
Hani benim elli dirhem eristem
Konyalidan olsun benim enistem
Baglanti
Hani benim elli dirhem irakim
Içer içmez geçmez benim merakim
Baglanti
Hani benim elli dirhem pirasam
Mumlar yaksam Konyaliyi arasam

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Konya Etnografya Müzesi

Konya Etnografya Müzesi binası 1975 yılında Milli Eğitim Bakanlığı için hizmet
vermek amacıyla Bölge Müzesi olarak inşa edilmiştir Daha sonra düzenlenerek ziyarete açılmıştır Üç katlıdır Bodrum kat halı seksiyonu olarak düzenlenmiş ve 1712 2000’de ziyarete açılmıştır Bu bölümde Selçuklu dönemine ait Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nden ve Konya Alâeddin Camii’nden getirilen en eski ve nadir halı parçaları bu

müzemizdedir Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait Konya ve Karapınar, Sille, Ladik, Küçükmuhsine, Kavak, Karaman, Derbent vb çevresinde dokunan halılar ile Uşak, Kula, Gördes, Mucur gibi önemli halı merkezlerinden örnekler sergilenmektedir

lkin eğitim amaçlı olarak inşa edilen bina 1975 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır Üç katlı binanın bodrum katında fotoğrafhane, arşiv, ayniyat ve etütlük eser depoları, kaloriferhane ile halen çalışmaları devam etmekte olan 1998 yılı içerisinde açılması planlanan halı-kilim seksiyonu bulunmaktadır

Zemin katta teşhir salonu ve Dr Mehmet Önder Konferans Salonu; birinci katta bürolar, idari hizmet servisleri, kütüphane ve eser depoları bulunmaktadırTeşhir salonunda satın alma, ve başka müzelerden devir yolu ile müzeye kazandırılan daha çok Konya ve çevresine ait etnografik eserler sergilenmektedir

Sergilenen eserler arasında; oyalar, çeşitli cins ve büyüklükte keseler, değişik malzeme ve tekniklerle yapılmış işlemeli bohça, peşkir, uçkur, yemeni örnekleri, son devir Türk kumaşlarından örnekler, bindallı, gelinlik, cepken, kaftan, içlik ve şalvar örnekleri; kadın süs eşyalarından kemer tokaları, bilezik, fes askıları, tepelik örnekleri, kahve fincanı ve zarfları, kahve kutusu, kahve tavası, kahve

değirmeni, kahve takımı örnekleri; maden, cam ve porselen mutfak kapları, şifa ve hamam tasları, şamdan buhurdan, gülabdan örnekleri; değişik malzemelerden tesbih örnekleri, hat sanatında kullanılan malzemeler ve yazı takımı; çekmece, rahle, el yazması, yazı levhası örnekleri; ahşap sedef kakma salon takımı ve çekmece örnekleri; Selçuklu,

Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait halı-kilim, cicim örnekleri; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ateşsiz ve ateşli silahlardan ok, yay, sadak, hançer, kılıç örnekleri ile çakmaklı, kapsüllü tabanca ve tüfekler ayrıca bunların yardımcı silah malzemeleri bulunmaktadır

Larende Cad Macir Pazarı
Tel : (0332) 351 89 58
Faks : (0332) 353 23 43
Pazartesi dışında her gün 0830-1230/1330-1730 saatlerinde ziyarete açıktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-26-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Selçukluların İznik’ten sonraki başkenti Konya, hem Selçuklu,

hem de Osmanlı İmparatorlukları’nın belirgin izlerini taşıyor

Ancak bugün tüm dünyada hoşgörünün, kardeşliğin simgesi

olmuş Mevlânâ Dergâhı, Haçlı Seferleri’nin yaşandığı dönemde

farklı inançları bağdaştıran hoşgörü merkezi oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com