|
|
Konu Araçları |
giderseniz, illere, mutlaka, tadın |
Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadınANTALYA Antalya'nın belki yarım asırdan fazladır tok tuttuğu için özellikle Ramazan aylarında yediği üzeri susam ve yarım badem içleri ile süslenmiş tahinli, hafif şekerli kurabiyesi bağaca da bilinen önemli lezzetlerden biri Eskiden yanık sütle yapılan dondurma günümüzde Antalya'nın kendine özgü, vazgeçilmez tadılması mutlaka tavsiye edilen önemli lezzetleri arasında yer alıyor Serpme börek kentin ara sokaklarındaki eski pasajların içinde küçük dükkanlarda sade peynirli ve kıymalı yapılarak sabahın ilk ışıklarında tüketiliyor Başka yerde lezzetine rastlanmayan şiş köfte ile bol tahinli, sirkeli, üzeri yumurta, domates ve soğan dilimleri ile donatılmış en üstüne de maydanoz serpilmiş Antalya piyazı, kentte hemen her köşe başındaki lokantada yenilebilir Kabuğu ağza alındığında kolayca sıyrılan sarı renkte ve çerez gibi yedikçe insanın bırakamadığı Tirmis, Antalya'da pazarlarda ve tezgahlarında satılıyor BURDUR Yörenin simgesi ceviz ezmesi de Burdur'a gelenlerin yanlarında hediye olarak götürdüğü kentin önemli lezzetleri arasında yer alıyor BALIKESİR Susurluk ayranı ve tostunun çekiciliği sayesinde, İstanbul'dan İzmir'e gidenlerin mola verdiği yerlerin başında geliyor Tanınmış Ayvalık tostu, peynir, sucuk ve salamın da aralarında bulunduğu bol malzemeli doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirilmesini sağlıyor Balıkesir'e özü döner kebabın faklı versiyonu diyebileceğimiz tirit mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında TEKİRDAĞ Tekirdağ köftesinin tadına mutlaka bakılmalı ve kendine özgü tadı ile peynir helvasının keyfi çıkartılmalı BURSA Bursa konuklarını dünyaca ünlü tarihi iskender kebabı ile ağırlıyor Tereyağ salça ve yoğurt iskender kebabının olmazsa olmazlarından |
Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın |
06-26-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadınYemeden içmeden dönmeyin Yolunuz bu illere düşerse mutlaka tadılması gereken lezetler var Neler mi? Buyrun bakın! Türkiye'nin her karış toprağı kültürel zenginliği tarihi dokusu insanı büyüleyen doğasıyla görülmeye değer Anadolu'nun verimli topraklarıyla yetişen çeşitli ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı ve bölgelere göre farklılık gösteren sofralarımız her damak zevkine hitap edecek tatları da cömertçe sunmakta Tatile çıkanlar, iş için gidenler yolu bu illerden geçenler için bulunmaz bir lezzet rehberi Gittiğiniz yere has leziz yemekler ve tatlıları tatmadan sakın dönmeyin İşte bazı illerin yöresel lezzetleri MERSİN Damak tadına düşkünler için farklı bir tatlı alternatifi de özelilkle Ramazan ayında rağbet gören, yöreye özgü kerebiç tatlısı İrmik, ceviz veya antep fıstığı ile şeker karışımıyla yapılan tatlıya katılan çöven otundan elde edilen süt görünümlü köpük de bu tatlıya ayrı bir lezzet katıyor Tantuni, Mersin'e gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor Hediye götürmek isteyenlere cezerye öneriliyor Cezerye havuç, toz şeker, bisküvi, ceviz veya antep fıstığının karışımıyla elde ediliyor ISPARTA Isparta ağız tanıda düşkünler için de eşsiz lezzetler sunuyor Isparta meşhur şiş köftesiyle damak tadında önemli yere sahip olma özelliğini sürdürüyor Kentin en önemli simgelerinden Gül lokumu da yemeden geçilmeyecek lezzetler arasında yer alıyor Kentin en önemli simgelerinden biri olan gülden yapılan reçeller de meraklısına eşsiz tatlan sunuyor Son yıllarda, asırlardır düğün yemeği olarak sunulan kabune ile tereyağlı irmik helvası da restoran menülerinde yer alıyor HATAY Ziyaretçilerin kağıt kebabı, künefesi, örüğü humusu zengin mutfağıyla farklı damak tatlarına hitap ediyor ADANA Ömrü uzattığı belirtilen ve hatta Lokman Hekim'in iksiri olduğu ileri sürülen bol köpüklü misis ayranıyla yenilen sıkmalar, ziyaretçilerin damağında güzel bir lezzet sunuyor Kentte onlarca kebap lokantası bulunsa da, Adana kebabının "tarihi kazancılar çarşısı'nda, bol yeşillik pişmiş yeşil biber ve domates ezme çoban salata ile birlikte çarşının nostaljik havasında yenilmesi öneriliyor Kebabın yanında ise tercihe göre acılı ya da acısız şalgam öneriliyor Adana'nın sıcağından bunalanlar ve kebaptan sonra tatlı yemek isteyenler için farklı bir alternatif ise "bıcı bıcı'' Genellikle sokak tezgahlarında satılan nişastadan yapılan ve rendelenmiş buz, gül suyu pudra şekeri katılarak yapılıyor |
|