Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
giderseniz, illere, mutlaka, tadın

Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın



ANTALYA



Antalya'nın belki yarım asırdan fazladır tok tuttuğu için özellikle Ramazan aylarında yediği üzeri susam ve yarım badem içleri ile süslenmiş tahinli, hafif şekerli kurabiyesi bağaca da bilinen önemli lezzetlerden biri



Eskiden yanık sütle yapılan dondurma günümüzde Antalya'nın kendine özgü, vazgeçilmez tadılması mutlaka tavsiye edilen önemli lezzetleri arasında yer alıyor



Serpme börek kentin ara sokaklarındaki eski pasajların içinde küçük dükkanlarda sade peynirli ve kıymalı yapılarak sabahın ilk ışıklarında tüketiliyor



Başka yerde lezzetine rastlanmayan şiş köfte ile bol tahinli, sirkeli, üzeri yumurta, domates ve soğan dilimleri ile donatılmış en üstüne de maydanoz serpilmiş Antalya piyazı, kentte hemen her köşe başındaki lokantada yenilebilir



Kabuğu ağza alındığında kolayca sıyrılan sarı renkte ve çerez gibi yedikçe insanın bırakamadığı Tirmis, Antalya'da pazarlarda ve tezgahlarında satılıyor


BURDUR



Yörenin simgesi ceviz ezmesi de Burdur'a gelenlerin yanlarında hediye olarak götürdüğü kentin önemli lezzetleri arasında yer alıyor

BALIKESİR




Susurluk ayranı ve tostunun çekiciliği sayesinde, İstanbul'dan İzmir'e gidenlerin mola verdiği yerlerin başında geliyor



Tanınmış Ayvalık tostu, peynir, sucuk ve salamın da aralarında bulunduğu bol malzemeli doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirilmesini sağlıyor



Balıkesir'e özü döner kebabın faklı versiyonu diyebileceğimiz tirit mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında

TEKİRDAĞ



Tekirdağ köftesinin tadına mutlaka bakılmalı ve kendine özgü tadı ile peynir helvasının keyfi çıkartılmalı

BURSA




Bursa konuklarını dünyaca ünlü tarihi iskender kebabı ile ağırlıyor Tereyağ salça ve yoğurt iskender kebabının olmazsa olmazlarından


Alıntı Yaparak Cevapla

Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın

Eski 06-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın



Yemeden içmeden dönmeyin Yolunuz bu illere düşerse mutlaka tadılması gereken lezetler var Neler mi? Buyrun bakın!
Türkiye'nin her karış toprağı kültürel zenginliği tarihi dokusu insanı büyüleyen doğasıyla görülmeye değer

Anadolu'nun verimli topraklarıyla yetişen çeşitli ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı ve bölgelere göre farklılık gösteren sofralarımız her damak zevkine hitap edecek tatları da cömertçe sunmakta

Tatile çıkanlar, iş için gidenler yolu bu illerden geçenler için bulunmaz bir lezzet rehberi Gittiğiniz yere has leziz yemekler ve tatlıları tatmadan sakın dönmeyin

İşte bazı illerin yöresel lezzetleri


MERSİN



Damak tadına düşkünler için farklı bir tatlı alternatifi de özelilkle Ramazan ayında rağbet gören, yöreye özgü kerebiç tatlısı İrmik, ceviz veya antep fıstığı ile şeker karışımıyla yapılan tatlıya katılan çöven otundan elde edilen süt görünümlü köpük de bu tatlıya ayrı bir lezzet katıyor



Tantuni, Mersin'e gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor



Hediye götürmek isteyenlere cezerye öneriliyor Cezerye havuç, toz şeker, bisküvi, ceviz veya antep fıstığının karışımıyla elde ediliyor

ISPARTA



Isparta ağız tanıda düşkünler için de eşsiz lezzetler sunuyor Isparta meşhur şiş köftesiyle damak tadında önemli yere sahip olma özelliğini sürdürüyor




Kentin en önemli simgelerinden Gül lokumu da yemeden geçilmeyecek lezzetler arasında yer alıyor



Kentin en önemli simgelerinden biri olan gülden yapılan reçeller de meraklısına eşsiz tatlan sunuyor



Son yıllarda, asırlardır düğün yemeği olarak sunulan kabune ile tereyağlı irmik helvası da restoran menülerinde yer alıyor

HATAY



Ziyaretçilerin kağıt kebabı, künefesi, örüğü humusu zengin mutfağıyla farklı damak tatlarına hitap ediyor

ADANA



Ömrü uzattığı belirtilen ve hatta Lokman Hekim'in iksiri olduğu ileri sürülen bol köpüklü misis ayranıyla yenilen sıkmalar, ziyaretçilerin damağında güzel bir lezzet sunuyor



Kentte onlarca kebap lokantası bulunsa da, Adana kebabının "tarihi kazancılar çarşısı'nda, bol yeşillik pişmiş yeşil biber ve domates ezme çoban salata ile birlikte çarşının nostaljik havasında yenilmesi öneriliyor Kebabın yanında ise tercihe göre acılı ya da acısız şalgam öneriliyor



Adana'nın sıcağından bunalanlar ve kebaptan sonra tatlı yemek isteyenler için farklı bir alternatif ise "bıcı bıcı'' Genellikle sokak tezgahlarında satılan nişastadan yapılan ve rendelenmiş buz, gül suyu pudra şekeri katılarak yapılıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.