Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Gebelik & Doğum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmesi, hamilelikte, kış

Hamilelikte kış beslenmesi

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamilelikte kış beslenmesi





Mevsimlerin değişmesiyle birlikte, safralarımıza gelen yemeklerimizde farklılaşmak zorunda kalır Hamileliğinizde ise, hangi mevsimde olursanız olun doğru beslenmeniz şarttır Bu yüzden içinde bulunduğumuz kış mevsiminin favori besinlerini keşfetmeye ne dersiniz?


Hamilelik döneminizde sağlıklı beslenmeniz daha bir önem taşır, çünkü artık iki canlısınızdır Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığını düşünmek zorundasınızdır Kendiniz iyi olduğunuz sürece bebeğinize iyi bakabilirsiniz Diyetisyen Güneş Aynacı Ersavaş: "Yediğiniz bütün besin öğeleri, plasenta aracılığıyla bebeğinize geçer İyi beslenmeseniz bile bebeğiniz, depolarınızdan gerekli her türlü besini ve enerjiyi karşılayacaktır Özellikle de kış dönemi sizin için oldukça tehlikeli bir dönemdir Bu mevsimde hastalanmamak için sağlıklı beslenmeniz ve üşütmemeniz önemlidir" diyor


Kışın beslenmeye dikkat!


Havaların soğuması enerji ihtiyacınızı da arttırır ama bu ihtiyacınızı, gene çift kişilik yemek şeklinde değil de doğru seçtiğiniz yiyeceklerle karşılamalısınızdır Şeker ve yağ içeren, kalorisi yüksek, besin değeri düşük yiyecekleri tüketmemeye çalışmanızda fayda vardır Örneğin:


• Baklava, revani, lokma, kadayıf, şekerpare, yağlı börekler, çörekler ve kekler yerine; tanin helvası, tahin-pekmez tüketebilirsiniz Bunlar; protein, B vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko içerir


• Zeytinyağıyla hazırlanmış sebzeli, kıymalı, peynirli sebzeli börekler: E vitamini, kalsiyum, protein, demir, lif içerirler


• Mercimekli bulgur pilavı, mercimekli köfte, kısır: Protein, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, B vitamini, folik asit, lif içerir


• Aşure: Her türlü besin öğesini az veya çok içerir Yağı çok azdır


• Sütlü tatlılar: En başta kalsiyum, protein, fosfor içerir Çikolatalı kekler yerine lif, magnezyum, çinko, fosfor gibi mineral içeren cevizli, fındıklı, kuru meyveli ve taze meyveli kekler, turtalar yaparak yemeniz daha doğru olacaktır


Hangi meyveyi yemeliyim?


Hamilelerin beslenme uzmanlarına en çok sordukları sorulardan biri, "Hangi meyve de daha çok vitamin vardır?" dır Mevsiminde bulunan yani pazarda, seyyar satıcılarda, manavda bol ve ucuz bulanan meyve, o mevsimde en çok tüketmeniz gereken meyveler olmalıdır Kış ayları için en bol olan meyve tabii ki portakal, greyfurt, elmadır, ancak hamileliğinizin son aylarına yaklaştıysanız portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini yüksek ama gaz yapıcı oranı da yüksek olan meyveleri tercih edebilirsiniz Bu yüzden bu meyveleri tüketirken, birtakım noktalara dikkat etmeniz rahatsızlığınızı en aza indirecektir Gaz yapıcı özelliği olan portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri akşam yemeğinizden sonra, yatmadan hemen önce yememeye özen göstermelisiniz Bunların yerine akşam saatlerinde muz yemeyi tercih etmelisiniz, çünkü muzun asidi yoktur Hatta "Süt içmekte zorlanıyor ve sütün tadını pek sevmiyor ama bebeğim için sabah-akşam günde 2 bardak süt içmeliyim" diyorsanız, kendinize muzlu süt hazırlamanızı öneriyoruz Ayrıca muz, C vitamini düşük bir meyve olduğu için uykunuzu kaçırmak yerine, rahat uyumanızı da sağlayacaktır


Meyvelerden gelen sağlık


Turunçgiller dediğimiz limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin 100 gramında yaklaşık 50mg C vitamini vardır 200 gramlık bir portakal tükettiğinizde 100mg C vitamini alacaksınız demektir Bilmelisiniz ki, bu miktar günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar C vitamini daha yüksek olan meyveler vardır tabii ama turunçgiller kadar bol yenemedikleri için C vitaminin yüksek kaynağı olsa da, günlük ihtiyacınızı yeterince karşılayamazlar Örneğin; maydanozun 100 gramında 180mg C vitamini, yeşilbiberin ise 100mg C vitamini vardır En iyi C vitamini ise, kuşburnudur 450mg ile liderlik onun elindedir, ancak C vitamini dayanıksız bir vitamindir C vitamini kaynağı besinlere uygulayacağınız saklama işleminiz, hazırlama ve pişirme için uyguladığınız zaman, vitamin kaybına yol açacaktır


Pişirme yöntemleri


C vitamininden zengin sebzeleri bol suda pişirmelisiniz ve suyunu da atarsanız, çiğ sebzede bulunan vitaminin %50-80'ni kayba uğrar Sebze ve meyveleri kestikten veya pişirildikten sonra bekletirseniz de vitaminleri kayba uğrayacaktır Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır, kesilir, hemen az miktarda ki kaynar suya atılırsa ya da kendi suyuyla pişirilirse çok az vitamin kaybı olur O yüzden sebze yemeklerini günlük hazırlamanız, özellikle C vitamini kayıplarını en aza indirecektir


C vitaminin vücuttaki işlevi


• C vitamini, hamilelik döneminde en fazla ihtiyaç duyduğunuz demirin emilim hızını ve oranını inanılmaz bir şekilde arttırır


• Kılcal damarlarımızın kuvvetli olmasında etkindir


• Hem sizi hem de bebeğinizi hastalıklara karşı korur Bunu da bağışıklık sisteminizi güçlendirerek yapar


• Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.