06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yetersiz beslenme sakat doğum riskini arttırıyor
Güneydoğu’da “folik asit” ve “B Vitamini” eksikliğine bağlı olarak, sakat doğum oranının yüksek olduğu belirtildi Uzmanlar, bebeğin gelişimi için gebeliğin ilk 3 ayında, süt ve süt ürünleriyle balık, sebze, fındık ve fıstık tüketilmesini, bunun yanısıra tuz, şeker ve unlu mamul tüketiminin de kısılmasını öneriyor
Harran Üniversitesi (HRÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Nurettin Demir, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirebilmeleri için hamilelik döneminde, protein, karbonhidrat, folik asit ve B vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmeleri gerektiğini söyledi
Demir, ayrıca anne adaylarının her ay düzenli sağlık kontrolünden geçmeyi ve günlük 30 dakika egzersiz yapmayı ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti Gebeliğin ilk 3 ayında, süt ve süt ürünleriyle balık, sebze, fındık ve fıstık tüketiminin anne karnındaki bebeğin gelişimi için önemli olduğuna dikkati çeken Prof Dr Demir, şöyle konuştu:
“Güneydoğu’da dünyaya gelen bebeklerde, folik asit ve B vitamin eksikliği sakat doğum oranını yükseltiyor Bu da folik asit yönünden zengin olan kepekli ekmek, tahıl türü gıdalar ile bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkileyen omega yağ asitleri yönünden zengin olan balık, fındık, fıstık ve meyve tüketimiyle ortadan kaldırılabilir Hamilelik döneminde günlük 2 bin kaloriye ihtiyaç duyan anne, sağlıklı bir neslin devamını sağlamak için tuz, şeker ve unlu mamul tüketimini de kısıtlamalıdır ”           
|
|
|