Yanılmışım Tanrı Varmış - Antony Flew |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yanılmışım Tanrı Varmış - Antony FlewÜnlü İngiliz felsefeci Antony Flew’un 2004 yılında Tanrı inancı konusundaki düşüncelerini değiştirdiğiyle ilgili haberler basında yer almıştı ![]() Antony Flew’u çağdaşı olan bir çok ateist düşünürden ayıran temel özelliği, yenilikçi ateist teoriler geliştirmesi ve bunları yazdığı makalelerle entelektüel dünya ile paylaşmasıydı Örneği “ Teoloji ve Yanlışlama” başlıklı makalesi yıllarca tartışıldı 1950 yılında Flew tarafında yayınlanan bu makale, son yüzyılın en çok basılan felsefi metni oldu![]() Zaman içinde Flew, bilimsel gelişmelerin ışığı altında görüşlerini değiştirdi Daha önceden teorisini geliştirdiği ateist düşünceyi terk etti ve bir yaratıcının varlığını kabul ettiğini açıkladı![]() Bu açıklaması doğal olarak düşün dünyasında çok etkili oldu Böyle bir kişinin nasıl olup da düşüncelerini, değişitirdiği merak edildi, bağnaz ateist çevrelerce hakarete varan ifadelerle itham edildi![]() Flew inançsızlıktan inanca yaptığı bu yolcuğu anlatan bir kitap kaleme aldı İşte “ Yanılmışım Tanrı Varmış” başlığı bu kitaba ait Antony Flew Düşüncelerini Nasıl Değiştirdi? Nasıl olmuştu da Flew bu kadar düşüncesini değiştirmişti? Kitabında yazar bu konuya detaylı bir şekilde açıklıyor Düşünce biçiminde bir değişikliğin olmadığını söyleyen Flew, bilimin ışığında düşüncelerinin vardığı noktanın değiştiğini şöyle ifade ediyor:“Ateizmden vazgeçmem, yeni bir fenomen yada iddia nedeniyle olmadı Son yirmi yıldır, bütün düşünce çevrem hareket halindeydi sürekli Bu da doğa ile ilgili kanıtları sürekli olarak değerlendirmemin bir sonucuydu Sonunda bir Tanrı’nın var olduğunu kabul ettiğimde, bu bir paradigma değişimi değildi, Çünkü Republic adlı eserinde Platon’un Socrates için yazdığı gibi benim paradigman hala aynı yerde: “ İddianın ***ürdüğü yere gitmeliyiz ”(Yanılmışım Tanrı Varmış, A Flew, sf 90)başka bir yerde ise Flew Tanrı düşüncesine ulaşmasındaki nedeni şöyle açıklıyor: Tanrı’yı keşfimin, doğaüstü fenomenden hiç bahsetmeden tamamen doğal bir düzeyde geliştiğini altını çizmeliyim Geleneksel olarak doğal teoloji denen bir uygulamaydı Bilinen dinlerin hiçbirisiyle bir bağlantısı olmadı Ayrıca Tanrı ile ilgili kişisel bir deneyimim yada doğaüstü veya mucizevi denecek türden bir deneyim yaşadığımı da iddia etmiyorum Kısacası Tanrı’yı keşfedişim inancın değil, muhakemenin bir yolculuğudur![]() (Yanılmışım Tanrı Varmış, A Flew, sf 93)Kitabında işlediği konuları kısaca özetlemeye çalıştığım Flew, inaçsızlıktan inanca giden yolculuğunu ve bunun nedenlerini tatmin edici delillerle okuyucuya aktarmış ![]() Neden bu dünyada varız? Nasıl var olduk? Evrenin sebebi nedir? gibi soruların cevabını araştıran herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum ![]() Bilim rağmen değil, bilimin gösterdiği yöne, bir Tanrı inancına yönelen 80’li yaşlarını yaşayan bu insanın macerasını okurken, hem inanan kişiler kendileri için bazı deliller bulacaklar, hem de bağnazca ateizme inanan insanlar belki de kendilerini sorgulama imkanı bulacaklar diye düşünüyorum ![]() ALINTI ![]() ![]() |
|
|
|