![]() |
Salavat Nasıl Çekilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salavat Nasıl Çekilir?“Allâh ve melekleri Peygamber’e çokça salât ederler ![]() ![]() Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem-’in şânını yücelten âyet-i kerîmelerden biri de budur ![]() ![]() Allâh’ın Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem-’e salavât getirmesi “ona merhamet etmesi şan ve şerefini yüceltmesi”dir ![]() Meleklerin Rasûlullâh’a salavât getirmesi de aynı şekilde “Onun kadr u kıymetini anıp yüce mertebelere erişmesi için Allâh’a niyazda bulunmaları” demektir ![]() Allâh Teâlâ âyet-i kerîmede kendisinin ve meleklerin Rasûl-i Ekrem’e salavât getirdiklerini hatırlattıktan sonra kullarına hitâben: “-Ona -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bizim gibi siz de salât ü selâm getirin saygıların en yücesiyle O’nu yâdedin ![]() ![]() Abdullâh bin Amr -radıyallâhu anh-’dan gelen bir rivâyette Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder ![]() Hadîsin bazı rivâyetlerinde Hazret-i Peygamber’e salavat getiren kimseye Cenâb-ı Hakk’ın on defa merhamet edeceği müjdesine ilâveten o kimsenin on günahının bağışlanacağı manevî derecesinin on derece daha yükseltileceği de haber verilmektedir ![]() Ashâb-ı Kirâm’dan Ebû Talhâ el-Ensârî’nin anlattığına göre birgün Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- mütebessim bir çehreyle Ashâb-ı Kirâm’ın yanına geldi ve Cebrâil -aleyhisselâm-’ın kendisine şu müjdeyi getirdiğini haber verdi: “-Muhammed! Ümmetinden biri sana bir salât getirdiğinde benim onun günahlarının bağışlanması için on defa istiğfar etmem o kimsenin sana bir selâm getirmesi hâlinde de benim ona on selâm vermem seni sevindirmez mi?” (Nesâî) Görüldüğü gibi Hazret-i Peygamber’e salât ü selâm getirmek Allâh’ın rahmetini ve rızâsını kazanmaya vesîledir ![]() ![]() İbn Mes’ûd’dan gelen bir rivâyette de Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlar: “Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanları bana en çok salât ü selâm getirenleridir ![]() Bir başka hadîs-i şerifte ise Evs b ![]() “-Günlerin en fazîletlisi Cuma günüdür ![]() ![]() “-Yâ Rasûlullâh! Vefât ettiğin ve senden hiçbir eser kalmadığı zaman salât ü selâmlarımız sana nasıl sunulur?” diye sordular ![]() “-Allâh Teâlâ peygamberlerin bedenlerini çürütmeyi toprağa haram kıldı ![]() ![]() Hadisten de anlaşıldığı gibi Peygamber Efendimiz’e gönderilen salavâtlar ona takdim edilir ![]() ![]() Bu bulunmaz fırsatı kaçırmamak için ona her fırsatta salavât getirmeye gayret etmelidir ![]() ![]() ![]() Rasûlullâh’a salât ü selâm getirmek sûretiyle kazanacağı mânevî ecre önem vermemiş kendini elde edeceği büyük bir sevaptan mahrum bırakmış kimseler hakkında Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem-: “Asıl cimri yanında adım anıldığı hâlde bana salâvât getirmeyen kimsedir ![]() ![]() Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e çokça salavât getirebilmek için O’nu çok sevmeliyiz ![]() ![]() ![]() İnsanın en fazla sevip sayması gereken şüphesiz Allâh Teâlâ’dır ![]() ![]() “Ey Rasûlüm insanlara de ki: Eğer Allâh’ı seviyorsanız bana uyun ki Allâh da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın ![]() Allâh katında böylesine üstün yeri olan bir peygamber elbette sevilmeye sayılmaya ve her fırsatta anılmaya lâyık bir kimsedir ![]() Müslümanlar hayatı ve yaşama biçimi olduğu kadar duâ ve ibâdeti de Allâh’ın Rasûlü’nden öğrenirler ![]() ![]() Birgün Rasûlulllâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- namazdan sonra Allâh’a hamd etmeden Peygamber’e salavât getirmeden duâ eden bir adamı işitti ![]() “-Bu adam acele etti ![]() ![]() “-Biriniz duâ edeceği zaman önce hamd ü senâ etsin sonra bana salât ü selâm getirsin ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem- salavât-ı şerîfe’nin fazîletini bildirdiği gibi kendisine nasıl salavât getirileceğini de haber vermiştir ![]() Nitekim Ahzâb Sûresinin 56 ![]() ![]() ![]() ![]() “-Keşke bu suâl sorulmasaydı Rasûlullâh Efendimiz de üzülmeseydi ![]() ![]() ![]() “Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed kemâ salleyte alâ âl-i ibrahim ve bârik alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed kemâ bârekte alâ âl-i İbrahim inneke hamîdun mecîd ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki Efendimiz’e salavât getirirken Cenâb-ı Hakk’a şöyle duâ etmiş oluyoruz: “Yâ Rabbi! Rasûl-i Ekrem’in nâmını şânını hem dünya hem de âhirette yüce kıl ![]() ![]() Salât ü selâm böylesine derin manalar ihtivâ ettiğine ve faydası hem bize hem de bütün müslümanlara ulaştığına göre salavât-ı şerîfe getirme husûsunda cimrilik etmemeliyiz ![]() Bir gün Ubey b ![]() “- Yâ Rasûlallâh! Ben sana çok salavât-ı şerîfe getiriyorum ![]() ![]() “- Dilediğin kadar yap ![]() ![]() “- Duâlarımın dörtte birini salavât-ı şerîfeye ayırsam uygun olur mu?” diye sordum ![]() “- Dilediğin kadarını ayır ![]() ![]() ![]() “- Öyleyse duâmın yarısını salavât-ı şerîfeye ayırayım ![]() ![]() “- Dilediğin kadar yap ![]() ![]() ![]() Ben yine: “- Şu hâlde üçte ikisi yeter mi?” diye sordum ![]() “- İstediğin kadar ![]() ![]() ![]() “- Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavât-ı şerîfe getirsem nasıl olur?” deyince: “- O takdirde Allâh bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar ![]() ![]() Velhâsıl âyet ve hadîs-i şeriflerde bildirildiği üzere salavât-ı şerîfe getirmenin pek çok faydaları 1- Salavât Ahzâb Sûresi 56 ![]() ![]() 2- Salavât günahların affedilmesine vesîledir ![]() 3- Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e yakın olmanın en vardır ![]() ![]() 4- Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- kendisine salât okuyana mukâbelede bulunur ![]() 5- Her salât getirenin ismi Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e arz edilir ![]() 6- Salât ü selâm okuyan kimse Allâh ve Rasûlü’nün muhabbetini diğer muhabbetlere tercih etmiş olduğu için O’nun ahlâkıyla ahlaklanmada seviye alır kötü ahlaktan kurtulur fazîlete erer ![]() 7- Rasûl-i Ekrem’in kendisine olan muhabbeti arttığı gibi onun da Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem-’e olan muhabbeti devam eder ve katlanarak artar ![]() 8- Allâh Teâlâ’nın Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- ile bize ihsan ettiği lutuflar sayıya gelmeyecek kadar fazla olmasına rağmen salât ve selâm ile Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem-’in üzerimizdeki hakkını çok az da olsa ödemeye çalışmış oluruz ![]() 9- Allâh Teâlâ’nın rahmetinin üzerimize inmesine vesîledir ![]() 10- Salavât unutulan sözün hatırlanmasına sebep olur ![]() 11- Salavât duâların kabûlüne vesîledir ![]() 12- Yine salavât kıyâmetin o zor gününde arşın gölgesinde gölgelenmeye vesîledir ki hadîs-i şerif’te şöyle buyurulur: “Kıyamet gününde üç kişi Allâh’ın arşının gölgesinde gölgelenir: 1- Üzüntülü kişinin sıkıntısını teselli eden kişi ![]() 2- Benim sünnetimi ihyâ eden kimse ![]() 3- Benim üzerime çok çok salavât getiren kimse ![]() Rabbim cümlemizi salavâtın özüne ulaşıp Peygamber ahlâkıyla ahlaklanmayı O’nun 23 yıllık nübüvvet hayatından lâyıkı vechile hisseler almayı ihsan eylesin! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|