![]() |
Medine Antlaşması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medine AntlaşmasıYeni gelinen hicret yurdunda problemler teker teker ele alınıyor ve birer birer çözüme kavuşturuluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda Medine buna şiddetle ihtiyaç duyuyordu; zira yüzyıllarca devam edegelen savaşlarlass- sosyal bağlar zedelenmiş yeni atkılarla toplumun yeniden örgülenmesine olan ihtiyaç diğer yerlere nispetle daha belirgin bir şekilde açığa çıkmaktaydı ![]() Farklı unsurların birbirleriyle savaşlan olduğu gibi aynı unsurlar da kendi aralannda banşık değildi; Evs ve Hazreç arasında kavgalar yaşandığı gibi Yahudi kabileleri olan Beni Kaynuka Bu karmaşık ortam bazen olmadık ittifaklar doğurabiliyor; mesela Evs kabilesiyle Beni Nadr ve Beni Kurayza kabileleri bir araya gelip Beni Kaynuka'ya karşı birleşebiliyor; aynı şekilde Beni Nadr ve Beni Kaynukalılara karşılık Beni Kurayza ile ittifak kurabiliyorlardı ![]() Medine' de görülemeyen bu bütünlük şehrin yapısında da 592 Evs ve Hazreç arasında cereyan eden Buas Savaşlannın yüz yirmi yıl devam ettiği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni Nadr ve Beni Kurayza arasında da benzeri problemler kendini gösteriyor ve sosyal hayat Hazreçliler de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kendisini hissettirmişti; her bir kabile kendi güvenliğini sağlayabilmek için kendine mahsus surlar inşa etmişti ve ancak bu şekilde kendisini güvende hissedebiliyordu ![]() ![]() Bu kadar problemin bir araya gelmesi güven ortamını ortadan kaldırmış ve şehirde ticari hayat durma noktasına gelmişti ![]() ![]() Hatta denilebilir ki Medine'de yaşayan unsurlar bıkkınlık veren bu savaşlara son verip de kendilerini bir masa etrafında buluşturacak harici bir gücün gelmesini arzu eder olmuşlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için de öncelikle Medine şehrinin sınırlannı tespit ettirdi; artık bu sınırlar içinde kalan bölge 'harem' olarak anılacaktı ![]() Bunun ardından Medine'de ilk defa bir nüfus sayımı gerçekleştirildi ![]() ![]() Elbette bu yapılanmadan herkes memnun değildi; bilhassa müşrikAraplar olabildiğince tedirginlik yaşıyor ve Mekke' deki müşriklerin M uhacir ve Ensar'ı kolladıklan için kendilerine de zarar vereceklerini düşünüyorlardı ![]() ![]() 593 Bkz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz'in tavrı ise ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|